ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Σε τροχιά νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας οι «28» της Ε.Ε. -Σκληρή γλώσσα από Ολάντ και Κάμερον

0

Την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, «ανάλογα με τις εξελίξεις στο έδαφος» εκφράζουν οι ηγέτες των «28» ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο προσχέδιο του τελικού κειμένου της Συνόδου, το οποίο μετέδωσε πριν από λίγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.Μετά τις πληροφορίες που μιλούν για «εισβολή» ρώσων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος και για συμμετοχή τους σε μάχες στο πλευρό των αυτονομιστών, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ζητούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενώ ακόμα πιο σκληρός εμφανίστηκε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος τόνισε σε έντονο ύφος: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απαράδεκτη κατάσταση στην οποία ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στο ουκρανικό έδαφος. Οι χώρες της Ευρώπης δεν πρέπει να αργήσουν να συνειδητοποιήσουν πόσο απράδεκτο είναι αυτό. Το ξέρουμε από την Ιστορία μας.»

Ενδεικτική της τεταμένης ατμόσφαιρας ήταν δήλωση περί «πολέμου της Ρωσίας με την Ευρώπη», που έκανε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κατά την άφιξή της στη Σύνοδο.

«Είναι πλέον γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου κατά της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στην πραγματικότητα η Ρωσία είναι σε πόλεμο με την Ευρώπη.»

Η ίδια συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχομένο αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Κίεβο πολεμά για λογαριασμό όλης της Ευρώπης.

Αποφασιστικότητα και σύνεση συνέστησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στο θέμα της Ουκρανίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Σχετικά με την αναταραχή στην Ουκρανία θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Οικονομία στις 7 Οκτωβρίου

Η Σύνοδος όμως ασχολείται και με δύο ακόμα ζητήματα: τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα δύο υψηλά αξιώματα της ΕΕ, διαδεχόμενα τον Χέρμαν βαν Ρομπάι (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και την Κάθριν Άστον (επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής).

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η ανησυχητική πορεία της οικονομίας στην ΕΕ, ιδίως στην Ευρωζώνη. Για το θέμα αυτό αποφασίστηκε η πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου κορυφής, στις 7 Οκτωβρίου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ