ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κλειστό με συρματοπλέγματα το διεθνές μονοπάτι Ε4

0

ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ

Κλειστό με συρματοπλέγματα είναι σε πολλά σημεία, στην περιοχή του Ρεθύμνου, το διεθνές μονοπάτι Ε4 το οποίο ξεκινάει τη διαδρομή του στην Κρήτη από το Καστέλι Κισσάμου του νομού Χανίων και καταλήγει στη Ζάκρο του νομού Λασιθίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών, το μονοπάτι Ε4 στο νομό Ρεθύμνου είναι σε πολλά σημεία κλεισμένο με σύρματα που έχουν τοποθετήσει βοσκοί της περιοχής, προκειμένου να περιορίσουν τα ζώα τους ή να ορίσουν την ιδιοκτησία τους.

Για το θέμα αυτό μιλήσαμε τόσο με τον πρόεδρο του Συλλόγου των Ξενοδόχων κ. Μανώλη Τσακαλάκη όσο και με τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου στο Ρέθυμνο κ. Κωστή Μανωλεσάκη.

Ο κ. Τσακαλάκης αφού ανέφερε ότι είναι ενήμερος για την ύπαρξη των συρματοπλεγμάτων, τόνισε ότι: «Πρέπει να ξεμπλοκαριστούν. Πρόκειται για χαρακτηρισμένα και καταγεγραμμένα μονοπάτια» και πρόσθεσε:  «Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν οι επισκέπτες και πολλές φορές να τα βρίσκουν κλειστά. Τα συρματοπλέγματα πρέπει να φύγουν εντελώς και το μονοπάτι πρέπει να μείνει ελεύθερο. Μπορούν οι ιδιοκτήτες να προστατεύσουν την περιουσία τους, τοποθετώντας τα σύρματα δεξιά και αριστερά του μονοπατιού, αλλά το μονοπάτι πρέπει να μείνει ελεύθερο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κρατώντας μια πιο συγκαταβατική στάση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όντως σε πολλά σημεία είναι κλειστά τα μονοπάτια με συρματοπλέγματα που χρησιμοποιούν οι βοσκοί της περιοχής προκειμένου να περιορίσουν τα ζώα τους. Θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μια συμφωνία, ώστε όταν κάποιος θέλει να περάσει να τον αφήνουν. Να δημιουργηθούν έστω και υποτυπώδεις πόρτες, ώστε να μπορεί κάποιος να τις ανοίξει, να περάσει και να τις ξανακλείσει».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο πώς αντιμετωπίζουν το κλειστό μονοπάτι υπογράμμισε: «Εμείς όταν έχουμε μια τέτοια διαδρομή κρατάμε μαζί μας μια πένσα προκειμένου να κόψουμε το συρματόπλεγμα, να περάσουμε και να το ξαναενώσουμε μετά. Δεν μπορούμε να λογοφέρουμε συνέχεια με τους βοσκούς. Σε αυτό θα βοηθήσει μια οργανωμένη αντιμετώπιση, ώστε να δημιουργηθούν τουλάχιστον είσοδοι, που να μπορεί να περνά όποιος αποφασίζει να ακολουθήσει το μονοπάτι».

Για το πού υπάρχουν συρματοπλέγματα, ανέφερε: «Έχει πριν το Αρκάδι, έχει στο Σπήλι, έχει σχεδόν παντού. Τα περισσότερα Ε4 τα οποία περνούν από βοσκοτόπια είναι κλειστά. Ακόμα και στο καταφύγιο του Ψηλορείτη για να πάει κάποιος πρέπει να περάσει από μια πόρτα που έχουν βάλει οι βοσκοί πάνω στο δρόμο, κάτι το οποίο είναι παράνομο. Αλλά μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό. Σταματάμε, την ανοίγουμε, περνάμε και την κλείνουμε πίσω μας».

Ο κ. Μανωλεσάκης κατέληξε: «Κακώς το κλείνουν κι εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είναι ανοιχτό, αλλά δυστυχώς αυτά συμβαίνουν. Δυστυχώς δεν είμαστε Ελβετία».

Το διεθνές μονοπάτι Ε4

Το Ε4 είναι διεθνές μονοπάτι, ξεκινάει από τα Πυρηναία Όρη στην Ισπανία και φτάνει στη Ελλάδα, μέσω της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Διασχίζει την Κρήτη από το νομό Χανίων έως το νομό Λασιθίου.

Στο νομό Ρεθύμνου το μονοπάτι Ε4 αποτελείται από δύο κλάδους, τον βόρειο και τον νότιο. Ο βόρειος εισέρχεται στα διοικητικά όρια του νομού από την περιοχή του χωριού Αργυρούπολη και ο νότιος από την περιοχή του Ροδάκινου. Οι δύο κλάδοι συγκλίνουν στο οροπέδιο της Νίδας πάνω στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη και από εκεί το μονοπάτι συνεχίζει στα διοικητικά όρια του νομού Ηρακλείου.

Οι δύο κλάδοι του Ρεθεμνιώτικου τμήματος Ε4 διασχίζουν περιοχές μεγάλης φυσικής ομορφιάς και τόπους με σημαντική γεωλογική, αρχαιολογική, ιστορική και γενικότερα πολιτιστική αξία. Δίνουν επίσης τη δυνατότητα για ορεινή πεζοπορία στα όρη Κρυονερίτης, Κέντρος και Ψηλορείτης. Ο νότιος κλάδος συνιστάται σε όσους βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση και σε εκείνους που τα ενδιαφέροντα τους εστιάζονται στην βυζαντινή περίοδο. Ο βόρειος κλάδος συνιστάται σε όσους ενδιαφέρονται περισσότερο για την περίοδο της Βενετοκρατίας και για τον πολιτισμό των νεότερων χρόνων.

Οι Διαδρομές του Μονοπατιού Ε4 στο νομό Ρεθύμνου

Καλλικράτης - Αργυρούπολη

Αργυρούπολη - Αγκουσσελιανά

Αγκουσσελιανά - Σπήλι

Σπήλι - Γερακάρι

Γερακάρι - Άπλυτρα (Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος)

Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος (Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου) Οροπέδιο Νίδας

Φραγκοκάστελλο - Κάτω Ροδάκινο

Ροδάκινο - Άγιος Κωνσταντίνος

Άγιος Κωνσταντίνος - Αρμένοι

Αρμένοι - Αρκάδι

Αρκάδι - Γαράζο

Γαράζο - Ανώγεια

Ανώγεια - Ζώμινθος - Ζώμινθος - Νίδα

Νίδα - Ρούβας- Ρούβας - Ζαρός

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ