ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Διέξοδοι της Αναστασίας Βενιέρη

0

Δύσκολα βρίσκει κανείς κάτι το εξαιρετικό στην πόλη που ζω. Μια βόλτα στο κέντρο της βιομηχανικής πόλης του Farnborough, προσφέρει μόνο τη γκρίζα και σκυθρωπή εικόνα για την οποία είναι γνωστή η Μεγάλη Βρετανία. Οι κήποι και τα παραδοσιακά σπίτια από κόκκινα τούβλα με τις κεραμοσκεπές, αλλάζουν μόνο μέγεθος, καθώς και ταχυδρομικό κωδικό.

Είναι πολύ σημαντικός ο ταχυδρομικός κωδικός εδώ. Αναλόγως το προάστιο, υποδεικνύει πλούτο ή φτώχεια. Έπειτα, υποδεικνύει το μέλλον των κατοίκων. Η εύπορη γειτονιά έχει πάντα και τα καλύτερα σχολεία. Τελικά, καθορίζει και την ποιότητα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής φροντίδας. Οι δρόμοι του κέντρου που σφύζουν από περαστικούς διαφόρων εθνικοτήτων, δίνουν την λανθασμένη εντύπωση ότι όλοι συνυπάρχουν σε μια περιοχή ίσων ευκαιριών. Η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών από το Νεπάλ, και άλλες Ασιατικές χώρες, κατοικούν σε  φτωχές συνοικίες-γκέτο, πνιγμένες μέσα στη φτώχεια και τη βία των συμμοριών. Λίγα τετράγωνα πιο πέρα, μέσα στο πράσινο, οι πολυτελείς κατοικίες κάνουν τις πλούσιες γειτονιές να φαντάζουν σαν επίγειοι παράδεισοι.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο δήμος του Farnborough αναβαθμίζει αυτό το κουρασμένο κέντρο, που είναι μολυσμένο από την παρουσία γκρίζων, μεγάλων και κακόγουστων κτιρίων της δεκαετίας του 1970. Κτίρια πέφτουν και το εμπορικό κέντρο αναπαλαιώνεται. Μέχρι και σινεμά θ' αποκτήσει η πόλη μέχρι το τέλος του 2014...

Και η πόλη αυτή όμως, έχει κάποιες κρυφές γωνιές, γεμάτες ιστορία. Ως μεσαιωνική πόλη Ferneberga, που σημαίνει ' ο λόφος με τις φτέρες', το Farnborough χτίστηκε κατά τους Σαξονικούς χρόνους. Υπήρξε η κατοικία της οικογένειας κάποιου κόμη του Anglesey και η τελευταία κατοικία της οικογένειας των τελευταίων αυτοκρατόρων της Γαλλίας, οι οποίοι έχουν ταφεί στην Αυτοκρατορική Κρύπτη του Αβαείου του Saint Michael. Σήμερα, ως  Αβαείο Βενεδικτίνων μοναχών, στεγάζει την Εθνική Καθολική Βιβλιοθήκη.

Η ομορφιά του Αβαείου είναι καλά κρυμμένη στο κέντρο της πόλης. Ανάμεσα σε γκρίζα κτίρια διαφόρων εταιριών, η σεμνή είσοδος του Αβαείου είναι συνήθως ερμητικά κλειστή. Οι μοναχοί του έχουν υπάρξει θύματα βίας στο παρελθόν, μια και ακριβώς απέναντι βρίσκεται μια, άλλοτε, πολυσύχναστη Pub. Η γαλήνια περιοχή του αλσυλλίου γύρω από το Αβαείο και τα επιβλητικά του κτίρια, είναι προσβάσιμα μόνο στον επισκέπτη που γνωρίζει τι υπάρχει πίσω από την καγκελόπορτα.

Προσπερνώ την είσοδο του Αβαείου κάθε πρωί. Καμιά φορά όταν ξεχνιέμαι και γίνομαι ένα με το γκρίζο φόντο της πόλης, μου αρέσει να εστιάζω το βλέμμα εκεί για λίγο. Μου φαίνεται ότι έτσι είναι και η ζωή. Η ασχήμια και η μονοτονία της είναι δεδομένες. Αν τις προσπεράσει κανείς, αν ψάξει, όλο και εμφανίζεται μια κρυμμένη και σεμνή διέξοδος που οδηγεί σε κάτι πιο όμορφο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ