ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Στα αζήτητα δεκάδες δικογραφίες τα τελευταία 5 χρόνια στην Βουλή

0

Στο κοινοβουλευτικό συρτάρι και από εκεί στην παραγραφή οδηγείται η συντριπτική πλειοψηφία των δικογραφιών δεκάδων υπουργών που έχουν φθάσει στην Βουλή τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όπως αποκάλυψε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι η ομάδα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Απρίλιο του 2009 έως τον Μάρτιο του 2014 στην Βουλή έχουν διαβιβαστεί 168 δικογραφίες. Από αυτές ελάχιστες έχουν ερευνηθεί και ακόμα λιγότερες έχουν ολοκληρωθεί με απόδοση ευθυνών.

Εκτός αυτού, εντυπωσιακό είναι το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο τα τελευταία 3 χρόνια έχουν φθάσει στο κοινοβούλιο 23 δικογραφίες κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και 12 κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Να σημειωθεί ότι λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών η Δικαιοσύνη στέλνει αμελλητί τις υποθέσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα στην Βουλή χωρίς να προχωρά σε περαιτέρω έρευνα. Θεωρητικά, αρμόδιο όργανο να ερευνήσει την ύπαρξη ποινικών ευθυνών υπουργών είναι το Σώμα. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές μελετούν τα στοιχεία και εφόσον κρίνουν ότι συντρέχει λόγος καταθέτουν πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής η οποία συζητείται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια αρκεί να φέρει τις υπογραφές τουλάχιστον 30 βουλευτών. Στην πράξη όμως – πλην ελάχιστων κορυφαίων υποθέσεων που έχουν λάβει διαστάσεις από τα ΜΜΕ- δεν ακολουθείται η παραπάνω σειρά.

Η δικογραφία κρατείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική υπηρεσία χωρίς να μοιράζεται στα κόμματα, το Προεδρείο τις ανακοινώνει στην Ολομέλεια σε ώρες που δεν υπάρχει βουλευτής με αποτέλεσμα κανείς σχεδόν να μην γνωρίζει την ύπαρξή τους. Με την παρέλευση 2 κοινοβουλευτικών περιόδων οι δικογραφίες στέλνονται στον κάλαθο των αχρήστων και οι ντουλάπες ξαναγεμίζουν με νέο υλικό για να πάρει και αυτό τον δρόμο της παραγραφής.

Το παράδειγμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου η οποία επιχείρησε να λάβει γνώση της «καυτής» δικογραφίας με τις μαρτυρίες του κ. Ρουμελιώτη προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση εξεταστικής για το μνημόνιο είναι χαρακτηριστικό. Αρχικά η βουλευτής ζήτησε αντίγραφο της δικογραφίας αλλά της αρνήθηκαν προτρέποντάς την να πάει στο γραφείο νομοθετικού έργου και να την μελετήσει. Η ίδια, σε επιστολή της προς τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, περιγράφει ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν αποτελεί «χώρο μελέτης αλλά εργασίας αρκετών υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται, απαντούν σε τηλέφωνα κλπ επομένως οι συνθήκες δεν είναι συνθήκες μελέτης».

Προσθέτει δε ότι το γραφείο παραμένει κλειστό για αρκετές ώρες με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να μελετηθεί το υλικό από το σύνολο των βουλευτών επισημαίνοντας τέλος ότι η διαδικασία οδηγεί «μαθηματικά στην παραγραφή των αδικημάτων». Να σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη διαδικασία έχει εγκρίνει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής. Πρόκειται, για «επιτροπή σοφών» με απολαβές αρκετών χιλιάδων ευρώ η οποία έχει καταγγελθεί αρκετές φορές από κόμματα της αντιπολίτευσης για «αποφάσεις κατά παραγγελία».

Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα σημάνουν και την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που τελέστηκαν κατά την διακυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου και άρα πιθανών ποινικών ευθυνών απο το γεγονός ότι η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο.

Πιο αναλυτικά, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο – κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου – διαβιβάστηκαν στην Βουλή 70 δικογραφίες.

Ορισμένες αφορούν υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, αρκετές έχουν σχηματιστεί μετά από μηνύσεις συγκεκριμένων πολιτών που έχουν μετατρέψει σε «χόμπι» τις καταγγελίες , άλλες όμως αφορούν μεγάλες υποθέσεις οι οποίες όμως ουδέποτε ερευνήθηκαν.

Ειδικότερα, στις 8.10.2010 διαβιβάστηκε δικογραφία κατά του π. υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη με αφορμή υπόμνημα του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στην Deutsche Telecon AG.

Στις 14.1.2011 δικογραφία κατά του π. πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη «σχετικά με υποκίνηση – συνδρομή σε παραποίηση ισολογισμού, εξαπάτηση της ΕΕ και των πολιτών και θέση σε κίνδυνο της ευρωζώνης από την τράπεζα Goldman Sachs”

Στις 28.3.2011 κατά του τ. υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη «περι μη χρηστής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας σχετικά ε τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης ελικοπτέρων SIKORSY”

Στις 6.4.2011 διαβιβάστηκε η δικογραφία κατά του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου η οποία οδήγησε σε προανακριτική και φυλάκιση του πρώην υπουργού.

Στις 2.2.2012 «αναφορά του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κατά μελών της κυβέρνησης κατά το έτος 2010 – ΕΛΣΤΑΤ». Η δικογραφία οδηγήθηκε σε εξεταστική επιτροπή που με συνοπτικές διαδικασίας και με αποχώρηση της ΝΔ διαπίστωσε ότι όλα έγιναν καλώς!

Στις 24.2.2012 δικογραφία κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «σχετικά με τη παραβατική συμπεριφορά της εταιρίας Hochtief για παρακράτηση ΦΠΑ προς το Δημόσιο».

Επιπροσθέτως, από τις 9.7.2012 εως σήμερα (κυβέρνηση Σαμαρά) έχουν διαβιβαστεί στην Βουλή 89 δικογραφίες οι οποίες στην πλειοψηφία τους αφορούν μηνύσεις κατά των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου για το Μνημόνιο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ