ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΕΝΦΙΑ: Διορθώσεις εδώ και τώρα ζητούν οι ξενοδόχοι στο Ρέθυμνο

0

Αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες ακόμα και στην Κρήτη έχουν πλήξει οι λανθασμένοι υπολογισμοί του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, με αφορμή την έντονη διαμαρτυρία του προέδρου του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδας. Ήδη ο Γιώργος Τσακίρης απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας από τον Γκίκα Χαρδούβελη να παρέμβει για διορθωτικές κινήσεις.

Αναλυτικότερα, μετά τους χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών, "φωτιές στο κατακαλόκαιρο" και στον κλάδο των ξενοδόχων "άναψε" ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων, καθώς μαζικό πλέον χαρακτήρα έχουν λάβει οι λανθασμένοι υπολογισμοί του ΕΝΦΙΑ σε ότι αφορά και στα ξενοδοχειακά ακίνητα.

Ήδη ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης, απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μάλιστα από τον Γκίκα Χαρδούβελη να παρέμβει για διορθωτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, πέρα από τις πολλές περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται εσφαλμένη εφαρμογή στον συμπληρωματικό φόρο, όπου, ενώ απαλλάσσονται τα ακίνητα των νομικών προσώπων που ιδιοχρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4223/2013, στις αποσταλείσες πράξεις προσδιορισμού τούς επιβάλλεται, κατά παράβαση του νόμου, και συμπληρωματικός φόρος.

Επιπλέον, σημειώνει ότι τα ξενοδοχειακά ακίνητα που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) αντιμετωπίζονται φορολογικά ως κατοικίες, με αποτέλεσμα ο φόρος που προκύπτει από αυτή την εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνάει και τα ετήσια έσοδα των επιχειρήσεων αυτών.

Αυτό που αξιώνει ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου από τον υπουργό Οικονομικών είναι ν’ ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να διορθωθούν τα λάθη και να ενταχθούν οι ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο ίδιο καθεστώς με αυτό των ξενοδοχείων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα.

Σε ότι αφορά πάντως και στο νομό Ρεθύμνου δεν είναι και λίγοι οι προβληματικοί υπολογισμοί του ΕΝΦΙΑ σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, γεγονός που έχει θορυβήσει και μάλιστα έντονα και τους ντόπιους επιχειρηματίες του τουρισμού.

neatv.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ