ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια επίσκεψη στην έκθεση του Νικολάου Γλυνιά της Ευγενίας Σπαντιδάκη - Ζαμπετάκη

0

Στην αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α» του Κέντρο Ορθοδόξου Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εκθέτει έργα αξιόλογα κοινωνικο-θρησκευτικής Ζωγραφικής ο Ρεθεμνιώτης ζωγράφος Νίκος Γλυνιάς.

Ο Νίκος Γλυνιάς σπούδασε στην Αμερική, όπου φοίτησε με επιτυχία στη σχολή ζωγραφικής του Kean University of New Jersey (1984 – 1987). Αργότερα σπούδασε Αμερικανική Λογοτεχνία και Πολιτική Ιστορία στο γνωστό Πανεπιστήμιο Syracuse. Στη Σερβία όμως είχε τη δυνατότητα να ωριμάσει καλλιτεχνικά δίπλα στο διεθνώς καταξιωμένο ζωγράφο Srecko Radulovic (1990 – 1994).  Έχει βραβευθεί με τιμητικό έπαινο από το ίδρυμα Πολιτισμού – Κοινωνικής Παρέμβασης «Χρυσούλας Ν. Βαρβαρέσου» στην Αθήνα το 2009 για την πολυετή προσφορά του στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στην κοινωνικοπολιτική ζωγραφική.

Αρθρογραφεί τόσο στον τοπικό όσο και διεθνή τύπο για θέματα που άπτονται της διεθνούς πολιτικής σκηνής και ιστορίες.

Έχει κάνει πολλές εκθέσεις Ζωγραφικής στην πόλη μας, τα έργα του τα διακρίνει η λιτότητα, η εκφραστικότητα και η υψηλή αισθητική. Φανερώνουν τάσεις με έντονα στοιχεία, που συνδυάζονται επιτυχώς με ένα συμβολισμό και μυστικισμό και καταδεικνύουν μια κυρίαρχη εμπλοκή με το πλούσιο και ζωηρό χρώμα τους.

Τα έργα που εκτίθενται στον παρόντα χώρο με εντυπωσίασαν και πιστεύω θα εντυπωσιάσουν και όλους αυτούς που αγαπούν την τέχνη, όταν επισκεφτούν την έκθεση.

Προσπαθεί ο ζωγράφος ν’ αναπτύξει μια γλώσσα επικοινωνίας που να μπορεί να κατανοηθεί απ’ όλους «ειδικευμένους» και μη με την τέχνη, έρχεται μέσα από τους υπέροχους πίνακες, ιδιαίτερα στους δύσκολους αυτούς καιρούς, να μας δώσει αναγκαία μηνύματα αλληλεγγύης και σεβασμού, για να πορευθούμε στο αύριο.

Δεν προσπαθεί να είναι επίκαιρος γιατί απλά εμπνέεται από την καθημερινότητα και την επικαιρότητα όσων συμβαίνουν γύρω μας. Έτσι αλλάζει τις αναζητήσεις και το περιεχόμενο των έργων του, κάνοντας και θρησκευτική ζωγραφική που σημαίνει ότι εμπνέεται ανάλογα με την εποχή, το χώρο και τη στιγμή.

Τα έργα του Νίκου Γλυνιά είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και τα περισσότερα παρουσιάζονται για πρώτη φορά, ειδικά για την παρούσα έκθεση.

Η χριστιανική παράδοση αποτελεί το συνδετικό κρίκο με τις δικές του και τις πανανθρώπινες αξίες, του παρέχει πολύτιμα εκφραστικά εργαλεία και σφραγίζει την αισθητική ταυτότητα των έργων του.

Η σκληρή προσπάθεια, η «πολυτέλεια» που έχει ο Νίκος Γλυνιάς, όπως λέει ο ίδιος, να ορίζει τη δουλειά του και το αναμφισβήτητο ταλέντο του, αποσπούν το θαυμασμό και την αγάπη του κόσμου, και νιώθει όμορφα γιατί αυτό που του μένει είναι η χαρά της επικοινωνίας, όπως λέει ο Αριστοτέλης ο σκοπός της τέχνης δεν είναι να αναπαραστήσει την εξωτερική εμφάνιση των πραγμάτων, αλλά την εσωτερική τους σημασία.

Θερμά συγχαρητήρια.

 

 

Ευγενία Σπαντιδάκη Ζαμπετάκη

Συνταξιούχος δασκάλα 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ