ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Πού οφείλονται οι λιγούρες και πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

0

Σε όλους έχει τύχει να έχουν ξαφνικά μία ακατανίκητη επιθυμία για κάτι αλμυρό ή γλυκό και σε ένα βαθμό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Σε μερικούς ανθρώπους όμως, συμβαίνει πολύ συχνότερα από το συνηθισμένο και τότε το σώμα τους κάτι προσπαθεί να τους πει.

Σύμφωνα με την Νικόλα Λόου, καθηγήτρια Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασιρ η ακατάσχετη επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα σημαίνει έλλειψη ορισμένων στοιχείων από τον οργανισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις πιο συνηθισμένες λιγούρες και τις αιτίες τους.

Καθότι είναι πλούσια σε μαγνήσιο, η έντονη επιθυμία για σοκολάτα είναι πιθανό να υποδηλώνει την έλλειψη του συγκεκριμένου στοιχείου από τον οργανισμό.

Τι να κάνετε: Αν πρέπει οπωσδήποτε να φάτε σοκολάτα, επιλέξτε μία με 75% κακάο διότι περιέχει περισσότερο μαγνήσιο και λιγότερη ζάχαρη.

Αν νιώθετε ότι θέλετε να μασήσετε παγάκια, είναι μάλλον ανησυχητικό αφού αποτελεί ένδειξη αναιμίας εξαιτίας ανεπάρκειας σιδήρου.

Τι να κάνετε: Αν συνοδεύεται από αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια και πληγές στο σώμα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αφού όλα αυτά είναι συμπτώματα αναιμίας. Σημαντικές πηγές σιδήρου είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το συκώτι και η μοσχαρίσια μπριζόλα, καθώς και φυτικής προέλευσης, όπως οι φακές, τα ρεβίθια και οι αγκινάρες.

Αν αποζητάτε συνεχώς καραμέλες, είναι πιθανό να έχετε έλλειψη σε χρώμιο, το ιχνοστοιχείο που ρυθμίζει την αξιοποίηση της γλυκόζης στα κύτταρα.

Τι να κάνετε: Αποφύγετε τα γλυκά, γιατί η ζάχαρη εντείνει το πρόβλημα. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε χρώμιο, όπως το συκώτι, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, τα καρότα, οι πατάτες, το μπρόκολο, τα αβγά, τα σπαράγγια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Η λαχτάρα για κρέας, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το σώμα χρειάζεται σίδηρο ή ψευδράργυρο.

Τι να κάνετε: Εκτός από το κόκκινο κρέας, καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή, οι φακές, το σπανάκι, οι σπόροι κολοκύθας, το τυρί και το ψωμί ολικής άλεσης.

Εαν θέλετε συνεχώς να τρώτε τυρί, είναι πιθανό να πάσχετε από έλλειψη ασβεστίου.

Τι να κάνετε: Κατά μέσο όρο πρέπει να τρώτε τρεις μερίδες γαλακτοκομικά την ημέρα. Αλλες πηγές ασβεστίου είναι το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο, τα μικρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το σπανάκι, τα μεταλλικά νερά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Η ανάγκη για υδατάνθρακες όπως το ψωμί, οι πατάτες και τα ζυμαρικά, μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη ενός αμινοξέος που λέγεται τρυπτοφάνη και είναι απαραίτητη για την παραγωγή σεροτονίνης στον οργανισμό.

Τι να κάνετε: Καλό είναι να τρώτε μέσα στη μέρα διάσπαρτα αρκετά τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη όπως γαλακτοκομικά, μπανάνα, βρώμη, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αβγά, ξηρούς καρπούς και μία δύο ώρες πριν τον ύπνο να τρώτε ένα μικρό γεύμα με λίγους υδατάνθρακες (ένα φρούτο, ή ξηρούς καρπούς)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ