ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε το μαύρο κουτί του αεροσκάφους - Εντόπισαν πτώματα και συντρίμμια – Εικόνες φρίκης από το αεροπλάνο της Air Algerie στο Μάλι

0

- Γαλλικό κατασκοπευτικό εντόπισε τα υπολείμματα του αεροπλάνου

- Κομάντος έκαναν αναγνώριση και δεν έδωσαν καμία ελπίδα για ανεύρεση επιζώντων

- Αποκλείουν επίθεση από το έδαφος οι Γάλλοι όλα “δείχνουν” κακοκαιρία ή ανθρώπινο λάθος

- Ολάντ: δεν υπάρχουν επιζώντες

Για 116 νεκρούς μιλούν εμμέσως πλην σαφώς όλοι πλέον σε ό,τι αφορά στη νέα αεροπορική τραγωδία που γράφτηκε χθες στο Μάλι με αεροσκάφος της Air Algerie.

Οι Γάλλοι που διατηρούν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και έχουν έντονο ενδιαφέρον καθώς στο αεροπλάνο επέβαιναν 51 Γάλλοι υπήκοοι από την πρώτη στιγμή άρχισαν να αναζητούν το αεροσκάφος.

Πρώτα μπήκαν στις έρευνες δύο μαχητικά τύπου Mirage 2000 αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ενώ έπεφτε η νύχτα και με βάση τις πληροφορίες από τη Μπουργκίνα Φάσο απ' όπου είχε απογειωθεί το αεροσκάφος μπήκαν στη “μάχη” και δυο μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπου Reaper που σταθμεύουν σε γαλλική βάση του Νίγηρα.

Τα μεσάνυχτα τα κατασκοπευτικά εντόπισαν συντρίμμια.

Ολάντ: δεν υπάρχουν επιζώντες

Αμέσως δόθηκε εντολή και έφτασαν με ελικόπτερα στην περιοχή Γάλλοι κομάντος στις 02:00 τα ξημερώματα.

Τα όσα διαβίβασαν οι κομάντος έσβησαν και την τελευταία ελπίδα για ανεύρεση επιζώντων.

Εντόπισαν μόνο πτώματα και συντρίμμια.

"Δεν υπάρχει δυστυχώς κανένας επιζών", δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε μια σύντομη τηλεοπτική ομιλία του. "Ένα μαύρο κουτί ανακτήθηκε και εστάλη στην Γκάο", στο βόρειο Μαλί, από τους γάλλους στρατιωτικούς που έχουν αποκλείσει τη ζώνη, πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως το μαύρο κουτί "θα μπορέσει συνεπώς να εξετασθεί το συντομότερο".

Την ίδια ώρα, ερευνητές στη Γαλλία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος των Αλγερινών Αερογραμμών συνετρίβη όταν κατέπεσε στο έδαφος, ανακοίνωσαν σήμερα γάλλοι αξιωματούχοι υποδηλώνοντας ότι μοιάζει απίθανο το αεροσκάφος να δέχθηκε επίθεση ή η πτώση του να οφείλεται σε πυρά από το έδαφος.

Ο υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κουβιγέ ανακοίνωσε ότι το Παρίσι απορρίπτει "εξ αρχής την πιθανότητα να ερρίφθησαν πυρά από το έδαφος, θεωρώντας την εξαιρετικά απίθανη, αν όχι αδύνατη" ως αιτία της συντριβής του αεροσκάφους στο Μάλι.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο Κουβιγέ, ιδιαίτερα προσεκτικός, υπενθύμισε ότι στην περιοχή επικρατούσαν "εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες. Αυτή ήταν η βασική αιτία; υπήρχε τεχνικό πρόβλημα; ή ένας συνδυασμός τέτοιου είδους παραγόντων; αυτό μένει να διαπιστωθεί", τόνισε.

Ο υπουργός Μεταφορών διευκρίνισε ότι είναι "σχεδόν απίθανο, αν όχι αδύνατο να υπάρχουν επιζήσαντες" του δυστυχήματος.

Το ισπανικό πλήρωμα του αεροπλάνου είχε στείλει σήμα ότι αλλάζει πορεία "εξαιτίας ιδιαίτερα δύσκολων μετεωρολογικών συνθηκών", είχε δηλώσει χθες ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Οι πρώτοι γάλλοι στρατιωτικοί που είχαν αναχωρήσει οδικώς στη διάρκεια της νύκτας από την Γκάο, έφθασαν σήμερα τα χαράματα στην περιοχή του βορείου Μαλί όπου συνετρίβη το αεροπλάνο, έγινε εξάλλου γνωστό από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Περίπου 100 άνδρες που επιβαίνουν σε περίπου 30 οχήματα αναχώρησαν από την Γκάο μόλις τα συντρίμμια του αεροπλάνου εντοπίσθηκαν από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper του γαλλικού στρατού.

"Τα χαράματα, τα πρώτα στοιχεία του χερσαίου αποσπάσματος έφθασαν επιτόπου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτελείου συνταγματάρχης Ζιλ Ζαρόν. Ελικόπτερα τα οποία μετέφεραν περίπου 20 γάλλους στρατιωτικούς είχαν προσγειωθεί προηγουμένως στον τόπο της συντριβής. "Όταν φθάσαμε, δεν υπήρχε κανείς", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ