ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Να πράξουν όσα προβλέπονται από τη Διεθνή Συνθήκη CITES ζητά η Μ. Λιονή από τις αρμόδιες υπηρεσίες

0

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥ

Η στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος όσον αφορά στο θέμα του κροκοδείλου του Αμαρίου και η αδιαφορία που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής προκάλεσαν την αγανάκτηση της αντιπεριφερειάρχη κ. Λιονή, η οποία με επιστολή της ζήτησε οι υπηρεσίες του υπουργείου να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς είναι οι μόνες αρμόδιες για το θέμα.  

Παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τον εντοπισμό, την παγίδευση και την απομάκρυνση του κροκόδειλου από το Φράγμα των Ποταμών θα έπρεπε να έχουν επέμβει άμεσα, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ύπαρξη του ερπετού, δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για το ζήτημα που απασχολεί το Αμάρι και ολόκληρο το νομό το τελευταίο εικοσαήμερο.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το Εθνικό μας Δίκαιο, τον Δασικό Κώδικα και την Διεθνή Συνθήκη που έχουν υπογράψει πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τα άγρια ζώα την ευθύνη των οποίων έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το ζήτημα αυτό ξεκαθαρίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την π. Πέμπτη στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, ενώ ήδη έχει σταλεί επιστολή από την Αντιπεριφεριάρχη κ. Λιονή, η οποία θέτει προ των ευθυνών τους τις αρμόδιες υπηρεσίες, που μέχρι τώρα αδιαφόρησαν, ζητώντας τους συγχρόνως να πράξουν όσα προβλέπονται από την Διεθνή Συνθήκη CITES, σχετικά με την διαχείριση καταστάσεων που αφορούν άγρια ζώα.

Για την ώρα και μέχρι να εξασφαλιστεί τουλάχιστον ειδική άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφερειακή Διαχειριστική Αρχή Κρήτης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη, όπως και η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, παγώνει προσωρινά ο μέχρι τώρα σχεδιασμός των τοπικών φορέων για την παγίδευση του ερπετού, με μόνη διαφορά την τοποθέτηση δύο ακόμα κλουβιών-παγίδων σε σημείο που το ερπετό «συχνάζει» προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες για την παγίδευσή του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ