ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επέλεξαν την αφθονία της κρητικής γης και δημιούργησαν το εργαστήριο «Αθός»

0

Πριν ακόμα η Ελλάδα αρχίσει να υποφέρει από την ύφεση, την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές άγριων περικοπών, δυο νεαρά παιδιά, πήραν τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ και να ζήσουν μέσα στη λιτή αφθονία ενός κρητικού χωριού.

Η απόφαση αυτή, εκ των υστέρων αποδείχτηκε «προφητική», καθώς τη στιγμή που οι ίδιοι έβρισκαν το βηματισμό τους στο νέο τους περιβάλλον, η υπερβολική ανάπτυξη που άφησαν πίσω τους, έσβησε από το σκάσιμο της φούσκας της οικονομίας.

Πρόκειται για την Παρασκευή Μπουρδάκη και τον Μανώλη Πλευράκη, που πριν από επτά χρόνια αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους στην πρωτεύουσα και να βρεθούν στο χωριό των γονιών του Μανώλη, στ’ Αγγελιανά, όπου δημιούργησαν ένα εργαστήριο παρασκευής χειροποίητων προϊόντων προσωπικής φροντίδας.  

ΠΗΡΑΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑΝ

Πριν από περίπου επτά χρόνια, η Παρασκευή και ο Μανώλης έστρεψαν το βλέμμα στη φύση, αποφασίζοντας να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούν περισσότερο. Δημιούργησαν ένα εργαστήριο παραγωγής χειροποίητων φυσικών προϊόντων προσωπικής φροντίδας, με την αποκλειστική χρήση έξτρα παρθένου ελαιολάδου βιολογικής καλλιέργειας και κρητικών βοτάνων.

Η απόφαση να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους για να ζήσουν δίπλα στη φύση και να ασχοληθούν με τα όσα απλόχερα μας χαρίζει, δεν ήταν εύκολη. Στην πρώτη κιόλας αναφορά τους, βρήκαν σθεναρή αντίσταση από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.

Το να εγκαταλείπει κάποιος τη δουλειά του ακολουθώντας ένα όνειρο, δεν είναι και πιο συνηθισμένο πράγμα. Παρά τις αντιδράσεις όμως, η Παρασκευή άφησε το λογιστικό γραφείο που εργάζονταν και ο Μανώλης τη βιοτεχνία κατασκευής επίπλων. Φόρτωσαν μόνο όσα πράγματα θεωρούσαν απαραίτητα και ξεκίνησαν για έναν διαφορετικό, έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής.

Σε ερώτηση αν μετάνιωσαν που έκαναν μια τέτοια στροφή στη ζωή τους και δύο απάντησαν αρνητικά. «Στην αρχή, μέσα στον πρώτο χρόνο, μας έλλειπαν οι φίλοι μας και οι οικογένειες μας. Αυτό όμως πέρασε γρήγορα. Οι νέοι φίλοι που γνωρίσαμε εδώ, αλλά και η ενασχόλησή μας με το αντικείμενο που μας αρέσει μας έκαναν αγαπήσουμε τον τόπο και τώρα να μη θέλουμε να φύγουμε ούτε για ένα ολιγοήμερο ταξίδι», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μανώλης.

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Μετά την εγκατάστασή τους στ’ Αγγελιανά, στο πατρικό σπίτι του Μανώλη, αναζήτησαν το χώρο που θα έδινε «σάρκα και οστά» σε αυτό που επιθυμούσαν να δημιουργήσουν. Με ευκολία βρήκαν ένα ανακαινισμένο χώρο, στον κεντρικό δρόμο του χωριού κι εκεί ξεκίνησαν να δουλεύουν παρασκευάζοντας με φυσικό τρόπο προϊόντα για την προσωπική υγιεινή και φροντίδα.

Το όνομα που επέλεξαν για το εργαστήρι τους είναι το «Αθός» που στην κρητική ντοπιολαλιά σημαίνει ανθός. «Ο ανθός για μας συμβολίζει την αρχή της δημιουργίας» είπε η Παρασκευή και πρόσθεσε: «Έχοντας ως βάση, το έξτρα παρθένο κρητικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, σε συνδυασμό με αγνές πρώτες ύλες της κρητικής γης, δημιουργούμε σαπούνια κρέμες και εκχυλίσματα βοτάνων. Επιθυμία μας είναι η προσωπική φροντίδα του ανθρώπου να είναι σε απόλυτη αρμονία με τη φύση».

06ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

«Τα σαπούνια μας φτιάχνονται με έξτρα παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, βότανα και αιθέρια έλαια ακολουθώντας την ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης για να διατηρούνται τα πολύτιμα συστατικά τους. Δεν περιέχουν συντηρητικά, χρώματα και τεχνητά αρώματα.  Ένα μικρό μέρος ελαιόλαδου έχει αντικατασταθεί με φυτικά έλαια, χαρίζοντας επιπλέον ιδιότητες για την φροντίδα του δέρματος. Κατά την σαπωνοποίηση παράγεται φυσική γλυκερίνη η οποία παραμένει στο σαπούνι παραγωγής που ακολουθούμε είναι φιλική προς το περιβάλλον καθώς απαιτείται ελάχιστη ενέργεια και δεν χρησιμοποιούνται απόβλητα. Τα σαπούνια μας παραμένουν τουλάχιστον 2 μήνες στους πάγκους ωρίμανσης ώσπου να είναι έτοιμα προς χρήση. Το αποτέλεσμα είναι ένα χειροποίητο σαπούνι εξαιρετικής ποιότητας. Κατάλληλα για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά».

«Οι κρέμες μας φτιάχνονται με έξτρα παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, αμυγδαλέλαιο, φυσικό μελισσοκέρι, βότανα και αιθέρια έλαια. Δεν περιέχουν χημικά συστατικά , συντηρητικά, χρώματα και τεχνητά αρώματα. Φροντίζουν και αναζωογονούν την επιδερμίδα με απόλυτα φυσικό τρόπο. Προσφέρουν ενυδάτωση και προστασία στο πρόσωπο και στο σώμα ενώ παράλληλα συμβάλουν στην θεραπεία και αποκατάσταση του δέρματος».

«Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος έβρισκε στα βότανα έναν δυνατό σύμμαχο στην υγεία και την ομορφιά. Ένας τρόπος ανάδειξης των βοτάνων είναι φτιάχνοντας εκχύλισμα σε ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο απορροφά όλες τις καλές και ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και τις αναδεικνύει. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό λαδάκι για μικρούς και μεγάλους τόσο με φαρμακευτική όσο και με καλλυντική χρήση. Τα εκχυλίσματα μας περιέχου έξτρα παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, βότανα και αιθέρια έλαια».

Τέλος, μιλώντας για τον τρόπο συλλογής και επεξεργασίας αλλά και για την πηγή έμπνευσης τους υπογράμμισαν: «Η συλλογή  και η επεξεργασία των πρώτων υλών μας γίνεται με φυσικές και ήπιες μηχανικές μεθόδους χωρίς να διαταράσσεται το οικοσύστημα. Πηγή έμπνευσης για εμάς το Κρητικό τοπίο με την ελιά να επικρατεί και γύρω της καρποφόρα δέντρα, κυπαρίσσι, βότανα, μέλισσες και κατσίκες. Ένας τόπος με έντονες επιρροές από πολλά μέρη του κόσμου μας οδηγεί σε συνδυαστικές επιλογές για την παραγωγή των προϊόντων μας».

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ