ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τ' Ανώγεια τίμησαν τον τυφλό λυράρη, Μανόλη Πασπαράκη

0

Τον άνθρωπο που σ' όλα τα χρόνια της ζωής του έβλεπε με τα μάτια της ψυχής, όμως άφησε το δικό του ατόφιο στίγμα στη μουσική παράδοση του τόπου μας, τίμησαν προχθες το απόγευμα οι Ανωγειανοί, αλλά και πλήθος κόσμου.

Ο λόγος για τον Μανόλη Πασπαράκη ή "στραβό", όπως ήταν το παρατσούκλι του, ο οποίος ήταν ο τυφλός λυράρης των Ανωγείων. Την εκδήλωση που έγινε στο Μεϊντάνι, παρουσίασε ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Ειδικότερα, ο Ψαραντώνης κρατώντας τη λύρα του "στραβού" και έχοντας μαζί του και άλλους κρητικούς καλλιτέχνες, έπαιξαν στο Μεϊντάνι των Ανωγείων στη μνήμη του Μανόλη Πασπαράκη. Ο Μανόλης Πασπαράκης ή στραβός, όπως ήταν το παρατσούκλι του, ήταν ο λυράρης των Ανωγείων που έβλεπε με τα μάτια της ψυχής και άφησε το δικό του ατόφιο στίγμα στη μουσική παράδοση του τόπου μας.

Ο δήμος Ανωγείων, ο σύλλογος φίλων των υακινθείων εκδηλώσεων πολιτισμού και ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής, οργάνωσαν χθες το απόγευμα μια γιορτή με αφορμή τ' αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μανόλη Πασπαράκη, που έφυγε από τη ζωή το 1987.

Τα Υακίνθεια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, τιμώντας τους άξονες του πολιτισμού, θεώρησαν χρέος τους ν' αναδείξουν την προσωπικότητα του δημιουργού της κρητικής μουσικής ιστορίας του 20ου αιώνα στον Ψηλορείτη, του "στραβού", δηλαδή, του τυφλού λυράρη, που ενέπνευσε τις επόμενες γενιές των μουσικών των Ανωγείων.

Έτσι λοιπόν, με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής, οι άνθρωποι των υακινθείων, παρήγγειλαν το άγαλμα στον καθηγητή καλών τεχνών του Μιλάνου, Νικόλα Ζαμπόνη, ο οποίος και το φιλοτέχνησε, ενώ τ' αποκαλυπτήρια έγιναν νωρίς το απόγευμα παρουσία πλήθους κόσμου, αλλά και συγγενών του αξέχαστου λυράρη.

Για την ιστορία αξίζει να πούμε πως ο Μανόλης Πασπαράκης γεννήθηκε στ' Ανώγεια το 1911. Το παρατσούκλι "στραβός" του έμεινε από τα παιδικά του χρόνια όταν τον χτύπησε η οστρακιά, αφήνοντας τον για πάντα τυφλό. Έπιασε λύρα για πρώτη φορά στη ζωή του σε ηλικία δέκα ετών, όταν του πήρε μία δώρο ο πατέρας του, προκειμένου να περνάει ευχάριστα τις δύσκολες ώρες της μοναξιάς του.

neatv.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ