ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αναζητώντας το ιδανικό φοιτητικό σπίτι

0

Πολύ πριν την ανακοίνωση των βάσεων και την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους χιλιάδες υποψήφιοι, και όχι μόνο, φοιτητές σε όλη τη χώρα, έχοντας στο χέρι μια εφημερίδα και στο πλευρό τους δύο ανήσυχους γονείς, έψαχναν με προσοχή  στο μέρος που βρίσκεται η σχολή τους το τέλειο σπίτι που θα στεγάσει τα φοιτητικά τους χρόνια.  Ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή κατοικίας  είναι η τιμή του ενοικίου, η οποία μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ενοικίαση του σπιτιού.

Μικρά "παλάτια"

Στην Αθήνα, συγκεκριμένα στον Δήμο Ζωγράφου όπου βρίσκεται η πανεπιστημιούπολη και η πολυτεχνιούπολη, οι τιμές για μια γκαρσονιέρα ξεκινάνε από 150€ οι παλιές και φτάνουν ή ξεπερνάνε τα 300€ οι καινούριες. Φυσικά, στη τιμή αυτή δεν περιλαμβάνονται λογαριασμοί ρεύματος και τηλεφώνου, ούτε σύνδεση στο διαδίκτυο ενώ παρέχουν τη βασική επίπλωση. Για παράδειγμα, ένα επιπλωμένο σπίτι 33 τ. μ. μπορεί να κοστίσει μέχρι και 320€. Σύμφωνα με την υπεύθυνη μεσιτικού γραφείου "η περιοχή είναι καλή, υπάρχει καλός κόσμος, πολλοί φοιτητές και ασφάλεια. Όλα αυτά πληρώνονται". Όσον αφορά τα δυάρια 45-50 τ.μ. , αν είναι καινούρια ή ανακαινισμένα το κόστος ακουμπάει τα 450€. Η κ. Οικονομίδου Γεωργία, ιδιοκτήτρια μεσιτικού γραφείου τονίζει ότι " τα μισά σπίτια στου Ζωγράφου είναι ξενοίκιαστα, οι φοιτητές κάθονται 8 μήνες και φεύγουν . Άλλοι συγκατοικούν, άλλοι μένουν σε συγγενείς τους στην Αθήνα ή μετακομίζουν σε πιο φθηνές περιοχές ".

Στο κέντρο των Ιωαννίνων, μια γκαρσονιέρα, δεκαετίας και κάτω, χωρίς λογαριασμούς κοστίζει από 200- 300€, ενώ αν είναι ανακαινισμένη η τιμή ξεκινάει από τα 250€. Στη Κομοτηνή, όπως αναφέρει ο κ. Βασίλειος Αργυρόπουλος, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου, ο μονόχωρες κατοικίες αξίζουν 200- 250€, ενώ οι δίχωρες 250- 300€. Αν είναι επιπλωμένες υπάρχει αύξηση στη τιμή μέχρι και 30€.

Στην Πάτρα, στην Αγία Σοφία όπου είναι το κέντρο της πόλης, υπάρχουν πολλά παλιά σπίτια, δεκαετίας '80 και παλαιότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Θεόδωρος Γιαννέας ιδιοκτήτης του γραφείου ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑΣ, και προσθέτει " μια γκαρσονιέρα παλιάς κατασκευής μπορεί να έχει ενοίκιο 150€, ενώ λίγο πιο έξω βρίσκεις με την ίδια τιμή σε καλύτερη κατάσταση". Για το Ρέθυμνο, η κ. Μαρία Ψυχαράκη από το μεσιτικό γραφείο ΚΡΗΣΣΑ ΓΗ έχει να πει ότι "από άποψη ζήτησης το πρώτο είναι μονόχωρες γκαρσονιέρες , γύρω στα 30τ.μ.  1ου ορόφου ή και πιο πάνω, με τιμή από 200- 250€", ενώ ένα τριάρι πλήρως επιπλωμένο που προορίζεται για συγκατοίκηση φτάνει τα 400€. Ο κ. Αντρέας Ανδρουλιδάκης του μεσιτικού γραφείου ΕΡΜΗΣ προσθέτει ότι τα δυάρια κυμαίνονται από 250- 350€ αλλά είναι και θέμα του ιδιοκτήτη.

Η τιμή του ενοικίου διαμορφώνεται ανάλογα τη θέση του ακινήτου (κοντά στο κέντρο ή όχι, δίπλα σε στάση), τη παλαιότητα του κτιρίου, τα τετραγωνικά μέτρα, την ποιότητα και αν έχει ανακαινισθεί το διαμέρισμα.

 Για παράδειγμα στην Κομοτηνή, όπως τονίζει ο κ. Βασίλειος Αργυρόπουλος " για ένα σπίτι 30 ετών μπορεί να ύπαρξη μείωση στο ενοίκιο από 30 έως και 50€ ". Η περιοχή Σεισμόπληκτα στα Ιωάννινα βρίσκεται έξω από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα σε αυτό και το πανεπιστήμιο.  Εκεί, ο φοιτητής βρίσκει καινούρια, επιπλωμένα και πιο φθηνά σπίτια αφού χρειάζεται συγκοινωνία για να πάει στη πόλη. Αφού γεμίσει το κέντρο, τότε ενοικιάζονται αυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Αντρέα Ανδρουλιδάκη "μεγαλύτερη σημασία παίζει η θέση παρά η παλαιότητα". Αυτό που ψάχνουν όλοι είναι το σπίτι να είναι κεντρικό και να βρίσκεται κοντά σε στάση λεωφορείου.

Η γνώμη των ενδιαφερόμενων

Όπως είναι λογικό οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους που θα σπουδάζουν και θα μένουν μόνα τους σε ένα ξένο τόπο. Αυτό δίνει το δικαίωμα να εκφράσουν παράπονα για τις μελλοντικές κατοικίες αλλά βλέποντας και τις τιμές των ενοικίων να διαπραγματεύονται με τους ιδιοκτήτες.

Στα Ιωάννινα , ο υπεύθυνος μεσιτικού λέει: " Οι γονείς ζητάνε πράγματα που δεν υπάρχουν και δεν υπήρχαν ποτέ. Θέλουν καινούριο σπίτι, επιπλωμένο, στη καρδιά της πόλης  με 200€" .

Στην Αθήνα, όπως αναφέρουν τα μεσιτικά, "οι γονείς ακούνε από την τηλεόραση ότι έχουν πέσει τα ενοίκια και νομίζουν ότι με 150€ θα βρουν καινούρια γκαρσονιέρα". Η κ. Οικονομίδου Γεωργία σημειώνει ότι "παζάρια γίνονται αλλά η τιμή κατεβαίνει μέχρι 20€". Επίσης προσθέτει ότι ο φοιτητές προτιμούν τα δυάρια για φιλοξενούν τους γονείς, φαινόμενο που συμβαίνει και στην Πάτρα ενώ στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με την κ. Μαρία Ψυχαράκη "ζητάνε τριάρια για να συγκατοικήσουν είτε με αδέλφια ή με φίλους αλλά ενώ υπάρχει έντονη ζήτηση δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά σε τέτοια σπίτια". Στην Κομοτηνή   "προτιμούν γκαρσονιέρες για να στεγαστούν τα παιδιά τους παρά μεγαλύτερα σπίτια για συγκατοίκηση ".

Κάθε περιοχή έχει τα δικά της "μειονεκτήματα", όπως λένε οι γονείς. Στην Αθήνα τα ισόγεια σπίτια δεν προτιμούνται, ειδικά από κοπέλες, λόγω φόβου. Στο Ρέθυμνο συχνό παράπονο είναι ότι τα σπίτια δεν είναι καινούρια, δεν είναι αρκετά περιποιημένα αλλά έχουν και ελλείψεις, όπως πόρτα ασφαλείας, ηλιακό θερμοσίφωνα και κλιματισμό, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η τιμή του ενοικίου είναι δυσανάλογη με την κατάσταση του σπιτιού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για ένα σπίτι δεκάδων ετών στην παλιά πόλη, μη ανακαινισμένο και χωρίς έπιπλα η ελάχιστη τιμή ξεκινάει από 200€, όπως τονίζει η Κατερίνα, τριτοετής φοιτήτρια ψυχολογίας που ζει σε ένα τέτοιο σπίτι.

Η περίπτωση της Κατερίνας δεν είναι η μόνη ˙ όπως είπαν φοιτητές μεγαλύτερων ετών που ψάχνουν ένα πιο οικονομικό σπίτι από αυτό που έμεναν όταν πρωτοήρθαν, "οι ιδιοκτήτες σου πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες ".

Στάση τιμών

Ενώ οι μισθοί έχουν πάρει τον δρόμο της κατηφόρας, φαίνεται ότι τα ενοίκια "περπατάνε" σε έναν ίσιο δρόμο σε σχέση με πέρσι, καθώς η μείωση τους είναι ελάχιστη για να κάνει τη διαφορά.

Στην Κομοτηνή "οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι παρά τη ζήτηση που υπάρχει, καθώς δεν έχει μόνο πανεπιστήμιο αλλά και στρατόπεδο". Στην Πάτρα η μείωση δεν αγγίζει ούτε το 10%, με τους γονείς να έχουν βάλει μέγιστο ποσό ενοικίου τα 300€. Όλοι υπογραμμίζουν ότι γίνονται συμβιβασμοί μεταξύ των δύο πλευρών αλλά είναι στη καλή διάθεση του ιδιοκτήτη αν κάνει κάποια έκπτωση. Όσον αφορά το Ρέθυμνο, οι τιμές είναι ίδιες και μάλιστα αρκετοί τις βρίσκουν υψηλές.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΥΚΟΥΡΙΤΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ