ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιστολή του Ευάγγελου Σπανδάγου

0

Κύριε Διευθυντά,

Κατά καιρούς ακούμε ή διαβάζουμε για τις γερμανικές επανορ-θώσεις και για την επιστροφή του κατοχικού δανείου. Άποψή μου όμως είναι ότι πρέπει να γίνεται μνεία και για διάφορες ακόμα οικονομικές οφειλές που δεν αναφέρονται στις διεκδικήσεις:

α) Μετά την κατάληψη πολλών Ελληνικών πόλεων από τα γερμα-νικά στρατεύματα οι στρατιώτες είχαν το "ελεύθερο" να προβαί-νουν σε κάθε είδους λεηλασίες σε καταστήματα και σπίτια. Ανα-φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν οι γερμανοί κατέλα-βαν το Ρέθυμνο, επί 15 ημέρες λεηλατούσαν καταστήματα και σπίτια. Ο παππούς μου Ευάγγελος Σπανδάγος εκδότης της εφημε-ρίδας "Ὁ Ἀγὼν" και ιδιοκτήτης καταστήματος ειδών δώρων πολυ-τελείας, είχε την ατυχία να δει το χρηματοκιβώτιο της επιχεί-ρησής του σπασμένο με "βαριοπούλες". Τα χρυσαφικά και τα χρυ-σά νομίσματα τα μοιράστηκαν οι πολιτισμένοι γερμανοί αλεξι-πτωτιστές που "κοπίασαν" για το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου.

β) Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, γερμανοί αρχαι-ολόγοι έκαναν σ' όλη τη χώρα αρχαιολογικές ανασκαφές και τα πολύτιμα ευρήματα τα έστελναν στη γερμανία. Αναφέρω χαρακτη-ριστικά ότι ο γερμανός στρατηγός Ρίνγκελ έδωσε διαταγή να γί-νουν αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κνωσό. Τα ευρήματα, 4 κιβώ-τια με σπάνιες αρχαιότητες ανυπολόγιστης αξίας, τα έστειλε στη γερμανία.

γ) Κατά το έτος 1944 γερμανοί στρατιώτες, λίγο πριν τη συν-θηκολόγηση της γερμανίας, λεηλάτησαν από κάθε είδους τρόφιμα όλα σχεδόν τα χωριά της Επαρχίας Αμαρίου του Νομού Ρεθύμνης, με σκοπό να τα μεταφέρουν στη χώρα τους.

Με εκτίμηση

Ευάγγελος Σπανδάγος

Μαθηματικός – Συγγραφέ-ας

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ