ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ για αγροτικά θέματα στον Πλάτανο Αμαρίου

0

Καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγρότες η νέα ΚΑΠ

Συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ για αγροτικά θέματα στον Πλάτανο Αμαρίου

Συζήτηση στον Πλάτανο Αμαρίου για τα προβλήματα της γεωργίας-κτηνοτροφίας και τη νέα ΚΑΠ, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου 25/07/2014 με επικεφαλής το βουλευτή Ανδρέα Ξανθό και τον Μανόλη Μαυρογιάννη, γεωπόνο και υπεύθυνο αγροτικής πολιτικής της ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μ. Μαυρογιάννης ενημέρωσε τους κατοίκους για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με νέα ΚΑΠ 2014-2020 (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της ΕΕ που σύμφωνα με όλα τα δεδομένα θα επιφέρει σημαντική μείωση στο αγροτικό εισόδημα στην Κρήτη μέσω της περικοπής των επιδοτήσεων (ειδικά των ελαιοκαλλιεργητών). Ο Υπουργός ΑΑΤ χωρίς καμιά διαβούλευση ανακοίνωσε την κατανομή των επιδοτήσεων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, από την οποία χαμένοι θα είναι η πλειονότητα των μικρομεσαίων αγροτών, αφού το νέο μοντέλο προβλέπει τη σημαντική μείωση των άμεσων ενισχύσεων ανά περιφέρεια, επιδότηση με βάση την έκταση που κατέχει κάθε γεωργική εκμετάλλευση και προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και στο «πρασίνισμα» των εκτάσεων. Θα δημιουργηθεί νέο ΟΣΔΕ και πολλές εκτάσεις θα βγουν δασικές-μη βοσκήσιμες από τα αιγοπρόβατα (αν και είναι χορτολιβαδικές ), με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των βοσκοτόπων, πολλές καλλιέργειες θα εγκαταλειφθούν αφού δεν προβλέπεται σύνδεση της επιδότησης με το προϊόν και τέλος προβλέπονται σοβαρά πρόστιμα (-60%) σε περιπτώσεις παραβίασης των κοινοτικών κανονισμών.) Ο κ. Μ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις του μνημονίου στη γεωργία-κτηνοτροφία, που όπως διαπιστώθηκε είναι ισοπεδωτικές. Η εγκατάλειψη των καλλιεργειών και των εκτροφών λόγω υψηλού κόστους παραγωγής και μειωμένης τιμής παραγωγού, η έλλειψη ρευστότητας για οποιαδήποτε δραστηριότητα (υποδομές, αγροτικά εφόδια, κλπ) και η καθυστέρηση των προγραμμάτων του αγροτικού χώρου (βιολογικά, σχέδια βελτίωσης, νέοι γεωργοί κλπ.) συνθέτουν μια ζοφερή πραγματικότητα.

Το ξεπούλημα της ΑΤΕ, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων, η φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ, η εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ σε πολλές περιοχές με αναγκαστική απαλλοτρίωση, οδηγούν σε ξεπούλημα της γης και κινδυνεύουν να καταστήσουν τους αγρότες σύγχρονους «δουλοπάροικους». Η διάλυση-ιδιωτικοποίηση των ερευνητικών ιδρυμάτων (ΕΘΙΑΓΕ), η υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, το ξεπούλημα συνεταιριστικών επιχειρήσεων (π.χ. Δωδώνη, Βιομηχανία ζάχαρης) και η απαξίωση των συλλογικών οργάνων των αγροτών (συνεταιρισμοί, αγροτικοί σύλλογοι, ομάδες παραγωγών κλπ.), υπονομεύουν η προσπάθεια για την παραγωγική αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα και την αξιοπρεπή επιβίωση του αγροτικού κόσμου.

Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Ξανθός τόνισε ότι στον αγροτικό τομέα πληρώνουμε σήμερα με δραματικό τρόπο την διαχρονική εγκατάλειψη της γεωργίας-κτηνοτροφίας από την Πολιτεία, την απαξίωση της έντιμης και παραγωγικής εργασίας, την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, την αδιαφορία και την ανικανότητα των Συνεταιρισμών να υπερασπιστούν το αγροτικό εισόδημα και την μετατροπή των περισσότερων από αυτούς σε μηχανισμούς διαπλοκής, διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας είναι προνομιακός χώρος για να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου, στηριγμένο σε ομάδες παραγωγών, σε μορφές αλληλέγγυας οικονομίας και δίκτυα χωρίς μεσάζοντες για την προώθηση των προϊόντων, με δίκαιη και διαφανή κατανομή αλλά και με παραγωγική αξιοποίηση των επιδοτήσεων, με αναδιοργάνωση και αποκατάσταση του κύρους του συνεταιριστικού κινήματος και με οριστική απαλλαγή του αγροτικού κόσμου από τη λογική της διαμεσολάβησης, της συναλλαγής και της ανάθεσης σε άλλους να διαχειριστούν τα προβλήματα του.

Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής επιβίωση των γεωργών και κτηνοτρόφων, η στήριξη της ενδοχώρας, η αλληλέγγυα σχέση παραγωγού-καταναλωτή, η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια του λαού μας και η απεξάρτηση της χώρας από τις πολυεθνικές αλυσίδες εισαγωγής τροφίμων.

Ο κ. Α. Ξανθός επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα του αγροτικού κόσμου για να πάρει τις τύχες του στα χέρια του και να διεκδικήσει τη ριζική αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ καθώς και ένα μέλλον με παραγωγική προοπτική και αξιοπρέπεια. Οι επιδοτήσεις που αναμφίβολα είναι απαραίτητες για την επιβίωση και ανάπτυξη της γεωργίας-κτηνοτροφίας, πρέπει να κατανέμονται δίκαια και με διαφάνεια, να υπηρετούν ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, να αποτρέπουν την εγκατάλειψη των καλλιεργειών και την ερήμωση της υπαίθρου, να στηρίζουν την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και να ευνοούν την αναδιανομή πόρων υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ