ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Γ. Κεφαλογιάννης σε σεμινάριο για την ενταξιακή διαδικασία χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.

0

 

Σε σεμινάριο που αφορούσε το ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων κατά την ενταξιακή διαδικασία χωρών των δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας στην Ε.Ε. συμμετείχε ως ομιλητής ο Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Το σεμινάριο διοργάνωσε η Περιφερειακή Γραμματεία για τη Συνεργασία των Κοινοβουλίων της ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης ( RSPC SEE ). Αναλυτικά, τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο Βουλευτής κ. Γ. Κεφαλογιάννης, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Βασίλειος Σβολόπουλος, Δ/ντης της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κι η υπάλληλος της Δ/νσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Χριστίνα Βρεττού. Ανάμεσα στα αντικείμενα συζήτησης που τέθηκαν ήταν η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και πληροφοριών με τα κοινοβούλια της Ε.Ε. και μεταξύ των κοινοβουλίων της περιοχής, ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στη μεταφορά της νομοθεσίας της Ε.Ε. κι άλλα συναφή θέματα.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η Ελλάδα υπήρξε «πρωταθλητής» στην στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Βαλκανίων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την σημαντική τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, το 1994, που επέτρεψε στις υποψήφιες χώρες να συμμετέχουν στη COSAC. Σημείωσε επίσης ότι τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο μέσω της πολιτικής και νομοθετικής επιβεβαίωσης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγήσουν σε μια επιτυχή διαδικασία ένταξης. Αναφέρθηκε, τέλος, σε ορισμένα πολύ σημαντικά εργαλεία διακοινοβουλευτικής προσέγγισης, τις ομάδες φιλίας αλλά και το πρόγραμμα «Αδελφοποίηση», «Twinning», το οποίο πραγματοποιείται από τη Βουλή των Ελλήνων και το κοινοβούλιο του Βελιγραδίου, ως σχέδιο προ-ενταξιακής βοήθειας.

 

Η υποδοχή από τα μέλη της Γραμματείας, καθώς κι από τους εκπροσώπους του βουλγαρικού Κοινοβουλίου, ήταν ενθουσιώδης απέναντι στην ελληνική αντιπροσωπεία, λόγω της υποστήριξης που έχει προσφέρει η Βουλή των Ελλήνων στις βουλγαρικές προσπάθειες να παραμείνει η Γραμματεία για τη Διαδικασία Κοινοβουλίων χωρών ΝΑ Ευρώπης στη Σόφια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον κ. Κεφαλογιάννη ευχαρίστησε προσωπικά ο Πρόεδρος του βουλγαρικού Κοινοβουλίου.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ