ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίσκεψη του Ανδρέα Ξανθού στην Αγία Φωτεινή και τον Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου

0

Στήριξη των σχολείων και των υπηρεσιών υγείας στο Δήμο Αμαρίου

Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός πραγματοποίησε την Τετάρτη 24/09/2014 περιοδεία στο Αμάρι όπου επισκέφθηκε σχολικές μονάδες και το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής. Στην Αγία Φωτεινή ο κ. Ξανθός συναντήθηκε με τη Διευθύντρια του ΚΥ κα Αγγελική Αλεβυζάκου η οποία παρουσίασε τα διαχρονικά προβλήματα στη λειτουργία ενός ΚΥ που έχει την ελλιπέστερη στελέχωση από όλες τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού Ρεθύμνου. Αυτή την περίοδο από τα τέσσερα περιφερειακά ιατρεία που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας, το ένα (Μέρωνα) είναι τελείως κενό τα δύο (Πρασσών-Νίθαυρης) καλύπτονται με αγροτικούς γιατρούς και το διθέσιο Π.Ι. του Φουρφουρά με γενικούς γιατρούς. Υπάρχουν επίσης 3 κενές οργανικές θέσεις στο ΚΥ που επιβάλλεται να καλυφθούν το επόμενο διάστημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη νοσηλευτών (υπηρετεί μόνο 1 νοσηλεύτρια και 1 επισκέπτρια υγείας που συνεισφέρει στο νοσηλευτικό έργο) μαίας (δεν υπηρετεί καμιά) οδοντιάτρου (υπάρχουν 2 κενές οργανικές θέσεις έχουν γίνει οι κρίσεις και έχει «παγώσει» ο διορισμός). Επίσης σημαντικό είναι το πρόβλημα της μη τακτικής λειτουργίας των Εργαστηρίων (το Μικροβιολογικό λειτουργεί 1 φορά τη βδομάδα και το Ακτινολογικό 2 φορές το μήνα, λόγω της ανάγκης ενίσχυσης των αντίστοιχων Εργαστηρίων του Νοσοκομείου) Υπάρχουν συσσωρευμένα ρεπό και κανονικές άδειες των γιατρών που δεν μπορούν να δοθούν λόγω αναγκών της υπηρεσίας, ενώ ανησυχητική είναι η τάση μείωσης των διαθέσιμων αγροτικών γιατρών στη χώρα λόγω της μαζικής μετανάστευσης νέων γιατρών στο εξωτερικό. Η κα Αλεβυζάκου αναφέρθηκε, τέλος, στα ευεργετικά αποτελέσματα της συνεργασίας των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στην ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της λειτουργίας του.

Στο Γυμνάσιο Συβρίτου ο κ. Α. Ξανθός συνομίλησε με τον Διευθυντή κ. Ευάγγελο Ανυφαντάκη και τους λίγους εκπαιδευτικούς που έχουν απομείνει για να επιτελέσουν το παιδαγωγικό τους έργο σ’ αυτό το σχολείο Το Γυμνάσιο αυτό δεν έχει ακόμα θεολόγο, μαθηματικό, καθηγητή Αγγλικής Γλώσσας, Καλλιτεχνικών, Οικιακής Οικονομίας, κ.α. Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε σκέψη συγχώνευσης του Γυμνασίου Συβρίτου με άλλη σχολική μονάδα. Μια τέτοια εξέλιξη, τόνισαν, θα ήταν πλήγμα για την περιοχή μιας και αναγνωρίζεται από όλους ο ευρύτερος κοινωνικός ρόλος των σχολείων σε τέτοιες απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές Ο κ. Ε. Ανυφαντάκης αναφέρθηκε στον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό του σχολείου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενεργοποίηση του Συλλόγου Γονέων τα τελευταία χρόνια. Η διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων και η παροχή κοινωνικών δεξιοτήτων που επιτυγχάνεται στις σχολικές μονάδες της υπαίθρου είναι εξίσου σημαντική με την άνοδο του γνωστικού επιπέδου των μαθητών τόνισε ο κ. Ανυφαντάκης. Για την απαξίωση του έργου του εκπαιδευτικού και το κλίμα ανασφάλειας αναξιοπρέπειας και υποταγής που καλλιεργείται από την κυβέρνηση μίλησαν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Για την αμφισβήτηση του κοινωνικού ρόλου των εκπαιδευτικών από την ίδια την Πολιτεία μίλησαν και οι καθηγητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Φουρφουρά καθώς και για την δραματική μείωση των κονδυλίων των σχολικών επιτροπών τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Α. Ξανθός τους συνεχάρη για την προσφορά εθελοντικών μαθημάτων (μετά τη κατάργηση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης) και για τη μεταφορά με δικά τους μέσα των μαθητών που προετοιμάζονταν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις κατά την περασμένη χρονιά με αποτέλεσμα να επιτευχθεί υψηλό ποσοστό επιτυχίας του Λυκείου Φουρφουρά στις εξετάσεις αυτές. Ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Γ. Προύσαλης μίλησε για εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας που ανατρέπουν η μία την άλλη και παίζουν διαλυτικό ρόλο στην οργάνωση και τον προγραμματισμό του σχολείου. Ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Ν. Τυροκομάκης ανέφερε ότι η λειτουργία του προγράμματος «Myschool» αποσυντονίζει και δεν διευκολύνει το διοικητικό έργο του σχολείου ενώ και οι δυο Διευθυντές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν σε διδακτικό προσωπικό. Αναφέρθηκαν, τέλος, στην έλλειψη διαδραστικών πινάκων και αίθουσας γυμναστικής αλλά και στη βοήθεια που τους προσφέρει η τοπική Μητρόπολη.

Τέλος ο κ. Α. Ξανθός επισκέφθηκε το τετραθέσιο Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά και διαπίστωσε το ζήλο και την ευρηματικότητα των υπηρετούντων δασκάλων και τις καινοτόμες δράσεις που έχουν εισαγάγει στο σχολικό πρόγραμμα. Το «Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων» το οποίο με πολύ κέφι έχουν στήσει οι δάσκαλοι περιλαμβάνει καλλιέργεια βοτανόκηπων, θεατρικά δρώμενα, μαθήματα φωτογραφίας και ρομποτικής. Είναι ένα σχολείο που επιδιώκει την εξωστρέφεια, στηρίζεται στην διαθεματική προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προωθεί τη δημιουργικότητα και την πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών τα οποία ασκούνται να λαμβάνουν δημοκρατικά σημαντικές αποφάσεις στο συμβούλιο του σχολείου.

Ο κ. Α. Ξανθός δήλωσε ότι η αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να αναβαθμίσει την δημόσια παιδεία και υγεία και να στηρίξει το έργο που με ευσυνειδησία προσφέρουν οι εργαζόμενοι, απαιτεί μια συνολική αλλαγή πολιτικής στη χώρα με προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες και τα δημόσια αγαθά. Η κοινωνία του Αμαρίου, τόνισε ο κ. Ξανθός, είχε πάντα διαχρονικά πολύ ψηλά στο αξιακό της σύστημα τη μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια και με αυτή την έννοια θα υπερασπιστεί τη συνέχιση και βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων στην περιοχή τα οποία έπαιζαν πάντα σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση και δημοκρατική συγκρότηση των νέων ανθρώπων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ