ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

"Σαρώνει" η τερηδόνα τα παιδιά στην Κρήτη

0

Η τερηδόνα σαρώνει τον παιδικό πληθυσμό στην Κρήτη σε ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της χώρας. Η στοματική υγιεινή και κυρίως η επίσκεψη στον οδοντίατρο, στην Ελλάδα της κρίσης, αποδεικνύεται πολυτέλεια για τις περισσότερες οικογένειες.

Οι εθελοντές οδοντίατροι της Κρήτης εξέτασαν τα τελευταία δυο χρόνια περισσότερα από 3.000 παιδιά.

Πάνω από τα μισά αγόρια και κορίτσια πρώτης σχολικής ηλικίας που εξετάστηκαν, βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την τερηδόνα.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο  λειτουργίας της κινητής οδοντιατρικής μονάδας της Περιφέρειας Κρήτης εξετάστηκαν συνολικά 3.165 παιδιά

Σε ποσοστό 55,5% αποδείχτηκε ότι πάσχουν από τερηδόνα. Το 49.3% αυτών, ήταν κορίτσια και το  50,6% αγόρια

Σε ποσοστό 13,1 % από ουλίτιδα, ενώ το 42,9% έχριζε ορθοδοντικής παρέμβασης.

Με βάση το δείκτη τερηδόνας ,η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση για τα παιδιά ηλικίας 5 ετών, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, και για τα παιδιά ηλικίας 12 ετών καταλαμβάνει την τελευταία θέση ,μαζί με την Ιταλία.

«Περισσότερα από 3000 παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης εξετάστηκαν οδοντιατρικά στην Κρήτη, ενώ πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους εκατοντάδες οδοντίατροι. Τα προβλήματα που καταγράψαμε, είναι ότι, έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά τερηδόνας στα παιδιά, μάλιστα υπερδιπλάσια του εθνικού μέσου όρου, όπως επίσης ουλίτιδας, αλλά και ορθοδοντικών προβλημάτων. Στην πρόωρη, αποτελεσματική, αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, μεγάλη είναι η προσφορά της κινητής μονάδας οδοντιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης».

Οι οδοντίατροι εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς συνυπολογίζουν το γεγονός ότι τα ποσοστά της τερηδόνας, αυξάνονται γεωμετρικά στην εφηβική ηλικία, όπως υπογράμμιζε ο πρόεδρος του οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της εθελοντικής δράσης των συναδέλφων του

«Το σημαντικότερο αποτέλεσμα για εμάς είναι ότι καταφέραμε σιγά-σιγά να "κτίσουμε" την παιδεία της πρόληψης στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα αλλά και από τις εκατοντάδες αιτήσεις φορέων που ζητάνε οι κινητές μονάδες της Περιφέρειας να επισκεφθούν τις περιοχές τους», ανέφερε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, ο οποίος συντονίζει τη δραστηριότητα των κινητών μονάδων της Περιφέρειας Κρήτης.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ