ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έρευνα: Τι ξοδεύουν οι τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη

0

Οι διακοπές τους διαρκούν κατά μέσο όρο 9,9 μέρες. Στο διάστημα αυτό ξοδεύουν 801 ευρώ, με τη μέση δαπάνη ανά ημέρα διανυκτέρευσης να φτάνει τα 81 ευρώ... Αυτό είναι το προφίλ του μέσου τουρίστα που επισκέπτεται το νησί μας για διακοπές, με την τουριστική ακτινογραφία της Κρήτης συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σε σχέση με τη συνολική πανελλαδική τουριστική "πίτα", η Κρήτη κατατάσσεται δεύτερη ως προς τις διανυκτερεύσεις, δεύτερη ως προς τις δαπάνες, δεύτερη ως προς τις δαπάνες ανά επίσκεψη και τρίτη ως προς τις αφίξεις και τις ημέρες διαμονής. Η παραπάνω αποκαλυπτική εικόνα προκύπτει μέσα από τα επίσημα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το 2013 και τη σχετική μελέτη που έκανε το Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών και Προβλέψεων. Η μελέτη εμπεριέχει επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς κινήθηκαν τουριστικά, σε επίπεδο αφίξεων, δαπανών κ.τ.λ. το 2013 και οι ανταγωνιστικές ως προς την Κρήτη και την Ελλάδα χώρες της Μεσογείου. Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά αφού ναι μεν το τελικό "πρόσημο" για τις ανταγωνίστριες χώρες ήταν θετικό, οι αυξητικές επιδόσεις ήταν όμως αισθητά κάτω από τη χώρα μας.

Ας δούμε όμως την τουριστική ακτινογραφία του 2013 για την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και τις ανταγωνίστριες μεσογειακές χώρες αναλυτικά...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τους 17.919.581 τουρίστες που βρέθηκαν το 2013 στη χώρα μας, οι 3.606.442, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 20,1%, επέλεξαν την Κρήτη. Πρακτικά δηλαδή, για να το πούμε απλά, ένας στους 5 ξένους που ταξίδεψαν στην Ελλάδα μέσα στο 2013 βρέθηκε στο νησί μας!

Τις περισσότερες αφίξεις με ποσοστό 24,3% και 4.351.570 τουρίστες είχε η κεντρική Μακεδονία, ενώ το ασημένιο μετάλλιο σε αφίξεις πήρε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου βρέθηκαν μέσα στην προηγούμενη χρονιά 4.137.050 τουρίστες, δηλαδή ποσοστό 23,1% επί του συνόλου των αφίξεων.

Εκείνο που παρατηρεί κανείς είναι πως αυτές οι τρεις περιφέρειες, δηλαδή Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, συγκεντρώνουν κοντά στο 70%, δηλαδή σχεδόν τα 2/3 της τουριστικής "πίτας" της χώρας. Και είναι ενδεικτικό πως υπάρχουν περιφέρειες, όπως αυτή του Βορείου Αιγαίου, όπου το τουριστικό μερίδιο είναι μόλις 0,6%!

Αυτά ως προς αυτές καθαυτές τις αφίξεις. Διότι ζητούμενο σε τελική ανάλυση από οικονομικής σκοπιάς δεν είναι τόσο το τι κόσμος πηγαίνει σε έναν τόπο για διακοπές, αλλά το τι λεφτά αφήνει στον τόπο που πάει. Και εδώ, σε επίπεδο δαπανών τουριστών, η Κρήτη τα έχει πάει πολύ καλά...

Αν και τρίτη σε αφίξεις τουριστών, η Κρήτη κατατάσσεται δεύτερη σε επίπεδο δαπανών, με 2,89 δισ. ευρώ, πίσω από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (3,49 δισ. ευρώ). Η Κρήτη αναλογικά καταγράφει μεγαλύτερα έσοδα συγκριτικά με τις αφίξεις της, ενώ έχει προσπεράσει άρδην την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία μπορεί να είχε 750.000 περισσότερους τουρίστες το 2013 σε σχέση με την Κρήτη, είχε όμως έσοδα μόλις 1,46 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. της Κρήτης!

Η Κρήτη σε επίπεδο δαπανών συγκεντρώνει το 24,7% της πανελλαδικής "πίτας" των τουριστικών δαπανών...

Τι ξοδεύουν οι τουρίστες

Τι λεφτά όμως δαπανούν οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κρήτη συνολικά; Τι ξοδεύουν για τη διανυκτέρευσή τους και πόσες μέρες επιλέγουν κατά προτίμηση να περάσουν στο νησί; Ποια είναι αντίστοιχα η εικόνα στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας;

Και εδώ τα στοιχεία είναι θετικά για το νησί μας. Η Κρήτη βρίσκεται πολύ πάνω από το μέσο όρο δαπανών της χώρας, αφού πανελλαδικά η μέση δαπάνη ανά τουρίστα ανέρχεται στα 653,3 ευρώ, ενώ στην Κρήτη κατά μέσο όρο οι τουρίστες δαπανούν 801,9 ευρώ. Ο αριθμός αυτός κατατάσσει το νησί μας δεύτερο σε όλη τη χώρα, πίσω από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου η μέση δαπάνη ανέρχεται στα 842,9 ευρώ.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες διανυκτέρευσης. Κατά μέσο όρο πανελλαδικά η σχετική δαπάνη είναι 73,1 ευρώ. Στην Κρήτη είναι υψηλότερη, καθώς αγγίζει τα 81 ευρώ. Και εδώ η υψηλότερη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση εντοπίζεται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με 88,2 ευρώ.

Πώς κατανέμονται όμως κατά μέσο όρο τα έξοδα των τουριστών που επισκέπτονται το νησί μας;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 27% της δαπάνης πηγαίνει στη διαμονή. Το 22,2% των χρημάτων που δαπανούν ξοδεύεται σε μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.τ.λ., δηλαδή για φαγητό και ποτό. Το 10,2% των εξόδων πηγαίνει στις μετακινήσεις, ενώ το 19,3% σε αγορές.

per

Η σύγκριση των περιφερειών: Δεύτερη στις διανυκτερεύσεις η Κρήτη

Αν τα βάλουμε κάτω, η συγκεντρωτική, συγκριτική εικόνα μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας έχει ως εξής:

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας ως προς τις διανυκτερεύσεις, τις δαπάνες, τις δαπάνες ανά επίσκεψη και τις δαπάνες ανά διανυκτέρευση.

Οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου κατατάσσονται πρώτες ως προς τις αφίξεις και τις ημέρες διαμονής, αντιστοίχως.

Η περιφέρεια της Κρήτης κατατάσσεται δεύτερη ως προς τις διανυκτερεύσεις, δεύτερη ως προς τις δαπάνες, δεύτερη ως προς τις δαπάνες ανά επίσκεψη και τρίτη ως προς τις αφίξεις και τις ημέρες διαμονής.

Αξιοσημείωτη είναι η δεύτερη θέση που καταλαμβάνει η Ήπειρος ως προς τις δαπάνες ανά διανυκτέρευση, ωστόσο καταλαμβάνει την τελευταία θέση ως προς τις ημέρες διαμονής.

Σε κάποια επιμέρους αξιοσημείωτα στοιχεία, είναι εντυπωσιακό το ότι το 71,3% των δαπανών διαμονής στην Κρήτη αφορά σε ξενοδοχεία. Μόλις το 13,01% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ ένα άλλο 15,7% σε άλλους τύπους καταλυμάτων.

Η συνολική δαπάνη διαμονής σε καταλύματα οποιασδήποτε μορφής για το 2013 στην Κρήτη ανήλθε στο ποσό των 1.699.325.640,7 ευρώ.

Πάνε καλά και οι ανταγωνίστριες χώρες

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία γύρω από τις εξελίξεις στον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου.

Στις χώρες της μεσογειακής Ευρώπης οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,1% το 2013 σε σχέση με το 2012, ενώ η αύξηση το 2012 σε σχέση με το 2011 ήταν μόνο 2%. Με εξαίρεση την Κύπρο, οι κύριες ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας πέτυχαν θετικούς ρυθμούς αύξησης των αφίξεων το 2013 σε σχέση με το 2012, χωρίς όμως να καταφέρουν να ξεπεράσουν το ποσοστό της Ελλάδας, που ήταν 15,3%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων ανάμεσα στις ανταγωνιστικές με την Ελλάδα τουριστικές μεσογειακές χώρες κατέγραψε η γειτονική Τουρκία με αύξηση 9,8%. Τα θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο αφίξεων αντικατοπτρίστηκαν και στις τουριστικές εισπράξεις. Τις καλύτερες επιδόσεις είχε και πάλι η Ελλάδα, με αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 17% περίπου το 2013 σε σχέση με το 2012 (δεν περιλαμβάνονται εισπράξεις από κρουαζιέρες).

Στις υπό εξέταση ανταγωνίστριες χώρες, η αύξηση των εισπράξεων κυμάνθηκε από 3% (Ιταλία) μέχρι 11% (Τουρκία).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ