ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανώγεια: Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις - 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα του χωριού

0

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το ολοκαύτωμα του ιστορικού δήμου Ανωγείων από τα στρατεύματα κατοχής το 1944. Το πρωί εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, παρουσία και της

υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, απέδωσαν τις δέουσες τιμές στους Ανωγειανούς ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.

Αναλυτικότερα, την πιο ένδοξη σελίδα της ιστορίας των Ανωγείων που γράφτηκε με το αίμα των προγόνων τους που πολέμησαν τον γερμανό κατακτητή για τα ιδανικά και την ελευθερία τους, γιόρτασαν σήμερα οι Ανωγειανοί, καθώς φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από το τρίτο και τελευταίο ολοκαύτωμα του ιστορικού δήμου.

Στην ορεινή κωμόπολη του Μυλοποτάμου, που στη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στους αγώνες κατά των ναζί, βρέθηκαν το πρωί σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, όπου παρουσία και της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν στην πλατεία "Αρμί", μπροστά στο ηρώο.

Του ολοκαυτώματος των Ανωγείων το 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα, προηγήθηκαν δύο ακόμα ισοπεδωτικά ολοκαυτώματα του χωριού. Το πρώτο ήταν το 1822 και το δεύτερο το 1867. Ενώ ακόμα και σήμερα, 70 χρόνια μετά, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού θυμούνται τα γεγονότα που τους σημάδεψαν την ψυχή, καθώς αρκετοί από αυτούς, αλλά και από τους συγγενείς τους που σήμερα δεν ζουν, βίωσαν συνειδητά τη φρίκη του πολέμου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ