ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση του Α. Ξανθού με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ρεθύμνου

0

Τα συσσωρευμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα υπονομεύουν την παραγωγική δυνατότητα του τόπου και την αξιοπρεπή επιβίωση των γεωργών-κτηνοτρόφων

Συνάντηση με τα μέλη του ΔΣ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου είχε το Σάββατο 13/9/2014 ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της περιοχής του Δήμου Ρεθύμνου παρουσίασαν όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι: Αυξημένο κόστος παραγωγής, συσσωρευμένα χρέη προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, χαμηλές τιμές στον παραγωγό για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, απροθυμία απορρόφησης της τοπικής παραγωγής από την τουριστική αγορά, «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων αιγοπροβάτων και προώθηση τους χωρίς ταυτοποίηση από τις μεγάλες αλυσίδες super market, προβλήματα στη διάθεση του γάλακτος στο άμεσο μέλλον στο βαθμό που δεν θα έχουν γίνει από τις ανεπαρκείς σε στελέχωση Υπηρεσίες οι απαραίτητοι έλεγχοι του ζωικού κεφαλαίου για μελιταίο πυρετό, έλλειψη κτηνιάτρων στο Νομό και αδυναμία κάλυψης των απαιτήσεων για κρεοσκοπικούς, υγειονομικούς και λοιπούς ελέγχους όλων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, μη κατοχύρωση της παραγόμενης φέτας ως ΠΟΠ, υπερβόσκηση των ορεινών όγκων και πλήρης εξάρτηση των κτηνοτρόφων από τις ζωοτροφές που έχουν δυσβάστακτο κόστος, αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των αγροτών λόγω των μνημονιακών μέτρων, συνεχιζόμενα κρούσματα ζωοκλοπής, αγροζημιών, καταπατήσεων γεωργικής γής και παραβατικότητας στην ύπαιθρο, οικονομική αφαίμαξη των αγροτών από την εταιρεία «Γαία Επιχειρείν» για την ενεργοποίηση κάθε χρόνο των δικαιωμάτων τους, αδυναμία πολλών αγροτών να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ μένοντας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η νέα ΚΑΠ και οι αλλαγές που θα επιφέρει από το 2015 κλπ.

Ειδική αναφορά έγινε στο ζήτημα αιχμής της συγκυρίας που είναι η δραστική περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης με βάση τους περιορισμούς στην «επιλεξιμότητα» των αγροτεμαχίων που κρίνονται ως βοσκήσιμες εκτάσεις. Παρά την έγκαιρη επισήμανση του προβλήματος και στη Βουλή, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και ότι όλα έχουν ρυθμιστεί με τον πρόσφατο νόμο για τους βοσκοτόπους, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σήμερα μπροστά στο φάσμα μιας ακόμα μεγαλύτερης μείωσης του εισοδήματος τους (είναι γνωστό ότι η ενιαία ενίσχυση για το 2014 θα καταβληθεί με περικοπή 8,3%). Ο βασικός λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση, από την οποία εξαρτάται η εξισωτική αποζημίωση. Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό 70 εκ. ευρώ το οποίο η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να το καλύψει άμεσα και για τη διασφάλιση του χρειάζεται η εγρήγορση και κινητοποίηση όλου του κτηνοτροφικού κόσμου.

Ο βουλευτής Ρεθύμνου Α. Ξανθός δήλωσε την προτεραιότητα που έχει στο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωτογενής τομέα και ειδικά η κτηνοτροφία, που αποτελεί ένα πολύ δυναμικό κλάδο με δυνατότητα να συμβάλλει και στη διατροφική επάρκεια του πληθυσμού αλλά και στην εξαγωγική προοπτική της χώρας. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα, λόγω των διαχρονικών διαρθρωτικών προβλημάτων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και της έλλειψης ενός Εθνικού Σχεδίου Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και εξ’ αιτίας της απαξίωσης της παραγωγικής διαδικασίας που προκάλεσε η στρεβλή και αδιαφανής διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων, έχει μετατραπεί σε χώρα εισαγωγής γεωργικών και κυρίως κτηνοτροφικών προϊόντων. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι, μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, θα στηρίξει το αίτημα της αναθεώρησης των αποφάσεων για την «επιλεξιμότητα» των βοσκήσιμων εκτάσεων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στην περιοχή και η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων(κρέας- τυροκομικά ), η δυνατότητα των παραγωγών να καλύψουν το κόστος τους και να έχουν ένα λογικό για την αξιοπρεπή επιβίωση τους κέρδος. Πάντα βέβαια στα πλαίσια ενός σοβαρού στρατηγικού σχεδιασμού για την αγροτική οικονομία, της ανασυγκρότησης του συνεταιριστικού κινήματος και της συλλογικής εκπροσώπησης των αγροτών και κυρίως στα πλαίσια της παραγωγικής, δίκαιης και διαφανούς κατανομής των επιδοτήσεων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ