ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι μαϊντανοί βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον του Μανόλη Γουμενάκη

0

Επανέρχομαι στο θέμα της υδρομάστευσης του νερού Φοινικιά κρίνοντας τις δηλώσεις του απερχόμενου Δημάρχου κ. Πιπεράκη, τουλάχιστον προκλητικές και προσβλητικές. Και τούτο γιατί όλοι -και πρώτος αυτός- γνωρίζουν ότι όλες οι μέχρι σήμερα ενέργειες, στερούνται κάθε νομιμοποίησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Δήμαρχος περιορίστηκε σε προσβολές και γενικότητες, αποφεύγοντας προκλητικά να απαντήσει στα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

  1. Πότε και σε ποιο εργαστήριο -με τις απαραίτητες βεβαίως- πιστοποιήσεις έλαβε χώρα η δειγματοληψία και ανάλυση που χαρακτήρισε το νερό «πόσιμο» και σε ποιό χρόνο έγινε η δειγματοληψία;
  2. Αν πράγματι υπήρχε η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, γιατί απαιτήθηκε εκ νέου συνεδρίαση στις  18/08/2014 για να εκδώσει τη σχετική απόφαση, ενώ το έργο ξεκίνησε στις 07/08;
  3. Αν πράγματι υπήρχε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί απαιτήθηκε εκ νέου συνεδρίαση στις  19/08/2014 για να εκδώσει τη σχετική απόφαση?
  4. Η εκτέλεση των έργων έχει -μέχρι σήμερα- τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις;
  5. Είχε εκδοθεί κάποια από τις παραπάνω αποφάσεις κατά το χρόνο έναρξης των εργασιών (07/08/2014);
  6. Κατά πόσο είναι έγκυρη η σύγκλιση του  Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς δεν τηρήθηκε το προβλεπόμενο τριήμερο από την πρόσκλησή του σε συνεδρίαση ως την πραγματοποίηση της;
  7. Το έργο αφορά αποκατάσταση ζημιών, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ή νέο έργο; Αλήθεια, από πότε η αποκατάσταση ζημιών απαιτεί ενέργειες από τις περιβαλλοντικές αρχές; Αυτοαναιρείστε κ. Δήμαρχε. Καθίσταται σαφές ότι η απόφαση αφορά νέο έργο.
  8. Και αφού πρόκειται για νέο έργο, κατά πόσο δύναται το Δημοτικό Συμβούλιο, νομικά και ηθικά, να ψηφίσει για την εκτέλεσή του, εν όψει της ανάληψης καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή?

Το δικαίωμα στο λάθος είναι ανθρώπινο και συγχωρείται. Η προσπάθεια όμως συγκάλυψης του λάθους με αυθαιρεσίες, όχι. Αυτή δεν συγχωρείται. Γι’ αυτό η νομιμότητα των ενεργειών σας θα κριθεί αρμοδίως.

Επί της ουσίας όμως του θέματος θα θέλαμε σαφείς απαντήσεις από τον Δήμαρχο και για τα παρακάτω θέματα:

  1. Γιατί δεν προκρίθηκε η λύση που είχε δρομολογηθεί επί Δημαρχίας Μαστορογιαννάκη, δηλαδή εκείνη που αφορούσε την υδροδότηση του Πλακιά στο σύνολό του από το νερό του ποταμού Κουρταλιώτη; Σημειώνεται ότι για τον λόγο αυτό: είχαν γίνει εργασίες υδρομάστευσης στις πηγές, είχε τοποθετηθεί αντλία σταθερής πίεσης στη δεξαμενή Λευκογείων, είχε κατασκευασθεί δεξαμενή 500μ3 στην τοποθεσία Κακαρέ και είχε τοποθετηθεί αγωγός ύδρευσης Φ110 στον κεντρικό δρόμο εισόδου του Πλακιά. Απόμενε μόνο η σύνδεση του αγωγού αυτού με τη δεξαμενή (απόσταση 2500μ). Ή μήπως η Τοπική Κοινότητα Σελλιών πρόκειται να αποτελέσει τον αποδέκτη λυμάτων όλης της περιοχής, αλλά το πρόβλημα της υδροδότησής της πρέπει να λυθεί αποκλειστικά από την ίδια;
  2. Τι μέτρα έχει λάβει ο Δήμος για την εξοικονόμηση νερού ύδρευσης και αντικατάστασης του νερού ύδρευσης με νερό άρδευσης, όπου αυτό είναι δυνατόν; Σημειωτέον ότι επί Δημαρχίας Μαστορογιαννάκη είχε τοποθετηθεί αγωγός άρδευσης Φ110 σε όλο το μήκος εισόδου του Πλακιά (1000μ) με πρόβλεψη παροχής νερού άρδευσης σε κάθε οικόπεδο κατά μήκος του δρόμου. Τι ενέργειες έκανε ο Δήμος σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ, ώστε το νερό που τροφοδοτεί το εν λόγω δίκτυο να είναι απαλλαγμένο από φερτές ύλες και να επεκταθεί ακόμα περισσότερο και το δίκτυο και η χρήση του νερού?
  3. Το νερό που τροφοδοτεί το αλιευτικό καταφύγιο και όλη τη δυτική πλευρά του Πλακιά και χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των σκαφών και για άρδευση, είναι ύδρευσης ή άρδευσης; Γιατί δεν έγινε κάποια προσπάθεια σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ, ώστε να τροφοδοτηθεί το τμήμα αυτό με νερό άρδευσης, με στόχο την εξοικονόμησή νερού ύδρευσης;

Οι απαντήσεις είναι απλές και ξεκάθαρες.

-γιατί δε διερευνήθηκε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις και με την απαιτούμενη σοβαρότητα

-γιατί υιοθετήθηκε η άποψη ορισμένων, που περιφέρονται στην περιοχή μας εκφράζοντας γνώμη επί παντός επιστητού. Είναι δηλαδή αυτό που, πολύ εύστοχα ο Νεοέλληνας, χαρακτηρίζει «μαϊντανοί». Είναι καιρός να αντιληφθούμε, πως τέτοιου είδους «μαϊντανοί» βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον γενικώς και τον αγαπημένο μας τόπο ειδικώς.

Μανόλης Γουμενάκης

Γεωπόνος

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ