ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Διαχειριστικό Έλεγχο για την ΑΜΑΡΙ Α.Ε. ζητά η Αντιπολίτευση του Δήμου Αμαρίου

0

Ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Αμαρίου κ. Πετρακάκης απέστειλε χθες επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης κο Ροκαδάκη Γρηγόρη, αναφέροντάς του τα εξής :

« Κύριε Γενικέ ,

Στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου και των υποχρεώσεών μας σαν Δημοτικών  Συμβούλων   του Δήμου Αμαρίου,  σας αναφέρουμε  τα παρακάτω .

Στον Δήμο μας από το 1997  έχει συσταθεί  Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία , με το όνομα  ΄΄Αμάρι  Α.Ε.΄΄, χάριν του Δημόσιου συμφέροντος και της ανάπτυξης της Περιοχής , διεπόμενη από το Καταστατικό της, τον νόμο 2190 /20 και τις σχετικές διατάξεις .

Ο κύριος σκοπός της Εταιρείας είναι η διαχείριση του ΧΥΤΑ –Αμαρίου και η ανάληψη πάσης φύσεως  δραστηριοτήτων αναπτυξιακού χαρακτήρα για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Το Διοικητικό της Συμβούλιο αποτελείται από πέντε (5) τακτικά  μέλη ,από το οποίο  η Δημοτική Αρχή  φρόντισε ν’απoκλείσει όλους τους  Δημοτικούς Συμβούλους πλην ενός, του Προέδρου της  και έτσι δεν υπάρχει  καμία δυνατότητα  πρόσβασης και  ενημέρωσης   για την δράση της  Εταιρείας από τους αιρετούς , παρά  μόνο  στην ετήσια Γενική της Συνέλευση .

Όμως σε ετήσια Γενική Συνέλευση  συμμετείχαμε  μόνο μια φορά, για την εταιρική χρήση του 2011,γιατί η επόμενη  Γ.Σ.   χρήσης  2012 έγινε  εν κρυπτώ και εν αγνοία των πάντων,  η  δε  φετινή  για   το 2013 … δεν πραγματοποιείται.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις  2/6/2014 θέσαμε  το θέμα του μη προγραμματισμού   της  φετινής Γ.Σ. και ο Δήμαρχος που είναι  υπεύθυνος μαζί με την Διοίκηση για την σύγκλησή της (αφού στον Δήμαρχο έχει μεταβιβαστεί  το σύνολο των Μετοχών) , δεσμεύτηκε να μας ενημερώσει σχετικά.

Επειδή όμως αυτό δεν έγινε  και οι προθεσμίες που θέτουν  τα άρθρα 21 του Καταστατικού της Εταιρείας ( ΄΄πραγματοποίηση ετήσιας Γ.Σ. εντός του πρώτου εξαμήνου από την λήξη κάθε εταιρικής χρήσης ΄΄ δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου ) και άρθρο 22 ( ΄΄η Πρόσκληση της Γ.Σ. δημοσιεύεται είκοσι τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα της Συνεδρίασης΄΄ )   απέστειλα στις 17/06 /2014   επιστολή στον Δήμαρχο , όπου έθετα ξανά το ζήτημα του μη προγραμματισμού της φετινής  Γ.Σ.

Παρά τις προσπάθειες μας  καμία ενέργεια για την ετήσια   Γ.Σ. δεν έγινε  από την πλευρά των Διοικούντων,    η δε επιστολή σχεδόν ένα μήνα μετά όχι μόνο δεν απαντήθηκε ,όπως  προβλέπει ο νόμος του ΄΄Καλλικράτη΄΄ (Ν.3852 /2010 άρθρο 69 ),αλλά  δεν   έχει περάσει ακόμη….. από το πρωτόκολλο του Δήμου  !

Κύριε Γενικέ ,

•    Επειδή η ΄΄Αμάρι  Α.Ε. ΄΄ διαχειρίζεται  κατ’ έτος  περισσότερα  του ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ από τις  εισπράξεις που προέρχονται από την εναπόθεση των απορριμμάτων  στον ΧΥΤΑ- Αμαρίου και οφείλει   να είναι  από τις πλέον κερδοφόρες Δημοτικές επιχειρήσεις με μεγάλες δυνατότητες επενδύσεων (όπως έγινε στο παρελθόν) , ωστόσο  δεν έχει κάνει καμία σοβαρή  αναπτυξιακή  δράση   στην περιοχή,

•    Επειδή  υπάρχουν   πληθώρα παραπόνων από τους εργαζομένους για επαναλαμβανόμενες  καθυστερήσεις στις πληρωμές τους  (και σήμερα  μέσα Ιουλίου   δεν έχουν λάβει  ακόμα τον μισθό του προηγούμενου μήνα ) ,αλλά υπάρχουν και παράπονα για παλιά  χρέη σε εργαζόμενους που έχουν απομακρυνθεί,

•    Επειδή από την  πλευρά  της Δημοτικής Αρχής  και της Διοίκησης της ΄΄Αμάρι Α.Ε.΄΄  επιδιώκεται συστηματικά  η  μη  πραγματοποίηση  της  φετινής Γ.Σ., φοβούμενοι πιθανή  διαπίστωση κακοδιαχείρισης ,

•    Επειδή    έχουμε αποκλειστεί σαν Δημοτικοί Σύμβουλοι και δεν έχουμε την δυνατότητα για  πρόσβαση , ενημέρωση και έλεγχο

και τέλος

•    Επειδή με τέτοιες αλαζονικές και αυθαίρετες  συμπεριφορές, η  Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση της Εταιρείας αποδεικνύουν ότι περιφρονούν την Νομιμότητα, την Διαφάνεια ,τους Θεσμούς ,τους Αιρετούς και   τους Δημότες ,

Δεν  επιτρέπεται πλέον  να μένουν στο απυρόβλητο και  χωρίς ουσιαστικό  έλεγχο .

Γι’αυτό   σας  ζητούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, να προχωρήσετε σε  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ  ΕΛΕΓΧΟ  των δυο(2) τελευταίων ετών 2012 και 2013, καθώς και αυτού που διανύουμε και εφ’ όσον μας ζητηθεί  θα προσκομίσουμε στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας. »

 

Για την μειοψηφία ο επικεφαλής

Μιχάλης Πετρακάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ