ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Σε θέση μάχης τα τανκς στην ανατολική Ουκρανία

0

«Αντιτρομοκρατική» όπως χαρακτηρίζεται από το Κίεβο, επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στην ανατολική Ουκρανία, με στόχο την καταστολή των ταραχών που κλιμακώθηκαν επικίνδυνα μετά τις ολοένα αυξανόμενες καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων από φιλορώσους αυτονομιστές. Η Δύση κατηγορεί την Μόσχα για υποκίνηση των αιματηρών ταραχών και απειλεί με νέες κυρώσεις.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ανακοίνωσε ότι η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» ξεκίνησε στην περιοχή του Ντόνετσκ όπου και βρίσκονται οι περισσότερες πόλεις με φιλορωσικές δυνάμεις.

«Κατά την διάρκεια της νύχτας, ξεκίνησε η επιχείρηση στα βόρεια του Ντόνετσκ. Θα διεξαχθεί ωστόσο σε φάσεις, υπεύθυνα και ισορροπημένα. Ο σκοπός των ενεργειών αυτών, το τονίζω ακόμη μια φορά, είναι να προστατευθούν οι πολίτες της Ουκρανίας», αλλά και να αποτραπούν οι «απόπειρες διαμελισμού» της χώρας, δήλωσε ο Τουρτσίνοφ.

Η έκταση της επιχείρησης δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά ρεπορτάζ στα ρωσικά μέσα, κάνουν λόγο για παρουσία ουκρανικών τεθωρακισμένων κοντά σε πόλεις όπως το Σλοβιάνσκ που έγινε το επίκεντρο των αιματηρών ταραχών κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, τον οποίο επικαλείται η ρωσική ιστοσεδίδα RT, το πρώτο τάγμα της εθνικής φρουράς έχει ήδη αναχωρήσει από το Κίεβο για νοτιοανατολικά.

Ο Τουρτσίνοφ είχε απειλήσει με ευρεία στρατιωτική επιχείρηση μετά την εξάπλωση των αναταραχών σε αρκετές πόλεις στα ανατολικά της χώρας, αλλά την Δευτέρα, φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβιβασμού, λέγοντας ότι δεν είναι αντίθετος στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας σε κάποιες περιοχές, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των διαδηλωτών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε πάντως ότι η οποιαδήποτε χρήση βίας από την ουκρανική κυβέρνηση για την καταστολή των αναταραχών θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις επικείμενες συνομιλίες στην Γενεύη, μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ.

Μάλιστα όπως σημείωσε, αναφερόμενος στις ενέργειες του Κιέβου, «δεν μπορείς από τη μια να στέλνεις τα τανκς και από την άλλη να κάθεσαι στο τραπέζι για συνομιλίες».

Η Δύση κατηγορεί την Μόσχα ότι έχει ενορχηστρώσει τις καταλήψεις ώστε να αυξήσει τον έλεγχό της και πέρα από την Κριμαία, η οποία ψήφισε υπέρ της προσάρτησής της στην Ρωσία κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες και απορρίπτει τα σενάρια που την θέλουν να σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Η ουκρανική κρίση θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στην σημερινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ