ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έληξε το 6ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά του Ρεθύμνου

0

Με τελικό νικητή τον Πολωνό διεθνή μετρ Γιάτσεκ Στόπα έληξε το 6ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά του Ρεθύμνου, που διεξήχθη από 12 ως 19 Ιουλίου στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Ο Στόπα ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με τον συμπατριώτη του διεθνή μετρ Ζμπίγκνιεβ Πακλέζα και τον Ιταλό γκρανμέτρ Αλμπέρτο Ντάβιντ, με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες, αλλά υπερίσχυσε στα κριτήρια ισοβαθμίας. Παράλληλα, σημείωσε και το πρώτο προαπαιτούμενο βήμα για τον τίτλο του γκρανμέτρ, που είναι ο ανώτατος τίτλος στο σκάκι. Στον τελευταίο γύρο οι δύο Πολωνοί τέθηκαν αντίπαλοι και προτίμησαν να μη ρισκάρουν, συμφωνόντας ισοπαλία, ενώ ο Ντάβιντ κέρδισε με τα μαύρα κομμάτια τον Ινδό γκρανμέτρ Αμπχιτζίτ Γκούπτα, συνδυάζοντας έτσι μια σημαντική ατομική επιτυχία με μια διάκριση στην τελική βαθμολογία.

Μισό βαθμό πίσω από τους νικητές τερμάτισε ένα γκρουπ 11 σκακιστών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώτος Έλληνας, ο Κώστας Μαρκίδης, ενώ λίγο παρακάτω, στους 6 βαθμούς, τερμάτισε ο κορυφαίος έφηβος του τουρνουά, ο Ρεθυμνιώτης Νικόλας Θεοδώρου, που ήταν φυσικά και ο πρώτος τοπικός σκακιστής. Με 6 βαθμούς τερμάτισε επίσης ο επίσης έφηβος Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης, ενώ 5,5 βαθμούς σημείωσαν με καλές εμφανίσεις ο Αργύρης Παπαδόπουλος και ο Γρηγόρης Δρακουλάκος, καθώς και ο επίσης Ρεθυμνιώτης Παντελής Τζουγανάκης. Στο ίδιο γκρουπ της βαθμολογίας τερμάτισε και η πρώτη γυναίκα του τουρνουά, η Βελγίδα Χάννε Γκούσενς.

Την τελετή λήξης του τουρνουά, που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 19 Ιουλίου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο εκπρόσωπος της COSMOTE, που ήταν ο κύριος χορηγός του τουρνουά, Γιάννης Μίτσιος. Αμφότεροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διοργάνωση, τόνισαν τη σημασία της για τον τόπο και ευχήθηκαν ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες για το μέλλον. Επίσης, ευχαρίστησαν τους ανθρώπους του Σκακιστικού Ομίλου Ρεθύμνου και την πρόεδρό του, Σαϊα Παυλίδου, για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλαν.

 

Η προετοιμασία και η υποστήριξη μιας σημαντικής διεθνούς διοργάνωσης δεν μπορούσε φυσικά να διεκπεραιωθεί χωρίς την προσπάθεια και στήριξη πλήθους ανθρώπων και φορέων. Ο Σκακιστικός Όμιλος Ρεθύμνου και το ανθρώπινο δυναμικό του έφεραν εις πέρας το αγωνιστικό μέρος του τουρνουά, είναι βέβαιο όμως ότι η διοργάνωση θα ήταν αδύνατη χωρίς την αποφασιστική συμβολή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: του Δήμου Ρεθύμνης και της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Σημαντική είναι και η στήριξη των χορηγών, όπως η Cosmote και η Helesis.

Οι αγώνες διεξήχθησαν καθημερινά στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην πλατεία Μικρασιατών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η διοργάνωση καλύφθηκε και στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.rethymnochess.gr, όπου μπορεί κανείς να δει αποτελέσματα, συμμετοχές, κληρώσεις, βαθμολογίες, οπτικό υλικό αλλά και τις παρτίδες των αγώνων – καθημερινά μεταδίδονταν ζωντανά οι δέκα σημαντικότερες αναμετρήσεις!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ