ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Παπούλιας: Η Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε, κατακτήθηκε

0

Δεν ξεχνιέται και δεν εξωραΐζεται στην πορεία του χρόνου η κατάλυση της Δημοκρατίας, πριν από 47 χρόνια, τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο της 21 Απριλίου του 1967, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προσθέτοντας ότι ήταν ένα τραυματικό εθνικό βίωμα.

«Όχι μόνο επειδή η μαύρη επταετία κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου, αλλά επίσης επειδή η πατρίδα μας έχασε πολύτιμο χρόνο πηγαίνοντας πίσω, αντί για μπροστά» επισημαίνει ο Κ. Παπούλιας.

Και αφού εξαίρει τον αγώνα όσων αντιστάθηκαν στη Χούντα, καταλήγει:

«Σε μέρες όπως η σημερινή, θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε και δεν υπάρχει χωρίς δουλειά πολλή».

Μεε αφορμή την συμπλήρωση 47 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μαύρη επέτειος πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία κερδήθηκε με τους αγώνες του Ελληνικού λαού το 1974 και θωρακίστηκε με την ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη, όμως ο αγώνας για την προάσπισή της πρέπει να είναι συνεχής».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αγωνιστές της δημοκρατίας μάς δίνουν δύναμη και σήμερα

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 47 ετών από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό, την καταστολή των αγώνων και τον περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Είναι, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ένα μήνυμα αξιοπρέπειας, μια υπενθύμιση των αγώνων του ελληνικού λαού για δημοκρατία και ανεξαρτησία. Τη δημοκρατία που πολέμησαν και πολεμούν και σήμερα οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού.

Σαράντα επτά χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα, αναφέρει η ανακοίνωση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι τιμά «τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα».

ΔΗΜΑΡ: Να διαφυλαχθεί η δημοκρατική περιουσία

«Η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να αποδοθεί στη μεταπολίτευση η σημασία που της αξίζει και να διαφυλαχθεί η δημοκρατική περιουσία του αγώνα υπέρ του κοινοβουλευτισμού. Ειδικά σήμερα που τα νεοναζιστικά μορφώματα προκαλούν τη δημοκρατική κοινή γνώμη, οι μαύρες μνήμες της χούντας μπορούν και πρέπει να μεταφερθούν στη νέα γενιά ως η ανάμνηση μιας εποχής που δεν πρέπει να ξαναζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοκρατική αριστερά.

ΚΚΕ: Η δικτατορία του κεφαλαίου μπορεί να παίρνει διάφορες μορφές

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η επιλογή της αστικής τάξης, να αξιοποιήσει ως διαχειριστή της εξουσίας της τους συνταγματάρχες, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως η δικτατορία του κεφαλαίου μπορεί να παίρνει διάφορες μορφές.

Η εξέλιξη του αντιδικτατορικού αγώνα έδειξε πως παρά το αρχικό «μούδιασμα» του λαού, η αταλάντευτη στάση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στις φυλακές, τις εξορίες, η παράνομη πρωτοπόρα δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ, που ιδρύθηκε μέσα στη δικτατορία, έδωσε κουράγιο, ενέπνευσε τον αγώνα του λαού. Τέλος, αποδείχθηκε ότι κανένας αντιδραστικός μηχανισμός, όσο δυνατός και ακατανίκητος και αν εμφανίζεται, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή του οργανωμένου εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Έτσι και σήμερα, όσο και αν η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, προπαγανδίζουν πως «δεν αλλάζει τίποτα», την υποταγή στον «ρεαλισμό» και το «εφικτό» για τον λαό, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, έξω απ' τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, και έχει τη δύναμη να τον επιβάλει».

ΑΝΕΛ: Φωτεινό παράδειγμα η αντίσταση ενάντια στη χούντα

Από την Ξάνθη όπου περιοδεύει ως υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στις 21 Απριλίου 1967 η Δημοκρατία καταλύθηκε από τους συνταγματάρχες. Στις 21 Απριλίου 2014 η Δημοκρατία δοκιμάζεται από την τρόικα και τους ντόπιους συνεργούς της, με κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας, με ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας, με την Άγκυρα και τον πρόξενό της να μεθοδεύουν ασύδοτα τη μετατροπή της Θράκης σε νέο Κόσσοβο, με την Κύπρο που μετατρέπεται σε μόρφωμα, με κατάργηση του νομοθετικού έργου της Βουλής και αντικατάστασή του με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με την απουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών από την Βουλή, με τον εφιάλτη του νεοναζισμού να βρίσκεται προς των πυλών.

Η αντίσταση ενάντια στην χούντα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στον αγώνα του ελληνικού λαού κατά των μνημονίων, που οδήγησαν τον Έλληνα πολίτη στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ