ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα έχει χάσει το 27% των θέσεων απασχόλησης στις ΜμΕ

0

Επιδείνωση των δεικτών απασχόλησης, του αριθμού επιχειρήσεων και της προστιθέμενης αξίας παρουσίασε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2013.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν με τίτλο «Μια εύθραυστη και μερική ανάκαμψη» , η Ελλάδα απώλεσε 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούσαν οι ΜμΕ, 33% της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε περισσότερο από 200.000. Μάλιστα, η Ελλάδα κατατάσσεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ στον πίνακα Επισκόπησης Επιδόσεων MμΕ (SME Performance Review), σε σχέση με όλους τους επί μέρους δείκτες: δεύτερη ευκαιρία, διεθνοποίηση, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενιαία αγορά, δημόσιες συμβάσεις, περιβάλλον, δεξιότητες, επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην εκπονεί μελέτες για τις επιπτώσεις των νομοθετικών παρεμβάσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις ΜμΕ (SME Test). Προστίθεται επίσης, ότι θα πρέπει να ληφθούν μόνιμα μετρά σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αξιολόγηση των πολιτικών που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

33

Βασικό πρόβλημα για τις ελληνικές αλλά και για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ αποτελεί η έλλειψη χρηματοδότησης.

Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας σημειώνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι προοπτικές ανάκαμψης είναι αναιμικές και υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την τόνωση της οικονομίας.

Όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2013 ο αριθμός των ΜμΕ και η προστιθέμενη αξία τους βρίσκονταν πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα του 2008, αλλά η απασχόληση στις ΜμΕ ήταν ακόμη αρκετά κάτω από το όριο αυτό αφού οι απασχολούμενοι ήταν κατά 1,9 εκατ. λιγότεροι, δηλ. 2,16% κάτω από το όριο του 2008. Το 2013 η αύξηση της προστιθέμενης αξίας συνεχίστηκε κατά 1,1%, ωστόσο πρόκειται για συνεχιζόμενη πτώση σε σύγκριση με τα ποσοστά αύξησης των προηγούμενων ετών: 1,5 % το 2012 και 4,2 % το 2011.

Επιπλέον, ο αριθμός των ΜΜΕ και το μέγεθος του εργατικού δυναμικού τους μειώθηκε κατά 0,9% και 0,5% αντίστοιχα, λόγω της αδύναμης γενικά οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης του πληθωρισμού στην οικονομία της ΕΕ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ