ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δότες ελπίδας, δότες αίματος, δότες ζωής…

0

Ο πιο ανώδυνος και συνάμα σύντομος τρόπος προσφοράς ζωής είναι η Εθελοντική Αιμοδοσία. Μια διαδικασία που αναζωογονεί τον Αιμοδότη και χαρίζει απλόχερα δύναμη και ζωή στον Έχοντα ανάγκη. Αυτό το ζωογόνο υγρό, ΤΟ ΑΙΜΑ, καλούμαστε να προσφέρουμε στο συνάνθρωπό μας. Μπορεί όμως και στη θέση του αιμολήπτη να είμαστε κι εμείς ή κάποιος δικός μας άνθρωπός.

Στην Ελλάδα δεν έχει εμπεδωθεί και διαδοθεί το «καθήκον» της προσφοράς αίματος, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην είναι αυτάρκης σε ΑΙΜΑ και να εισάγει μεγάλες ποσότητες από άλλες χώρες. Το κόστος αυτό υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ! Ο τόπος μας, έχει μεγάλες ανάγκες από ΑΙΜΑ λόγω διαφόρων ιδιαιτεροτήτων (τροχαία ατυχήματα, Μεσογειακή Αναιμία κ.α), αλλά και του μεγάλου αριθμού ξένων επισκεπτών που δέχεται τους θερινούς μήνες.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το οικονομικό. Είναι θέμα ενημέρωσης και εμπέδωσης της ελληνικής κοινωνίας, στην προσφορά αίματος. Ποτέ άλλοτε μια ολιγόλεπτη διαδικασία δεν προσέφερε τόσα πολλά! Πάρα ταύτα, αρκετοί Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών (περίπου στους 100), ανά την επικράτεια, με ζήλο και ευσυνειδησία, ενημερώνουν τις τοπικές κοινωνίες, που δραστηριοποιούνται και με τακτικές/ προγραμματισμένες ή έκτακτες αιμοδοσίες συλλέγουν ΑΙΜΑ. Πάντα σε συνεργασία με τα κατά τόπους νοσηλευτικά ιδρύματα, τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, υπό τη σκέπη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α).

Το 67% της συνολικής προσφοράς σε ΑΙΜΑ, εξασφαλίζεται από τους οργανωμένους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών!

Στο Ρέθυμνο, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ακολουθεί τον γενικό κανόνα. Επιπροσθέτως η έλλειψη Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών στο Νομό Ρεθύμνου, δυσκολεύει την ανάπτυξη του εθελοντικού αιμοδοτικού κινήματος. Οι βάσεις μπήκαν κι έτσι το Ρέθυμνο υποδέχεται την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου το νεοσύστατο Σύλλογο «ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ», με εθελοντική αιμοδοσία στο υπόγειο των Αγίων 4ων Μαρτύρων (9:00-14:00), με τη λαμπαδηδρομία της «Φλόγας της Αγάπης» στις 19.00 και την εκδήλωση για την παρουσίαση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ρεθύμνου «ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ» στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στις 20.00.

Η προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο οργάνωσης και υποστήριξης του Συλλόγου, βρίσκει θερμούς συμπαραστάτες (Εκκλησία, Τοπικές Αρχές, Φορείς, Συλλόγους) και προπάντων όλων εμάς, ατομικά ή συλλογικά, μια προσπάθεια που πρέπει να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, όπως επιβάλλει η καταγωγή μας και φύση μας!

Μην ξεχνάμε ότι ο τόπος αυτός, οι άνθρωποί του, έδωσαν το ΑΙΜΑ τους σε αναρίθμητους αγώνες για την επιβίωση και την πρόοδο αυτού του τόπου! Ας συνεχίσουμε και εμείς στα βήματά τους. Όμως αυτή τη φορά να δώσουμε το ΑΙΜΑ μας με άλλο τρόπο αλλά για τον ίδιο σκοπό, αυτόν τον Πανανθρώπινο.

Ας μεταλαμπαδεύσουμε, λοιπόν, την αξία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας!

Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου ΣΥΝΠΟΛΙΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ