ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σμύρνη - «Σύμμαχοι» Γενοκρονία- Γουδί του Γ. Σταράκη

0

Μια ΖΩΗ, μα μια ΖΩΗ, ο ξένος παράγοντας κάνει κακό στην ΕΛΛΑΔΑ. Βλέποντας, ακούγοντας, αλλά κυρίως ΖΩΝΤΑΣ όλη αυτή την βαρβαρότητα του «κτηνώδους μνημονίου» κρίνω σκόπιμο, ειδικά μετά από αυτό «που πάθαμε» να πικράνουμε και τη ΡΩΣΙΑ – με ευθύνη των ξενόδουλων συγκυβερνόντων, και ΟΧΙ του φτωχοποιημένου λαού να σας υπενθυμίσω πως ήλθε η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και η Γενοκτονία. Η ΕΛΛΑΔΑ μπήκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο προκάλεσαν οι πρόγονοι της Κας Μέρκελ, στο πλευρό της ΑΝΤΑΝΤ. Αντίθετος ήταν ο γερμανόφιλος βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄. Έτσι η ΕΛΛΑΔΑ χωρίστηκε στα δύο. Το κράτος της Θεσσαλονίκης με τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο πλευρό της ΑΝΤΑΝΤ και το κράτος των Αθηνών με επικεφαλής τον γερμανόφιλο βασιλιά –που το έπαιζε ουδέτερος- Η όξυνση των πολιτικών παθών συνοδεύτηκε από μια χωρίς προηγούμενο εμπλοκή του ξένου παράγοντα (Βρετανοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Βούλγαροι) ενεπλάκησαν στα εσωτερικά θέματα της Ελλάδος. Τελικά επικράτησε ο Βενιζέλος και στις 6 Μαϊου 1919 η Συνδιάσκεψη των Παρισίων δίνει εντολή στον Ελ. Βενιζέλο να αποστείλει στρατό στη Σμύρνη γιατί υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενες σφαγές των Χριστιανών. Όμως –όπως απεδείχθη- η εντολή δόθηκε σαν απόρροια «ενδοσυμμαχικών συγκρούσεων». Ήθελαν να περιορίσουν τις επεκτατικές βλέψεις ο ένας του άλλου. Τα πρώτα τμήματα του Ελληνικού στρατού αποβιβάσθηκαν στη Σμύρνη το πρωί της 15ης Μαϊου. Η προέλαση έφθασε σε βάθος 120 χιλιομέτρων. Οι σύμμαχοι δίνουν νέα εντολή και η προέλαση φθάνει σε βάθος 150 χιλιομέτρων (Ιούλης του 1920).

Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ

Τον Μάη του 1919 ο στρατηγός Κεμάλ και οι οπαδοί του σχηματίζουν στην Άγκυρα επαναστατική κυβέρνηση που δεν αναγνώριζε τον Σουλτάνο, αλλά τον θεωρούσαν αιχμάλωτο των συμμάχων. (Είχε υπογράψει τη συνθήκη των Σεβρών – ο Σουλτάνος – στη Γαλλία). Ο Κεμάλ δεν την αναγνώρισε. Οι σύμμαχοι οι οποίοι μας έστειλαν στη Σμύρνη, κατάλαβαν ότι η πραγματική πηγή εξουσίας ήταν ο Κεμάλ στην Τουρκία…. και «κάνουν στροφή». Βρίσκουν τρόπους επικοινωνίας για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και πουλάνε την ΕΛΛΑΔΑ.  Στην πατρίδα μας ο Γερμανός βασιλιά φωνάζει ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΗ. Οι «σύμμαχοι» βρίσκουν ευκαιρία ………να φύγουν και διαμηνύουν: Αν στις εκλογές της 1ης Νοέμβρη 1920 κερδίσει τον Βενιζέλο η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη  η  οποία θα έφερνε τον εξόριστο γερμανόφιλο βασιλιά, ……..δεν αναγνωρίζουν τη Συνθήκη των Σεβρών. Τελικά όλη η Ελλάδα  φώναζε: «Ζήτω ο Βενιζέλος», αλλά στην κάλπη ψήφισε μαύρο. Χάνει ο Βενιζέλος το Δεκέμβρη του 1920. Ο Ράλλης οργανώνει δημοψήφισμα για την επάνοδο του γερμανόφιλου βασιλιά. Τελικά ΗΛΘΕ!! Τι πάθαμε; Αμάν, αμάν. Ακολούθησαν μεγάλες εκκαθαρίσεις στο στρατό και στη Δημόσια Διοίκηση από τα φιλοβασιλικά κόμματα. Αναχώρησε στο εξωτερικό ο Βενιζέλος (ο Ελευθέριος) και οι «σύμμαχοι» μέχρι και με τους Γάλλους (ΕΛΛΑΣ – ΓΑΛΛΙΑ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ) υπόγραψαν σύμφωνο (Φράνκλιν – Μπουγιόν) Στον Κεμάλ δίνουνε ΠΟΛΕΜΙΚΌ ΥΛΙΚΟ….. Φυσικά οι Γάλλοι εξασφάλισαν σημαντικές οικονομικές παραχωρήσεις στη Μικρά Ασία.

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο Κεμάλ ξημερώματα 13ης Αυγούστου 1922 (πριν 92 χρόνια) αρχίζει την αναμενόμενη Τουρκική επίθεση από το Αφιόν Καραχισάρ. Τι πάθαμε; Ο Ελληνικός στρατός δεν είχε ηθικό. Άρχισε να υποχωρεί προς το Αιγαίο σε απόλυτη αταξία. Χιλιάδες πρόσφυγες ακολουθούσαν τον Ελληνικό στρατό. Στις 27 Αυγούστου μπήκαν στην Ελληνική Σμύρνη όπου και «ξεκίνησαν».  Ο Νουρεντίν παραδίνει στον Τουρκικό όχλο τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο. Βασανιστήρια φρικτά, θανάτωση, λεηλασίες. Ενώ το απόγευμα της 31ης Αυγούστου ΦΩΤΙΑ. Θέριευε, περνούσε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι και ξαπλώνονταν στους δρόμους όπου έκαψε χιλιάδες ψυχές. Θάνατος, σφαγές, αίμα.

Ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ τα 2.000.000

Ο μεγαλύτερος ΔΙΩΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ έγινε το 1922. Πρόκειται για την ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ μετακίνηση δύο εκατομμυρίων Χριστιανών και Μωαμεθανών στις δύο ακτές του Αιγαίου. Η ηττημένη Τουρκία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο νίκησε το 1922. Η Ελλάδα νικήτρια στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την οποία έστειλαν στην Σμύρνη, την ΞΕΚΑΝΑΝ. Δεν υπάρχει κατάλληλο μέτρο σύγκρισης ή ιστορικό προηγούμενο με βάση το οποίο μπορούμε να περιγράψουμε, έστω αμυδρά το χάλι της πατρίδας μας το 1923. 1.250.000 ψυχές ήλθαν στην ΕΛΛΑΔΑ από την Μικρά Ασία. Ξαφνική αύξηση του πληθυσμού κατά 25% όμως. Άποροι, άστεγοι, δυστυχισμένοι πρόσφυγες!!! Οι θάνατοι από τις κακουχίες και τις αρρώστιες τον πρώτο καιρό της εγκατάστασης των προσφύγων στην ΕΛΛΑΔΑ έφθαναν τα 1.000 άτομα την ημέρα. (Πηγή: National Geographic).

Στις 30 Γενάρη 1923 υπογράφτηκε η συνθήκη στη Λωζάνη που αφορούσε την ανταλλαγή Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών.

Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τα τελευταία ίχνη της κλασικής Ιωνίας εξαφανίστηκαν μετά από περίπου 3.000 χρόνια. Γύρισαν πίσω οι απόγονοι των πρώτων αποικιστών.

Η ΕΛΛΑΔΑ έχασε 300.000 ψυχές. Οι υλικές ζημιές τεράστιες από το μεγάλο αυτό μεταναστευτικό κύμα. Όμως η πατρίδα απέκτησε ένα εύρωστο παραγωγικό δυναμικό. Σπουδαίους   ανθρώπους οι οποίοι αναζωογόνησαν την Γεωργία. έφεραν μαζί τους τέχνες όπως ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΙΑ, ΚΕΡΑΜΙΚΑ, ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΙΑ κ.α. Οι νοικοκυρές μας έμαθαν καταπληκτικά φαγητά. Είμαστε ΑΔΕΛΦΙΑ υπερήφανοι για εσάς. Για αυτό στο Ρέθυμνο έχουμε Πλατεία Μικρασιατών, Ιωνίας και περιοχές με Μικρασιάτικα τοπωνύμια.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ …….ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Στις 11 Σεπτέμβρη 1922 είχαμε επαναστατική κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων που εκκενώνουν τη Μικρά Ασία, υπό την καθοδήγηση των αξιωματικών, Σ. Γονατά, Ν. Πλαστήρα, Δ. Φωκά Ζητούσαν την παραίτηση του γερμανόφιλου βασιλιά και την ανασυγκρότηση του στρατού στη Θράκη ώστε να προστατευθούν τα Ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή. 16 Σεπτεμβρίου παραιτείται ο γερμανόφιλος βασιλιάς υπέρ του γιου του Γεωργίου, ο οποίος όμως εξαναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό στις 19-12-23.  Στις 2-1-24 ο Νικόλαος Πλαστήρας, αρχηγός της επανάστασης παραδίδει την εξουσία στους πολιτικούς. Στις 4-1-24 ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Ελλάδα από το εξωτερικό. 13-4-24 ο λαός με δημοψήφισμα αποφαίνεται με ποσοστό 70% υπέρ της ΑΒΑΣΙΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Όμως το κακό είχε γίνει!!

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

Στις 12 Οκτωβρίου 1922 οριζόταν ανακριτική επιτροπή για να διερευνήσει τις τυχόν ευθύνες των πολιτικών που κυβέρνησαν τη χώρα μετά το  Νοέμβριο του 1920. Στις 15 Νοεμβρίου ο Πλαστήρας υπογράφει τη ΔΙΑΤΑΓΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΙ Στις  11:30 π.μ. Στο ΓΟΥΔΙ εκτελείται η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ. Σήμερα 92 χρόνια μετά πόσο ΕΠΙΚΑΙΡΟ είναι.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ