ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Χέρι στις άμεσες ενισχύσεις για χρέη προς τον ΟΓΑ βάζει ο Βρούτσης

0

Εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρά σε παρακράτηση των άμεσων ενισχύσεων με σκοπό το συμψηφισμό τους με τυχόν οφειλές των δικαιούχων αγροτών προς τον ΟΓΑ δίνει το υπουργείο Εργασίας, αμφισβητώντας στην πράξη τον ευρωπαϊκό κανονισμό για το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων αλλά και την επίσημη θέση της Κομισιόν πάνω στο θέμα, η οποία έχει εκφραστεί από τον απερχόμενο Επίτροπο Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος.

Η εγκύκλιος, την ύπαρξη της οποίας αποκάλυψε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 26 βουλευτές της ΝΔ, «πατάει» ουσιαστικά πάνω στον νόμο 4254/2014,ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στα ασφαλιστικά ταμεία να παρακρατούν οφειλές των ασφαλισμένων από τυχόν επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και πάσης φύσεως πληρωμές που καταβάλλονται από το δημόσιο και τους φορείς του.

Προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις εισπρακτικές προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, στην εγκύκλιο που εστάλη προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζεται ότι στις πληρωμές αυτές περιλαμβάνονται και οι άμεσες ενισχύσεις που καταβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας. Αναφέρεται επίσης ότι η παρακράτηση «βρίσκει εφαρμογή και στις αντισταθμιστικές πληρωμές που καταβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων για την επίτευξη των στόχων της κοινής γεωργικής πολιτικής».

Το εντυπωσιακό είναι ότι το υπουργείο επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το κράτος-μέλος μπορεί να προβαίνει σε συμψηφισμό. Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Ζέτα Μακρή, πρόκειται για μια νομολογία που ερμηνεύει τον παλαιότερο Κανονισμό 1765/1992 της ΕΟΚ και η οποία όμως δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τη νομοθεσία. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει ο -νεότερος- Κανονισμός 1782/2003 στο άρθρο 28 του οποίου αναφέρεται ότι «οι ενισχύσεις στα πλαίσια των καθεστώτων στήριξης, καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους».

Το θέμα είχε ξανάρθει πρόσφατα στην επιφάνεια με τον συμψηφισμό των αγροτικών ενισχύσεων με οφειλές στον ΕΛΓΑ ή σε τράπεζες όπου, όπως διευκρινίστηκε,  παρακράτηση μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των αγροτών μπορεί να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την έγγραφη συγκατάθεση του δικαιούχου.

Το ερώτημα είχε τεθεί στον τέως Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντατσιάν Τσιόλος, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι κάθε απόφαση συμψηφισμού σε εθνικό επίπεδο πρέπει να ανταποκρίνεται στο γράμμα και στο πνεύμα των κοινοτικών διατάξεων, διότι οι ενισχύσεις είναι για τους γεωργούς και όχι για οποιονδήποτε δημόσιο φορέα, είτε συλλέγει φόρους είτε συλλέγει οποιοδήποτε άλλο χρέος των αγροτών. Τόνιζε δε ότι τέτοιες αποφάσεις συμψηφισμού θα πρέπει να κοινοποιούνται εκ των προτέρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισημαίνει στη δήλωσή της η κα Μακρή, «εάν το δημόσιο αξιώσει την κατάσχεση, ουσιαστικά, της ενιαίας ενίσχυσης, έναντι οφειλών, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου ώστε και ιδιώτες να διεκδικήσουν το ίδιο.

Με άλλα λόγια, το κράτος θα παρακρατά τα χρήματα των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ιδιώτες θα κατάσχουν όσα χρήματα φτάσουν στις τράπεζες, μέσω της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και ο Έλληνας αγρότης, που πλέον έχει εναποθέσει τις τελευταίες του ελπίδες για επιβίωση στις ενισχύσεις που δικαιούται, θα χρεοκοπήσει».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ