ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άρωμα Ρεθύμνου στο Φεστιβάλ της Ιεράπετρας

0

Με δύο από τις συνολικά επτά ομάδες που έφτασαν στα τελικά του διαγωνιστικού 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας να προέρχονται από το Ρέθυμνο, η πόλη μας δικαιούται να περηφανεύεται για άλλη μια φορά για την πλούσια και ποιοτικά υψηλή θεατρική της δραστηριότητα. Περισσότερες από δέκα ομάδες παρουσιάζουν σε ετήσια βάση τη θεατρική δουλειά τους στο Ρέθυμνο, παρά την ανυπαρξία κατάλληλης επίσημης θεατρικής στέγης και αντίστοιχης φροντίδας. Οι αντιξοότητες φαίνεται ότι αντί να πτοούν πεισμώνουν περισσότερο τους φίλους του θεάτρου στην πόλη. Οι δυο ομάδες από το Ρέθυμνο που κατάφεραν να πάρουν μέρος στον τελικό αποτυπώνουν αυτή τη δυναμική. Η ομάδα «Τέχνες – Γιαμπουδάκη» που εδρεύει στα χωριά Αγία Παρασκευή και Άδελε, έχει πολύ μεγάλη διαδρομή στο ιστορικό της. Φέτος παίρνει μέρος με ένα έργο που παρουσίασε στο Ρέθυμνο πέρσι. Είναι γραμμένο από τον Νίκο Σκεπετζή και έχει τίτλο «’Αντε Γεια…Το καφενείον η Ελλάς». Η σκηνοθεσία είναι της Χρυσούλας Σκεπετζή και η ομάδα διαγωνίζεται την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη.

Η δεύτερη ομάδα από το Ρέθυμνο φτάνει στα τελικά του Φεστιβάλ της Ιεράπετρας αμέσως με την πρώτη της εμφάνιση. Είναι η ομάδα Αντίβαρο που δημιουργήθηκε το Μάη του 2013 στο Ρέθυμνο και εντυπωσίασε τον περασμένο Φεβρουάριο με την επιλογή ενός ξεχασμένου έργου του Νίκου Καζαντζάκη  που κανένας ελληνικός θίασος δεν είχε μέχρι σήμερα ανεβάσει. Το ιδιότυπο έργο του μεγάλου Κρητικού λέγεται «Κωμωδία, τραγωδία μονόπρακτη» και ήδη από τον τίτλο παίρνουμε μια γεύση για την ιδιαίτερη γραφή του επαναστάτη συγγραφέα. Η ομάδα διαγωνίζεται την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται και εκδήλωση προς τιμή του κριτικού θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλου. Η Ομάδα ΑΝΤΙΒΑΡΟ πέτυχε πληρότητα 100% στις πέντε προγραμματισμένες παραστάσεις της με την Κωμωδία του Καζαντζάκη, γεγονός που την ανάγκασε να προσθέσει άλλες δύο, των οποίων όμως οι θέσεις εξαντλήθηκαν αμέσως. Ευχή των φίλων του θεάτρου στο Ρέθυμνο είναι να δοθεί η ευκαιρία, με αφορμή το Φεστιβάλ, να ξαναπαιχτεί η παράσταση και πάλι στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησε, μια και δεν ήταν λίγοι οι θεατές που έφτασαν μέχρι το χώρο του Θεατρικού Περίπλου όπου γίνονταν οι παραστάσεις και δεν μπόρεσαν να τη δουν.

Το έργο ανέβηκε φέτος και στο Λονδίνο από αγγλικό θίασο. Δύσκολα μπορεί κανείς να σκεφτεί κολακευτικότερο σχόλιο για την παράσταση από το γεγονός ότι ο Άγγλος σκηνοθέτης πληροφορήθηκε για την παράσταση της ομάδας Αντίβαρο, αναζήτησε επαφή μαζί της και κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε σχετικές φωτογραφίες. Η παράσταση ανεβαίνει με πρωτότυπη μουσική του Στέλιου Ζουμαδάκη, χορογραφίες της Ειρήνης Μοσχάκη, φωτισμούς του Γιώργου Πριναράκη και σκηνοθεσία του Μανώλη Σειραγάκη. Παίζουν επίσης Σπύρος Αλυσανδράτος, Κατερίνα Απλαδά, Δημήτρης Βαρελάς, Στέλιος Ζουμαδάκης, Ευθύμης Καρουζάκης, Βασιλική Μάρκου, Ειρήνη Μοσχάκη, Γιώργος Σηφακάκης, Βασίλης Σταματάκης.

Σημείο επαφής ανάμεσα στις δύο ομάδες ο γεωπόνος Γιάννης Χατζηβασιλείου. Ο ερασιτέχνης ηθοποιός που σκόρπισε άφθονο το γέλιο κρατώντας τον ομώνυμο ρόλο στον Αχόρταγο του Δημήτρη Ψαθά που ανέβασε φέτος η Θεατρική Ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων, έχει διπλάσιες πιθανότητες βράβευσης από οποιονδήποτε ομότεχνό του αφού παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ και με τις δυο ομάδες του Ρεθύμνου.

DSC_1160

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ