ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τα λύματα «πνίγουν» το ανατολικό Ρέθυμνο

0

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων και επαγγελματιών

Γράφει η Μαρία Ιερωνυμάκη

Επιτακτική είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου κατασκευής αντλιοστασίων στην περιοχή της Σκαλέτας και ανατολικότερα, καθώς ολοένα και περισσότεροι ιδιώτες μεταφέρουν με δική τους ευθύνη λύματα στους αγωγούς, τα οποία μετέπειτα καταλήγουν σε θάλασσες, ποτάμια και χωράφια, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στο «Ρ» από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής. Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, δεν είναι καινούρια μιας και από το 2010 που σταμάτησε το έργο, βρίσκονται εκτός δικτύου αποχέτευσης εκατοντάδες κατοικίες, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο πλήγμα στην περιοχή.

Το χρονικό του προβλήματος

Τον Αύγουστο του 2010 το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζήτησε από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) της Περιφέρειας Κρήτης να προβεί στην άμεση αναστολή εκτέλεσης έργων εντός της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, στον τότε Δήμο Αρκαδίου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σκαλέτας. Η ενέργεια αυτή του ΥΠΕΚΑ ήταν στο πλαίσιο ενεργοποίησης των αρμόδιων υπηρεσιών για τη λήψη μέτρων προστασίας της καρέτα-καρέτα, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην περιοχή, όπου είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται ο κεντρικός αγωγός αποχέτευσης και διαπιστώθηκε ότι δύο αντλιοστάσια είχαν επιφέρει σοβαρές αλλοιώσεις του αιγιαλού και της παραλίας

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το υπουργείο, τα εννέα σχεδιαζόμενα αντλιοστάσια βρίσκονταν εντός της περιοχής του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000 και η δημοτική αρχή Αρκαδίου αναγκάστηκε τότε να διακόψει κάθε εργασία στην περιοχή.

4

Καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής

Το έργο κατασκευής αντλιοστασίων στην περιοχή της Σκαλέτας έχει αδρανοποιηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου, με άμεση συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα και να μολύνεται η περιοχή από ασυνείδητους πολίτες οι οποίοι προτιμούν να ρίχνουν τα λύματα στη θάλασσα και σε χωράφια αντί να τα διαχειριστούν με άλλους τρόπους οι οποίοι και κοστίζουν.

Στο «Ρ» έχουν γίνει πολλές καταγγελίες από κατοίκους και επιχειρηματίες το τελευταίο διάστημα, οι οποίες και αφορούν στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που εντοπίζεται στο Σφακάκι, στον Σταυρωμένο, στον Αδελιανό Κάμπο και τον Πηγιανό Κάμπο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων, τα λύματα ξενοδοχειακών μονάδων στον Πηγιανό και Αδελιανό Κάμπο καταλήγουν μέσω σωληνώσεων στη θαλάσσια περιοχή. Επιπλέον, επιχειρηματίες κάνουν λόγο για σωλήνες από βόθρους που έχουν τοποθετηθεί επί της Ενικής Οδού στο ύψος του Σταυρωμένου, οι οποίοι ξεχειλίζουν και τα λύματα αυτών μολύνουν όλη την περιοχή, όπου υπάρχει έντονη δυσοσμία. Αυτό, όμως, δεν είναι καινούριο φαινόμενο σύμφωνα με τους ίδιους, καθώς γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και η Αστυνομία, στην οποία έχουν απευθυνθεί, δεν κάνει κάτι για αντιμετώπιση της κατάστασης.

33

Πότε θα συνεχιστεί το έργο

Το θέμα φαίνεται ότι έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς έχουν γίνει όλες οι αλλαγές που έπρεπε και είναι θέμα χρόνου να «ξεμπλοκάρει» το έργο κατασκευής των αντλιοστασίων στην περιοχή της Σκαλέτας. Ο Δήμος Ρεθύμνου και η ΔΕΥΑΡ επεδίωξαν να δώσουν λύση στο αποχετευτικό πρόβλημα της περιοχής και προχώρησαν στην εκπόνηση νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην οποία έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής, έχουν ενσωματωθεί περιβαλλοντικά, λειτουργικά και αισθητικά κριτήρια και έχει μειωθεί ο αριθμός των αντλιοστασίων της αρχικής μελέτης.

Για την σημερινή κατάσταση μίλησε στο «Ρ» ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΡ Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος ήταν αισιόδοξος ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα δοθεί η άδεια και θα «ξεμπλοκάρει» το έργο. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ΔΕΥΑΡ πήρε την πρωτοβουλία να αναδιατάξει όλο το έργο προκειμένου να αδειοδοτηθεί από το ΥΠΕΚΑ με όλες τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν και καταργήθηκαν δύο αντλιοστάσια από αυτά που είχαν προβλεφθεί. Εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε αλλεπάλληλες συσκέψεις να μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε το έργο, διότι εάν δε γίνει αυτό, δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Πάντως, από την πλευρά μας έχουμε δρομολογήσει το έργο πάρα πολύ καλά, έχουμε κάνει την καινούρια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχουν γίνει συσκέψεις με τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) Επαμεινώνδα Τολέρη και η άποψή μου είναι ότι το έργο πρόκειται να ξεμπλοκάρει και θα πάρουμε την άδεια».

Ερωτηθείς για τα λύματα που καταλήγουν στη θάλασσα και την περιοχή μέσω σωληνώσεων, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΡ απάντησε πως: «Το δίκτυό μας είναι αδρανές, δεν έχουμε συνδέσει κανέναν σε αυτό και απαγορεύεται να συνδεθεί κάποιος. Δεν είναι δική μας ευθύνη ποιοι ρίχνουν λύματα και χρησιμοποιούν παρανόμως αυτά τα δίκτυα, αν και το ελέγχουμε όσο μπορούμε. Αν κάποιος μπει παράνομα στο δίκτυο, τότε ακολουθείται μία διαδικασία, καταγγέλουμε το γεγονός στο Υγειονομικό, αλλά δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να αποφασίσουμε τι θα γίνει».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ