ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι πρώτοι αυτοκινητιστές της επαρχίας Αμαρίου του Μανώλη Ελευθ. Σταυρουλάκη

0

Επηρεάσθηκα για να γράψω εξ αιτίας του θανάτου του αξέχαστου ευγενούς αυτοκινητιστή και φίλου της οικογένειάς μου Ιωάννη Αδάμ Παραδεισανού εκ αγίου Ιωάννου Αμαρίου.

Τα πρώτα αυτοκίνητα που έφθασαν στην επαρχία Αμαρίου, ο δρόμος έφθανε πριν την κατοχή έως τις Κουρούτες, τα είχαν ο Παντελάκης από το Βυζάρι, ο Νομάρχης (Ελευθέριος Σταυρουλάκης) και κατόπιν ο Τίτος Παραδεισανός.

Ο τελευταίος ήταν ο αξέχαστος Ν. Πορτάλιος και Πρόεδρος της Κοινότητος Βυζαρίου και ο Ιδομενέας Σταυρουλάκης με μεταφορές ΑΜΑΡΙ – ΑΘΗΝΑ, ο πρωτοπόρος και ανέντακτος.

Δεν είναι δυνατόν να περιγράψω παρά ότι ενθυμούμαι ελάχιστα τα αυτοκίνητα της δεκαετίας του ’50. Πριν τη δεκαετία του ‘30 με ’40 με δρόμους από χαλίκι με ελαστικά συμπαγή χωρίς φρένα και φώτα με μανιβέλες και συνεχώς να μένουν από μηχανικά προβλήματα στους δρόμους.

Παραθέτω λοιπόν τα ονόματα αυτών των ανθρώπων που εξυπηρέτησαν την επαρχία Αμαρίου άψογα χωρίς κομπίνες και όλα τα αλησιβερίσια με το ΛΟΓΩ ΤΙΜΗΣ.

Που είναι αυτές οι εποχές;

Έδιδες το λάδι σου και σου έφερνε τα χρήματα το βράδυ ο κάθε αυτοκινητιστής της εποχής. Έχουν να πουν για τέτοιου είδους συναλλαγές για τον προχθεσινό αναχωρητή Ι. Παραδεισανό. Ένας από τους πιο παλαιούς και ο Βοσκάκης από τη Νίθαυρη και κατόπιν τα παιδιά του ο Στέλιος και ο Μιχάλης. Ένας άλλος επίσης δυνατός άνθρωπος, Αντράρα με τα όλα του, άψογος ο ΜΗΤΣΑΡΑΣ, ο Μήτσος ο Τρουλλινός από το Αποδούλου με το λεωφορείο της εποχής, FORD Ρέθυμνο – Αμπαδιά κάθε ημέρα και κατόπιν τα παιδιά του Νίκος, Μανώλης και Γιώργης.

Επίσης να μην ξεχάσουμε τον επταμηνίτη από τον Πλάτανο με το φορτηγό του το Mercedes. Και βέβαια το Μαρή το Μανώλη από το Φουρφουρά, συνέταιρος με το Μερσεντεδάκι με το Ν. Πορτάλιο. Του ευχόμεθα να ζήσει πολλά χρόνια.

Και πάμε στον άτυχο αυτοκινητιστή Σιγανό Βαγγέλη από τις Λαμπιώτες που έπαθε τραγικό θανατηφόρο ατύχημα στις Μάντρες πριν το Τυμπάκι το 1956 και βέβαια ο Γαλάτιος ο Μοσχονάς από την άλλη μεριά, το Μέρωνα, με συνεχιστές το Γιώργο Μοσχονά και εγγονό.

Το Χρόνη από το Άνω Μέρος με το SCANIA. Επίσης το Θανάση το Σταυρουλάκη με το λεωφορείο της γραμμής και τον Παντελονόκωστα από το Γερακάρι επίσης.

Τον Ευθύμιο Γιαννακουδάκη με τα φορτηγά με γραμμή Ρέθυμνο – Αθήνα επί πολλά χρόνια, να ζήσει με συνεχιστές το γαμπρό του και την κόρη του.

Και να μην ξεχάσω τον Ξανθό το Γιάννη, πατέρα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τον συνέταιρό του Στεφανάκη Χρήστο από τη Βισταγή και το Αμάρι, με λεωφορείο στο ΚΤΕΛ.

Και αφήνω τελευταίο τον Πετρακομανώλη από το Αμάρι, πατέρα του τέως Δημάρχου Αμαρίου, Μιχάλη Πετρακάκη και καθηγητή Αλέκου, ο οποίος ήταν φίλος της οικογένειάς μου, αλλά ο λόγος του ήταν βαρύς. Ο άνθρωπος άφησε εποχή όπως και ο εκ Πλατανίων κάτοικος Αμαρίου εκλεκτός Κλάδος Μανώλης με το ΤΑΞΙ του.

Ίσως ορισμένους αναγνώστες να σας κούρασα όμως κάποιοι άλλοι θα είναι ευχαριστημένοι για την αναφορά αυτή ως μνημόσυνο για αυτούς που έφυγαν.

Το αφιερώνω στη νεολαία της επαρχίας Αμαρίου.

 

Μετ’ εκτιμήσεως

Μανώλης Ελευθ. Σταυρουλάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ