ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τουρκοκρητικός... που επέστρεψε στα πάτρια εδάφη

0

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χίλια μύρια κύματα μακριά από την Κρήτη, αλλά την έχουν στην καρδιά τους. Άνθρωποι που δε γεννήθηκαν στη μεγαλόνησο αλλά αισθάνονται και δηλώνουν Κρητικοί! Ένας από αυτούς, ένας από τους πιο γνωστούς Σμυρνιούς επιχειρηματίες, φιλοξενήθηκε αυτές τις μέρες στην Κρήτη, την πατρίδα του, όπως λέει ο ίδιος, από το γραμματέα του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης "Ο Άγιος Πολύκαρπος" Κώστα Κουναλάκη και την οικογένειά του.

Πρόκειται για τον Μουσταφά Ιντούκ (Mustafa İduğ), έναν άνθρωπο που τον γνωρίσαμε από κοντά και όταν έγιναν οι συστάσεις μας είπε αφοπλιστικά στα Ελληνικά: «Χάρηκα πολύ, είμαι ο Μουσταφά από τα Χανιά»! Ο Μουσταφά γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Μπουρνόβα (ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει για το "καροτσάκι του"), μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Σμύρνης. Ο πατέρας του από τα Περιβόλια Χανίων και η μητέρα του από το Ρέθυμνο φρόντισαν να του μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη τους για την Κρήτη. Μια αγάπη ίσως μεγαλύτερη και από τη θρησκεία τους, που ουσιαστικά ήταν και το μοναδικό στοιχείο που τους χώριζε από τους υπόλοιπους Κρητικούς. Οι γονείς του μιλούσαν άπταιστα Ελληνικά με την κρητική διάλεκτο (ο πατέρας του Αλί πέθανε πριν 2 χρόνια, η μητέρα του ζει στο Μπουρνόβα).

Ο Αλί Ιντούκ είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του το επώνυμο Φαφατάκης, αλλά αναγκαστικά το άλλαξε λόγω του τουρκικού κράτους. Καμάρωνε και θα καμαρώνει από ψηλά το γιο του Μουσταφά που σήμερα είναι ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στα μικρασιατικά παράλια και μέλος του Επιμελητηρίου Σμύρνης.

Είναι ιδιοκτήτης της "İduğ Oil" που δραστηριοποιείται στο χώρο των πετρελαιοειδών. Παράλληλα είναι πρόεδρος της Automotive Association, καθώς μία από της εταιρείες του είναι στο χώρο του αυτοκινήτου και επίσης δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων, με εμπόριο λιαστής ντομάτας.

Πάντα σε όλες της συνεντεύξεις που δίνει τονίζει την κρητική καταγωγή του. Έχει πολλούς φίλους στην Κρήτη και μιλάει έστω και με κάποιες δυσκολίες τα Ελληνικά.

Πρόσφατα επισκέφτηκε το σπίτι του παππού του στα Περβόλια Χανίων και η συγκίνηση ήταν ανάλογη με αυτή που έχουν οι απόγονοι των Μικρασιατών όταν πηγαίνουν στα σπίτια των προγόνων τους στα "ματωμένα χώματα". Τον συναντήσαμε στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" για να μας πει συγκινημένος: «Θέλω να έρχομαι όσο πιο συχνά γίνεται στην πόλη μου, τα Χανιά. Αγαπώ την Κρήτη και τους Κρητικούς. Αισθάνομαι σαν το σπίτι μου και βλέπω στα Χανιά το σπίτι από όπου ξεκίνησε η οικογένειά μου. Έχετε μικρασιατική καταγωγή και με καταλαβαίνετε όταν πηγαίνετε κι εσείς στη Σμύρνη και τα άλλα μέρη».

Πάμε Βουρλά, Αλάτσατα, Τσεσμέ...

Την αγάπη για την Κρήτη τη μετέδωσαν στον Μουσταφά οι γονείς του και ειδικά ο πατέρας του, που όσοι τον γνώρισαν μιλάνε για έναν Τουρκοκρητικό που ήξερε μαντινάδες... ξεχασμένες από όλους εμάς! Όταν είχε παραχωρήσει πριν τρία χρόνια συνέντευξη στην «ΚΡΗΤΗ TV» o εκπληκτικός Αλί Ιντούκ είχε πει χαρακτηριστικά στη συνάδελφο Φιλία Σαριδάκη: «Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Όλα τα έκαναν και τα κάνουν οι πολιτικοί για την... καθέκλα»!

Η "καθέκλα" είναι η καρέκλα στα Κρητικά, σε βαριά διάλεκτο που χρησιμοποιούσαν στα χωριά των Χανίων, του Μυλοποτάμου και σε άλλες περιοχές οι παλιότεροι. Άλλωστε πάντα θα είναι επίκαιροι οι στίχοι του τραγουδιού "εγώ Χριστό κι εσύ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ"! Ο Μουσταφά περιμένει τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ηρακλείου "Ο Άγιος Πολύκαρπος" στη Σμύρνη για να ανταποδώσει ως γιος Τουρκοκρητικού τη φιλοξενία. Θυμίζουμε πως η εκδρομή των μελών του συλλόγου, στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος επιθυμεί - πόσο μάλλον αν έχει προσφυγική καταγωγή - θα γίνει το τετραήμερο του Αγίου Πνεύματος (6-9 Ιουνίου) με βάση τη Σμύρνη και επίσκεψη σε Βουρλά (μέρος καταγωγής κυρίως κατοίκων του Ατσαλένιου και του Μασταμπά), Αλάτσατα, Τσεσμέ και πολλές άλλες περιοχές στα "ματωμένα χώματα". Στις χαμένες πατρίδες, στις οποίες η Ελλάδα χρωστάει τόσα πολλά για την εξέλιξή της και τα μέλη του "Άγιου Πολύκαρπου" κάνουν τα πάντα για να μείνει άσβεστη η φλόγα τους. Όποιος ενδιαφέρεται πρέπει εσπευσμένα να επικοινωνήσει με το γραμματέα του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης Κώστα Κουναλάκη (τηλ. 2810/282.345 - ώρες καταστημάτων) γιατί οι θέσεις είναι πλέον πολύ περιορισμένες στις πτήσεις Ηράκλειο-Σμύρνη-Ηράκλειο...

Οι Κρητικοί από το Σώμα

Ένας λόγος παραπάνω πλέον η αγάπη των απογόνων των Τουρκοκρητικών για την Κρήτη. Η ίδια αγάπη πρέπει να υπάρχει και με πράξεις στις καρδιές των απογόνων των Μικρασιατών. Για το λαό με τον οποίο έχουμε πολλά κοινά. Όπως τους εργάτες από το Σώμα, τη μικρή πόλη 130 χλμ. βορειοανατολικά της Σμύρνης, που χάθηκαν τόσο άδικα. Το Σώμα (όπως και το γειτονικό του Αξάρι Μαγνησίας), από το οποίο το '22 ήρθαν πολλοί στο Ηράκλειο και μεγαλούργησαν δουλεύοντας μέχρι τα βαθιά γεράματα. Όπως το γνωστό στους παλιούς Καστρινούς τσαγκάρη Σπύρο Μιμίκο, που παντρεύτηκε την αγαπημένη του Κρυσταλλία Στεφάνου από το Αϊδίνι και δούλευε στην οδό Πεδιάδος μέχρι τα βαθιά γεράματα... Όπως τον Ηλία τον Σαρηγεωργίου και τόσους άλλους. Ένα Σώμα... μια ψυχή, με όνομα που μυρίζει Ελλάδα και είναι από τα λίγα που έμειναν στη σημερινή Τουρκία με το όνομα που έδωσαν οι πρόγονοί μας...

(Στη φωτογραφία ο Γιώργος Μιμίκος με το γραμματέα των Μικρασιατών Ηρακλείου Κώστα Κουναλάκη και τον Τουρκοκρητικό Μουσταφά Ιντούκ (τρίτος από τα αριστερά) με τη σύζυγό του στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης". Λίγο πριν το ζεύγος Ιντούκ μπει στην πτήση της επιστροφής στη Σμύρνη...)

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ