ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έως το 2020 η διασύνδεση με το καλώδιο αν βρεθεί θέση

0

Πέντε διαφορετικές θέσεις έχουν προταθεί για την "υποδοχή" του καλωδίου που θα συνδέσει ενεργειακά - αν «όλα πάνε καλά» έως το 2020 - την Κρήτη με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που υπογράφει ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, το οποίο προώθησε στη Βουλή ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, σε απάντηση σχετικής αναφοράς του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι πέντε θέσεις που έχουν προταθεί βρίσκονται δύο στο νομό Ρεθύμνου (Αγγελιανά και Πέτρες) δύο στο νομό Ηρακλείου (και οι δύο στην ευρύτερη περιοχή των Ληνοπεραμάτων) και μία στο νομό Χανίων (Γεωργιούπολη). Ωστόσο ακόμη δεν έχει προχωρήσει το θέμα της διαβούλευσης με τις τοπικές Αρχές, που είναι απαραίτητο βήμα ώστε να προσδιοριστεί τελικώς η περιοχή όπου θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις υποδοχής του καλωδίου που θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι στο αρχικό αίτημα του ΑΔΜΗΕ, ο Δήμος Ηρακλείου είχε απαντήσει αρνητικά ως προς την περιοχή στο πρώην Λατομείο στα Ληνοπεράματα ως χώρο υποδοχής, με το αιτιολογικό της μη συμβατότητας της προτεινόμενης χρήσης, με τις υφιστάμενες επιτρεπόμενες χρήσεις γης. Ανάλογο ήταν το πρόβλημα και με την άλλη περιοχή που είχε επιλεγεί αρχικά, τον Εσταυρωμένο στο Ρέθυμνο.

Στην απάντηση του προέδρου του ΑΔΜΗΕ διευκρινίζεται ότι, «για να προχωρήσει το θέμα της διασύνδεσης έτι περαιτέρω, θα πρέπει αρχικά να οριστικοποιηθεί η θέση για τη διασύνδεση επί της Κρήτης, για την οποία είναι απαραίτητη η συνδρομή των τοπικών Αρχών. Εν συνεχεία ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση λεπτομερούς έρευνας βυθού, η οποία απαιτεί χρονικό διάστημα ενός περίπου έτους. Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει παράλληλα τη διαδικασία σύνταξης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία ωστόσο, για να υποβληθεί, θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί οι θέσεις της διασύνδεσης τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στην Κρήτη. Εφόσον οριστικοποιηθούν οι δύο αυτές θέσεις εντός του 2014, τότε η λεπτομερής έρευνα βυθού θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2016».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «το έργο της διασύνδεσης μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020 υπό την προϋπόθεση ότι η διαδικασία έκδοσης Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες Αρχές θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016, δηλαδή παράλληλα με τη διαγωνιστική διαδικασία».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ