ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γαμήλιος τουρισμός

0

«Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε ένα λευκό κιόσκι στην παραλία,  καρέκλες που περιμένουν τους επισκέπτες , τον ήχο των κυμάτων και το φως του ήλιου να δίνει ένα μαγικό άγγιγμα σε αυτό το γαμήλιο τοπίο. Τα πάντα είναι έτοιμα για την τελετή του γάμου σας στην παραλία στην Κρήτη. Μια δεξίωση κάτω από τον κρητικό ουρανό, μαζί με ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, τις ελληνικές παραδόσεις, νόστιμες λιχουδιές και μια εκπληκτική τοποθεσία, κάνει το γάμο σας στην Κρήτη μια μοναδική εμπειρία ζωής»˙ αυτά διαβάζει το μελλοντικό αντρόγυνο που επισκέπτεται την ιστοσελίδα του γραφείου MOMENTS που διοργανώνει γάμους τουριστών στο νησί μας. Το όνομα σημαίνει στιγμές και δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερο αφού η Καρολίνα Άουστεν και η Αννίκα Σνάιντερ, οι ιδιοκτήτριες του γραφείου που έχει παραρτήματα στο Ρέθυμνο, στη Γαλλία, στην Αγγλία και σε αρκετές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, υπόσχονται στα ζευγάρια ότι ο γάμος τους στην Ελλάδα θα είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής τους.

Προτιμούν την Κρήτη

Το κλίμα της Ελλάδας σε συνδυασμό με την ομορφιά της και τις καταγάλανες παραλίες έχουν ανοίξει δρόμο για την άνθιση ενός νέου είδους τουρισμού˙ ζευγάρια από το εξωτερικό που επιθυμούν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο σε ένα εξωτικό μέρος με θάλασσα αλλά και σε μια χώρα όπου υπάρχει η ελευθερία να παντρευτείς ακόμα και αν δεν μένεις εκεί, επιλέγουν τον τόπο μας για να εκπληρώσουν το όνειρο ενός παραμυθένιου γάμου. «Προτιμούν την Κρήτη και για τον καιρό αλλά και γιατί υπάρχει ποικιλία στις πτήσεις. Αν πάνε σε ένα νησί μικρό που έχει μόνο μια φορά την εβδομάδα αεροπλάνο,  το ζευγάρι πρέπει να κάτσει μια βδομάδα. Ενώ εδώ είναι δυνατόν να κάτσουν 10 μέρες ενώ οι καλεσμένοι τρεις αν δεν μπορούν παραπάνω, είναι μεγάλο πλεονέκτημα της Κρήτης το θέμα της μεταφοράς» , επισημαίνει η Αννίκα.

Πώς όμως μαθαίνει το ζεύγος για τη χώρα μας και το νησί; «Οι πιο πολλοί ψάχνουν στο ίντερνετ πού μπορούν να κάνουν πολιτικό γάμο στη παραλία, τους εμφανίζει την Ελλάδα και ψάχνοντας βρίσκουν την Κρήτη», λύνει την απορία η Καρολίνα. «Είναι μεγάλο μέρος και τους συμφέρει γιατί έχουν πολλές επιλογές σε χώρους, δεν είναι όπως σε κάποιο άλλο νησί που υπάρχει μόνο ένα σημείο και κάνουν ουρά για να παντρευτούν συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Η δική μας φιλοσοφία είναι να κάνουμε το ζευγάρι να νιώθει ιδιαίτερο και το Ρέθυμνο μας βοηθάει με την ευελιξία που υπάρχει σε χρόνο αλλά και γιατί  εδώ επιτρέπεται να παντρευτείς και κάπου αλλού εκτός από το δημαρχείο, όπως στη παραλία ή στη Φορτέτζα, για παράδειγμα. Φέτος είχαμε γύρω στους 80 γάμους στη Κρήτη όχι μόνο με Ευρωπαίους αλλά και από Ρωσία, Αυστραλία και Αμερική αλλά αυτά είναι κυρίως ζευγάρια που έχουν ελληνικές ή κρητικές ρίζες και θέλουν να έρθουν εδώ να παντρευτούν. Συνήθως προτιμούν  καλοκαιρινούς μήνες και μέχρι αρχές Νοεμβρίου γιατί είναι πιο εύκολο να έρθουν με το αεροπλάνο. Το 80%  περίπου από αυτούς τους γάμους ήταν στο Ρέθυμνο».

1

Η μέρα του γάμου

Το γραφείο έχει υπ΄ ευθύνη του τα πάντα˙ από την παράδοση των ανάλογων χαρτιών στο δημαρχείο, μέχρι το γλέντι του γάμου. «Φέρνουν από την πατρίδα τους τα έγγραφα που χρειάζονται και εμείς αναλαμβάνουμε όλα τα υπόλοιπα», λέει στο «Ρ» η Αννίκα. «Αν ένα ζευγάρι πάει μόνο του να κάνει αυτή τη διαδικασία δεν καταλαβαίνει γιατί όλα είναι στα ελληνικά. Στην ουσία εμείς είμαστε οι μεσάζοντες, συνεργαζόμαστε με το ζευγάρι και το δημαρχείο όπως και με συγκεκριμένα μαγαζιά».

Όπως σε κάθε γάμο, δεν λείπουν οι απαιτήσεις των νεόνυμφων. «Μπορεί να ζητήσουν ένα συγκεκριμένο αμάξι και να χρειάζεται να το φέρουμε από αλλού. Σε ένα γάμο είχαμε φέρει ένα τρέιλερ με τουαλέτες γιατί έκαναν το γλέντι σε ένα χωράφι με ελιές και εκεί δεν υπήρχαν, έπρεπε να φέρουμε από την Αθήνα. Δεν ήθελαν τις χημικές, ήθελαν κάτι πιο όμορφο. Αλλά οι πιο πολλοί είναι απλοί. Το πιο περίεργο που κάνουν είναι να πάνε με το τρενάκι στον γάμο», λέει γελώντας η Καρολίνα.

Παρότι οι μελλόνυμφοι είναι ξένοι και έχουν διαφορετική κουλτούρα και ήθη από τους ντόπιους, δεν διστάζουν να δοκιμάσουν τα έθιμα που κυριαρχούν στους Κρητικούς γάμους, προσθέτοντας μια νότα παράδοσης στον ήδη ξεχωριστό γάμο τους. «Ένα ζευγάρι μας ρώτησε τι παραδοσιακό θα μπορούσαν να κάνουν και τους είπαμε για το έθιμο που πάει η νύφη με τη συνοδεία οργάνων στον γαμπρό, τους άρεσε και το έκαναν. Μια άλλη φορά σε ένα γάμο στη Φορτέτζα, όταν τελείωσε ξεκίνησαν με τις λύρες από το Φρούριο και έφτασαν έτσι μέχρι τη παλιά πολή».

Τα ζευγάρια μένουν ενθουσιασμένοι όχι μόνο από την εξυπηρέτηση του γραφείου αλλά και από το μέρος και έτσι έρχονται ξανά κάθε χρόνο για να γιορτάσουν την επέτειο τους και να ξαναζήσουν τις όμορφες στιγμές που πέρασαν στο Ρέθυμνο.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΥΚΟΥΡΙΤΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ