ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Θάνατος του τελευταίου τούρκου Αγά στην Πατσό Αμαρίου Ρεθύμνης

0

Ο Επικεφαλής των τούρκων στο χωριό Πατσός Αμαρίου (1900-1922) ήταν ο Αγάς Βοριάς όπου τον σκότωσε ο Σιμησακός από την Λαμπινή Αγ. Βασιλείου μαζί με τον Κωνσταντίνο Χαροκόπο (Πατατάς ).

Αφορμή για την δολοφονία του Αγά ήταν  η βιαιοπραγία και  σεξουαλική κακοποίηση και τον θάνατο εφήβου  αγοριού (Χαροκόπος βοσκός στην περιοχή Πλάτες με καταγωγή  την Παντάνασσα Αμαρίου ) από τον Αγά Βοριά.

Ο Τούρκος Αγάς Βοριάς για να ελέγχει  οπτικά το χωριό της Πατσού είχε σαν παρατηρητήριο ένα μεγάλο βράχο ( χαράκι ) στην περιοχή Τούρνα πάνω από το χωριό όπου του παρείχε απεριόριστη ορατότητα και παράλληλα κάλυψη , μια  εσοχή που είχε ο βράχος στην κορυφή του  .

savv

Ο Σαββάκης Ι Εμμανουήλ στο βράχο παρατηρητήριο του τούρκου Αγά Βοριά

Την συγκεκριμένη ημέρα της δολοφονίας του Αγάς Βοριά ο Σιμησκός με τον Κωνσταντίνο Χαροκόπο (Πατατάς )  του έστησαν καρτέρι στον βράχο -  παρατηρητήριο και ταμπούρι του  .

Για να εμφανιστεί ο Αγάς Βοριάς από τον βράχο  έστησαν εικονική ζωοκλοπή ,μερικά σπίτια ποιο κάτω ,στα πρόβατα που είχε ο τούρκος στο σπίτι του τώρα Κουρκουλού Πολιού .

Ακούγοντας ο Αγάς βοριάς την όλη εικονική φασαρία της ζωοκλοπής ξεπρόβαλε από τον βράχο και τον  πυροβόλησαν (άριστοι και οι δυο στο σημάδι ).

Η παραπάνω δολοφονία μου την διηγηθήκαν γεροντότεροι κάτοικοι του χωριού ( ο Σαββάκης Εμμανουήλ του Ιωάννου , ο Παττακός Γεώργιος και άλλοι )

Ο συγκεκριμένος βράχος και η ιστορία του είχε αναφερθεί σε εκδήλωση του πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού ¨κυνήγι του θησαυρού¨, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι .

Σαββάκης Ε Ιωάννης  31/8/2014

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ