ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αδυναμία κατασκευής Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου

0

Ένα έργο που καθυστέρησε και όπως φαίνεται δε θα ολοκληρωθεί

Με «γιοφύρι της Άρτας» μοιάζει η κατασκευή δημοτικού σχολείου στο Ρουσσοσπίτι, καθώς οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για ανέγερσή του φαίνεται πως τώρα πια ανήκουν στο παρελθόν μιας και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα. Η ανάγκη κατασκευής του δημοτικού σχολείου ήταν και είναι πραγματικά μεγάλη και φαινομενικά ήταν όλα έτοιμα για να ξεκινήσει, αφού τον Φεβρουάριο του 2009 είχε εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την ανέγερση 6/θέσιου δημοτικού σχολείου στο Ρουσσοσπίτι. Τώρα, όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών υπάρχει περιορισμός πιστώσεων και οι Δήμοι με τις Περιφέρειες θα πρέπει να εντάξουν τα έργα σχολικής στέγης σε προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι εφικτό.

 

Την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος στον οικισμό Ρουσσοσπίτι είχε επαναφέρει στην επικαιρότητα πριν από ένα μήνα περίπου ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός με σχετική του ερώτηση προς αρμόδιους υπουργούς  Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στην οποία ρωτούσε τους κ.κ. υπουργούς αν προτίθενται να εκδώσουν Κ.Υ.Α. περί αύξησης της χρηματοδότησης του έργου κατά 484.229,14 €, ώστε να εξασφαλιστεί το συνολικό ποσό των 1.983.229,14 € που απαιτείται, και αν θα διασφαλίσουν τη ροή χρηματοδότησης από τον Ο.Σ.Κ. για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος στον οικισμό Ρουσσοσπίτι του Δήμου Ρεθύμνου.

Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος απάντησαν στην ερώτηση του κ. Ξανθού. Ο κ. Λοβέρδος στην απάντησή του παρέπεμψε το ζήτημα στο υπουργείο Υποδομών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «έργα σχολικής στέγης που έχουν ήδη ανατεθεί σαν χρηματοδότηση ή σαν μελέτη-κατασκευή με Υπουργική Απόφαση στην πρώην “ΟΣΚ Α.Ε.” και νυν “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.” υλοποιεί η εταιρεία “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.”, ως εκπληρούσα τους σκοπούς της συγχωνευόμενης “ΟΣΚ Α.Ε.” στον κλάδο των εκπαιδευτικών δομών (άρθρο 132 του Ν.4199/2013, ΦΕΚ 216/Α’), η εποπτεία της οποίας έχει περιέλθει στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο είναι αρμόδιο να σας απαντήσει». Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην σχετική του απάντηση επισημαίνει ότι: «Υπάρχει περιορισμός των πιστώσεων του ΠΔΕ λόγω της δημοσιονομικής κρίσης καθώς και στις ανελαστικές ανάγκες και υποχρεώσεις των εκτελούμενων έργων Σχολικής Στέγης. Επισημαίνεται ότι, τα έργα Σχολικής Στέγης, οι Δήμοι σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, δύνανται να τα εντάξουν σε Προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το ΕΠΠΕΡΑΑ».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου Νίκο Δερεδάκη που το 2009 ήταν Διευθυντής στο δημοτικό σχολείο Ρουσσοσπιτίου «το έργο κατασκευής του σχολείου είναι δύσκολο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, γιατί το Ρουσσοσπίτι είναι παραδοσιακός οικισμός και το σχολείο μπορούσε να γίνει μόνο από εθνικούς πόρους. Επειδή ακριβώς πρόκειται για δημόσιο κτίριο, μπορεί να κτιστεί, κατά παρέκκλιση, κτίριο έως 800 τ.μ. Η μελέτη που είχε γίνει στο παρελθόν για το σχολείο ήταν 1.500 τ.μ. και γι’ αυτό το έργο είχε χωριστεί σε δύο μέρη των 800 τ.μ. Δηλαδή, θα έβγαιναν δύο οικοδομικές άδειες, έτσι ώστε να κτίζονταν δύο ξεχωριστά κτίρια τα οποία θα ενώνονταν μεταξύ τους με πόρτες».

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Ρεθύμνης Γιώργος Γεωργαλής σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας πληροφόρησε ότι: «Ως δήμος έχουμε στείλει εδώ και πέντε μήνες έγγραφο στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, στο υπουργείο Παιδείας και στο υπουργείο Υποδομών για το δημοτικό σχολείο στο Ρουσσοσπίτι και δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση, απάντηση έχουν δώσει στον κ. Ξανθό. Ο Δήμαρχος έχει μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να πιέσει το υπουργείο Παιδείας να χρηματοδοτηθεί το έργο από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, γιατί ο ΟΣΚ έχει αναλάβει τη χρηματοδότησή του».

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2009 είχε εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την ανέγερση 6/θέσιου δημοτικού σχολείου στο Ρουσσοσπίτι. Η απόφαση αυτή είχε παρθεί μετά την επίσκεψη του τότε υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στιλιανίδη και των συνεργατών του στα μέσα του Οκτώβρη στο Δημαρχείο Ρεθύμνου. Τότε, μάλιστα, είχε εκπονηθεί και κατατεθεί από τον δήμο στον υπουργό Παιδείας πλήρες υπόμνημα σχετικό με τις κτιριολογικές εκπαιδευτικές ανάγκες του δήμου Ρεθύμνης και ξεχωριστό υπόμνημα είχε κατατεθεί για ανέγερση δημοτικού σχολείου στο Ρουσσοσπίτι, μιας και μόνο εκεί ο δήμος διέθετε εξασφαλισμένο οικόπεδο για τέτοια χρήση. Όμως, η εκπόνηση της μελέτης κατασκευής του σχολείου καθυστέρησε για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα η ανέγερση σχολικού συγκροτήματος να είναι για πολλά χρόνια «στον αέρα» και να υπάρχει αδυναμία στην κάλυψη των αναγκών των μαθητών.

 

Μαρία Ιερωνυμάκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ