ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αμφίπολη: Πόσοι είναι θαμμένοι στον τάφο; Χρησιμοποίησαν τις σφίγγες για να "μπαζώσουν" την είσοδο του νεκρικού θαλάμου;

0

- Το μυστήριο της σφίγγας περιπλέκεται όλο και περισσότερο

- Δεν μπορεί να εξηγηθεί ακόμα πως βρέθηκε τόσο βαθιά στον τάφο της Αμφίπολης το κεφάλι της σφίγγας

- Πολλές φορές είχε ανοίξει η θύρα του θαλάμου γεγονός που "δείχνει" ότι έγιναν πολλές ταφές

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από χθες το βράδυ μετά την ανακάλυψη του κεφαλιού της σφίγγας όχι κοντά στην είσοδο του τάφου της Αμφίπολης αλλά στον τρίτο θάλαμο.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν γιατί το κεφάλι της σφίγγας βρέθηκε τόσο μέσα στον τάφο, ειδικοί αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήθηκε μαζί με "μπάζα" και χώμα για να κλείσει εντελώς την είσοδο του πιθανολογούμενου νεκρικού θαλάμου στον οποίο επιχειρούν να μπούν οι αρχαιολόγοι.

Όπως λένε, δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η ύπαρξη του κεφαλιού σε τόσο βάθος μέσα στον τάφο, αφού οι τυμβωρύχοι αφού επιτελούσαν το καταστροφικό τους έργο δεν κινούνταν προς τα μέσα αλλά προς τα έξω. Δεν έχει δηλαδή λογική η μεταφορά του κεφαλιού της σφίγγας μέσα στον τάφο από τους τυμβωρύχους.

Μια άλλη εκδοχή που δίνουν είναι ότι στον τάφο της Αμφίπολης δεν είναι θαμμένος ένας αλλά πολλοί νεκροί και μάλιστα εκτιμούν ότι αφού θάφτηκε και ο τελευταίος, αποφάσισαν χωρίς να έχουν κανέναν ενδοιασμό να μπαζώσουν με ό,τι βρούν μπροστά τους το νεκρικό θάλαμο για να μην μπορεί να μπει κανείς.

Όπως αναφέρεται και στο δελτίο Τύπου που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, η πόρτα φαίνεται να έχει ανοίξει πολλές φορές. Αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο το σενάριο που λέει ότι είναι θαμμενοι πάνω από ένας μέσα στον τάφο.

Η ίδια η κατασκευή οδηγεί κάποιους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι παρά τις φθορές και τις άλλες ενδείξεις ο τάφος παραμένει ασύλητος.

Μιλώντας στα parapolitika 90,1 και το Νίκο Ευαγγελάτο η καθηγήτρια αρχαιολογίας, Ελένη Μανακίδου είπε για τον υπόγειο θάλαμο ότι "δεν ήταν και εύκολα προσβάσιμος πιθανότατα και έτσι είναι πιθανόν αυτοί που μπήκαν να μην είδαν ούτε το άνοιγμα. Κάποιος ήθελε να μείνουν κάποια πράγματα κρυμένα. Η μικρή είσοδος λέει πολλά."

Η κ. Μανακίδου ισχυρίζεται ότι το μνημείο δέχθηκε και πολλές επισκέψεις αρχαιοκαπήλων, όμως αφήνει να εννοηθεί ότι μάλλον δεν τα κατάφεραν... "Δύσκολο να πούμε τι έχουν κάνει οι τυμβωρύχοι" είπε χαρακτηριστικά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ