ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αμαρίου του Ν. Παλιεράκη

0

Tου Ν. Παλιεράκη

Με αφορμή τις επικείμενες δημοτικές εκλογές που όλους μας απασχολούν θα αναφερθώ σε τρία θέματα που άπτονται των εκλογών του Δήμου Αμαρίου με το τελευταίο εξ’ αυτών να είναι – ας μου επιτραπεί –περισσότερο προσωπικό.

Α. Βούληση – Ετοιμότητα – Υλοποίηση κατά την τετραετία Σημαντήρα. Την απόφασή μου να στηρίξω τον συνδυασμό του Σ. Σημαντήρα καθόρισε η ενημέρωση που ζήτησα και έλαβα από τον ίδιο και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Συγκεκριμένα ζήτησα από την τεχνική υπηρεσία να μου γνωστοποιήσει το έργο της ανά κατηγορία στους παρακάτω τομείς:

  • έργα που έχουν ολοκληρωθεί
  • έργα που είναι σε εξέλιξη
  • έργα που έχουν διασφαλιστεί (δημοπρατημένα ή προς δημοπράτηση)
  • έργα που είναι ώριμα και περιμένουν πρόγραμμα (δεξαμενή μελετών)
  • έργα προσανατολισμού (προτάσεις) κατά τον προγραμματισμό του Νέου ΕΣΠΑ (2014-2020)

Για τις ικανότητες που διαθέτει το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας είχα ακούσει, δεν γνώριζα όμως ότι οι ικανότητες αυτές αξιοποιούνται και μεταφράζονται απόλυτα σε ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα. Η δουλειά που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλη για τα δεδομένα ενός μικρού Δήμου. Ειδικότερα όμως για την τελευταία κατηγορία του προγραμματισμού του Νέου ΕΣΠΑ εντυπωσιάστηκα από την επίγνωση που έχουν όλοι για την φιλοσοφία του προγράμματος, τις προτάσεις που διαβουλεύονται (24 έργα), τις ολοκληρωμένες μελέτες που βρίσκονται σε αναμονή και γενικότερα από την όλη εγρήγορση που τους διακρίνει για μέγιστη απορροφητικότητα κατά την υλοποίηση του προγράμματος.

Το έργο του κ. Ν. Μαρκίδη και των συνεργατών του, στην Αμάρι Α.Ε. το γνωρίζω καλά  καθώς ο ίδιος με τιμά με τη φιλία του. Η έκπληξή μου εδώ είναι μόνο για τις αντοχές του απέναντι σε μια χρόνια χυδαιότητα και λασπολογία σε βάρος του. Γνωρίζω καλά (εκτός τον αγώνα του για τις αδειοδοτήσεις και την εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ) το μεγάλο, αναπτυξιακού χαρακτήρα, έργο που προωθούν στην περιοχή μας. Γνωρίζω την προσπάθεια που γίνεται για συναίνεση των κοινωνικών δυνάμεων, στήριξη της επιχειρηματικότητας (παραγωγή, μεταποίηση, τουρισμός, εμπόριο, υπηρεσίες υποστήριξης) και γνωρίζω ότι τώρα φαίνεται κάτι σοβαρό επιτέλους που δίνει ελπίδα για αειφορία στην περιοχή και ελπίδα για οικονομική προοπτική στους κατοίκους. Αυτά επιχειρεί ο φίλος μου Ν. Μαρκίδης και οι συνεργάτες του, τους οποίους επέλεξε χωρίς αποκλεισμούς, εν μέσω ποταμών συκοφαντιών και σκότους από κάποιους που μαύρισαν τα πράγματα στο Αμάρι και από κάποιους που χωρίς να ξέρουν νομίζουν ότι τα χρήματα του XYTA είναι με τη σέσουλα και περισσεύσουν. Αλλά, οφείλω να πω, ότι δεν έμεινα καθόλου έκπληκτος όταν είδα το άρθρο στο οποίο, σημείο προς σημείο, αποδομεί τους συκοφάντες και περιγράφει το αίσχος και το όνειδος που παρέλαβε, να μένει αναπάντητο.

Για το μόνο πράγμα που μπορεί να κατηγορήσει κάποιος δικαίως τον κ. Σ. Σημαντήρα είναι ότι δεν δίνει την πρέπουσα βαρύτητα στο επικοινωνιακό σκέλος της δουλειάς του. Νομίζω ότι το χαμηλό προφίλ που έχει επιλέξει και το αποδίδω στον χαρακτήρα του φέρνει σε δύσκολη θέση πολλούς υποστηρικτές του καθώς δεν διαθέτουν μιαν ολιστική εικόνα του έργου που έχει συντελεστεί και συντελείται. Αυτό το έργο θα γίνει γνωστό με φυλλάδια και καταχωρήσεις έστω τώρα κατά την προεκλογική περίοδο.

Β) Τα δύο κωλύματα της καθόδου Μουρτζανού: Το γεγονός του κωλύματος λόγω μη παρέλευσης του 18μηνου και το γεγονός του προεδρικού διατάγματος (10 Απριλίου) που προάγει τον υποψήφιο (αφού δεν είχε παραιτηθεί) να υπηρετήσει για έναν μήνα ακόμη στον επόμενο βαθμό και να απολυθεί τον Μάιο με νέο προεδρικό διάταγμα είναι και τα δύο υπαρκτά. Το ερώτημα ποιος θα καταθέσει τον συνδυασμό στις 27 Απριλίου αφού τη μέρα αυτή ο υποψήφιος θα είναι εν ενεργεία παραμένει. Το γεγονός ότι ο καιρός περνά χωρίς ο κ. Μουρτζανός να προσδιορίζει τον τρόπο που σκέφτεται να ξεπεράσει τα εμπόδια περιπλέκει την κατάσταση. Νομίζω ότι οι δημότες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του στην περίπτωση που δεν μπορέσει να είναι υποψήφιος και νομίζω, ακόμη, ότι αποστολή της δημοσιογραφίας είναι να αναδεικνύει τέτοια θέματα. Εύχομαι ο κ. Μουρτζανός να πετύχει ρύθμιση, όπως στην περίπτωση Μπουτάρη, και να είναι υποψήφιος. Προς το παρόν πάντως ρύθμιση για αξιωματικούς δεν υπάρχει.

Γ) Η αντιπροσώπευση στο Δημοτικό διαμέρισμα Γερακαρίου: Είναι γνωστό ότι στο Γερακάρι στηρίζουμε διαφορετικούς συνδυασμούς με τον κ. Γ. Γενεράλη, άνθρωπο μεγάλης οικονομικής επιφάνειας και μεγάλης κοινωνικής προσφοράς. Τιμώ και σέβομαι το έργο του και την επιλογή του. Και είμαι φίλος του χωρίς συμφέρον. Σε όσα επίπεδα συνεργαστήκαμε υπήρξε ανταποδοτικότητα και είμαι ο τελευταίος των τελευταίων που μπορεί να πει κανείς ότι η απόφασή μου λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τον άνθρωπο και τις καλές του διαθέσεις. Επέλεξα να είμαι στον αντίθετο συνδυασμό γιατί βεβαιώθηκα, μέσω των τεχνικών υπηρεσιών του Δημάρχου και όχι απ’ τα λεγόμενά του, για την αποτελεσματικότητα της πρώτης του θητείας στον ενιαίο Δήμο. Το επέλεξα, ακόμη, γιατί πρώτη φορά μετά την δική μου κάθοδο την περίοδο του πρώτου Καποδίστρια βρίσκω κοινό πεδίο αντίληψης και συνεννόησης. Έτσι διαμορφώθηκε η συνειδητή μου απόφαση να συμμετέχω και να βοηθήσω αυτή τη φορά. Και  οι αποφάσεις συνείδησης για όποιον θέλει να στέκεται όρθιος δεν διαπραγματεύονται.

Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω σε όλους τα λόγια του ίδιου του κ. Γ. Γενεράλη στην παρουσίαση του συνδυασμού τους στο Γερακάρι όπου κάλεσε να πέσουν οι τόνοι και ανέφερε επί λέξει: «έχουμε δημοκρατία και ο καθένας ψηφίζει όπου θέλει και ό,τι τ’ αρέσει». Θέλω να τον επαινέσω δημόσια για την τοποθέτησή του αυτή. Μακάρι ο κ. Μουρτζανός να καταφέρει να ξεπεράσει τα δύο αναφερόμενα κωλύματα και να είναι στην εκλογή. Γιατί γνωρίζοντας τον κ. Γ. Γενεράλη προσωπικά ξέρω ότι, ανεξαρτήτως της έκβασης της εκλογής, οι Γερακαριανοί σύμβουλοι όποιοι κι αν είναι αυτοί θα πηγαίνουν στα συμβούλια με ένα αυτοκίνητο.

Ο Ν. Παλιεράκης είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό Σημαντήρα

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ