ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Έπεσαν» κατά 10 λεπτά οι τιμές για τη σταφίδα

0

Τιμές χαμηλότερες κατά 10 λεπτά σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, ανακοίνωσε χθες η ΚΣΟΣ μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της με αντικείμενο την εφετινή παραγωγή σταφίδας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Γιώργο Ξυλούρη, οι τιμές που ανακοινώθηκαν δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερες βάσει των διεθνών συγκυριών, αλλά και με την υπερπαραγωγή που αναμένεται από την Τουρκία και Ιράν.

Ο ίδιος εκτιμά ότι σε συνδυασμό με τις τιμές για τα οινοστάφυλα που αναμένεται ν’ανακοινώσει σήμερα η ΕΑΣΗ, οι παραγωγοί θα οδηγηθούν σε μαζικότερη αποξήρανση, γεγονός που θα δώσει ένα διαπραγματευτικό ατού στην ΚΣΟΣ. Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενες περιόδους, η Κοινοπραξία ενώ είχε ζήτηση του προϊόντος δεν είχε ποσότητες για να δώσει στη διεθνή αγορά!

Πιο συγκεκριμένα για φέτος η νούμερο 1 σταφίδα (άσσος) θα παραλαμβάνεται από τους παραγωγούς στα 1,60 ευρώ το κιλό, η νούμερο 2 στο 1,40 ευρώ, η νούμερο 4 στα 1,20 ευρώ και η νούμερο 5 στο στα 90 λεπτά το κιλό. Οι τιμές θεωρούνται ικανοποιητικές από την ΚΣΟΣ και δίνουν κίνητρα στους αμπελουργούς να αποξηράνουν τα σταφύλια τους.

Έτσι σε ένα βαθμό δίδεται διέξοδος στη φετινή εμπορία της σουλτανίνας, καθώς ως γνωστό οι σφικτοί έλεγχοι που έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνονται στα οινοποιεία δεν τους δίνουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων για την απορρόφηση του προϊόντος. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την οινοποίηση διπλής και τριπλής χρήσης σταφυλιών (επιτραπέζια, σταφίδα, οίνος) όπως είναι η σουλτανίνα. Η ΚΣΟΣ θα παραλαμβάνει σταφίδα αυστηρά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να προλάβει την αγορά, όπως λέει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Γιώργος Ξυλούρης. Οι χθεσινές ανακοινώσεις πάντως δεν περιελάμβαναν τους τρόπους πληρωμής των αμπελουργών.

patris.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ