ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεατρικός Περίπλους: «Ερωτόκριτος»...σαν παραμύθι - Oι παραστάσεις συνεχίζονται

0

Κάθε Σάββατο και Κυριακή μέχρι τέλος Μαΐου

  Μικροί μας φίλοι έλατε να γνωρίσουμε μαζί την ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας! Το μεγάλο αυτό έργο της κρητικής λογοτεχνίας θα ζωντανέψει μπροστά σας σαν παραμύθι, μαζί με φιγούρες, αφήγηση, τη γνωστή μελωδία του Ερωτόκριτου αλλά και τη δική σας συμμετοχή στη δράση! Ελάτε να γίνουμε ρηγόπουλα και ρηγοπούλες, να μονομαχίσουμε πάνω σε ξύλινα άλογα και παίζοντας να μάθουμε και να πάρουμε μια πρώτη γεύση από το έργο του Β. Κορνάρου!

   Οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι τέλος Μαΐου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, ώρα 6 μ.μ., στο θέατρο του Περίπλου, Κουρμούλη 127, Ρέθυμνο.

Τηλ. Κρατήσεων: 6945458516

*Η παράσταση μπορεί ύστερα από συννενόηση να δοθεί και πρωινές ώρες για το σχολείο σας ή τον σύλλογό σας.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θωμάς Καντιφές, σημειώνει:  «Ο Ερωτόκριτος  το κορυφαίο έργο της κρητικής λογοτεχνίας την περίοδο της Αναγέννησης, εκατοντάδες χρόνια τώρα είναι το πιο αγαπημένο ποίημα στην Κρήτη, γνωστό σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους απλούς ανθρώπους αλλά και για πολλούς καλλιτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων.  Πρόκειται για ένα εκτενές ποίημα που πολλοί μάλιστα το χαρακτήρισαν ως έπος και κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολο να το προσεγγίσουν τα παιδιά. Γι’αυτό , με αυτή τη μικρή, αφηγηματική, διαδραστική παράσταση, προσπαθούμε να δώσουμε στο γεμάτο απορίες παιδί, τη πλοκή και το περιεχόμενο του έργου περιληπτικά, ανθολογώντας όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των παιδιών για το έργο, έτσι ώστε να το αγαπήσουν και σε μεγαλύτερη ηλικία να το διαβάσουν ολόκληρο.

Για αυτό και η ανάγνωση πάνω στη σκηνή έρχεται να τονίσει ότι μόνο με τη μελέτη των δέκα χιλιάδων δέκα στίχων θα ολοκληρωθεί, πιθανόν, στο μέλλον η συνάντηση του λυρισμού του ποιητή με την παιδική ευαισθησία. Όλοι μαζί λοιπόν με την δύναμη του θεάτρου ας φτιάξουμε ένα παραμύθι σαν ποιητικό δρώμενο. Ένα παραμύθι με βασιλιάδες, παλάτια, μονομάχους, δοκιμασίες, συγκρούσεις. Ένα παραμύθι γεμάτο ονειρικές μαγικές εικόνες για την αγάπη και τον Έρωτα, για τις λύπες και τις χαρές, τα ηρωικά κατορθώματα, τα ευγενικά αισθήματα, τα βάσανα και τα όνειρα της ζωής των προσώπων του έργου. Ας γνωρίσουμε έστω και μόνο τη μορφή των βασικών ηρώων, με τις περίτεχνες φιγούρες, που γεμίζουν τη σκηνή και κεντρίζουν την φαντασία…!

Και  τέλος αφήνοντας το θέατρο ας μιλήσουμε με τα παιδιά μας, γυρνώντας στο σπίτι, για όλα αυτά που περιέχονται με τρόπο μοναδικό στον Ερωτόκριτο και στη κρητική ποιητική παράδοση και που είναι ανάγκη να γνωρίσουν τα παιδιά μας για να ζήσουν με ευαισθησία, μια καλύτερη ποιότητα ζωής, στην ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου… ελπίζω να τα καταφέρουμε όλοι μαζί.»

Παίζουν: Θωμάς Καντιφές & Άννα Τζανιδάκη

Σκηνοθεσία: Θωμάς Καντιφές

Μουσική: Αντώνης Ζαχαράκης

Σκηνικά: Γιώργος Σηφακάκης

Κοστούμια: Μίλτος Εμμανουήλ

Ήχος – Φώτα: Εύη Καννά

Φιγούρες – Ζωγραφική: Μαρία Καντιφέ & Άννα Τζανιδάκη

Φωτογραφίες: Γιώργος Γαβαλάς

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ