ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

«Ισοδύναμες με φόνο» οι πράξεις καπετάνιου και πληρώματος – τέσσερις ακόμα συλλήψεις

0

«[Ο πλοίαρχος και το πλήρωμα] είπαν στους επιβάτες να μείνουν στις θέσεις τους αλλά οι ίδιοι ήταν οι πρώτοι που άφησαν το πλοίο, αφού εγκατέλειψαν του επιβάτες», σχολίασε η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκέουν-Χούε.

Σε σκληρή καταδίκη των ενεργειών του πλοιάρχου και του πληρώματος του μοιραίου σκάφους Sewol, που πήρε στον υγρό τάφο του σχεδόν 300 ανθρώπους, προέβη τη Δευτέρα του Πάσχα η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, κάνοντας λόγο για «ασυγχώρητες» πράξεις που «ισοδυναμούν με φόνο».

Τα έως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν πως ο καπετάνιος αρχικά διέταξε τους επιβάτες να παραμείνουν στις καμπίνες τους, προτού τελικά δώσει εντολή εγκατάλειψης του σκάφους περίπου μισή ώρα αργότερα, αφότου το βυθιζόμενο Sewol είχε πια πάρει επικίνδυνη κλίση.

«[Ο πλοίαρχος και το πλήρωμα] είπαν στους επιβάτες να μείνουν στις θέσεις τους αλλά οι ίδιοι ήταν οι πρώτοι που άφησαν το πλοίο, αφού εγκατέλειψαν του επιβάτες», σχολίασε η πρόεδρος Παρκ Γκέουν-Χούε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Νομικά και ηθικά, πρόκειται για μία αδιανόητη πράξη», συμπλήρωσε. Η κυβέρνηση της κ. Πάρκ αντιμετωπίζει τεράστια πολιτική πίεση λόγω της τραγωδίας.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται επισήμως σε 64, πέντε ημέρες μετά την τραγωδία. Ακόμα 238 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι στα νερά της Ανατολικής Σινικής Θάλασσα. Η πλειοψηφία των αγνοούμενων είναι μαθητές ενός λυκείου στα περίχωρα της Σεούλ, οι οποίοι λάμβαναν μέρος σε τετραήμερη σχολική εκδρομή.

Τέσσερις ακόμα συλλήψεις

Οι δηλώσεις της προέδρου ήλθαν τη στιγμή που τέσσερα ακόμα μέλη του πληρώματος του Sewol τέθηκαν υπό κράτηση καθότι θεωρείται πως εγκατέλειψαν τους επιβάτες. Πρόκειται για δύο πρώτους αξιωματικούς, έναν δεύτερο αξιωματικό και τον πρώτο μηχανικό του πλοίου.

Σε βάρος τους αναμένεται να εκδοθεί επίσημο ένταλμα σύλληψης, καθώς διαφορετικά δεν είναι δυνατό να παραμείνουν κρατούμενοι για περισσότερες από 48 ώρες.

Έως τώρα έχουν συλληφθεί ο ίδιος ο πλοίαρχος και δύο ακόμα μέλη του πληρώματος.

Τέλος, θυμηδία προκαλεί ότι ο 69χρονος πλοίαρχος του φεριμπότ είχε εμφανιστεί πριν από τέσσερα χρόνια σε διαφημιστικό με το οποίο διαβεβαίωνε τους συμπατριώτες του ότι το ταξίδι από το Ιντσόν στο νησί Τζέτζου ήταν απόλυτα ασφαλές, αρκεί οι επιβάτες να ακολουθούσαν τις οδηγίες του πληρώματος.

skai.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ