ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μία αξιέπαινη προσπάθεια στο ΚΕΦΙΑΠ του Μανόλη Η. Θεοδοσόπουλου

0

Γράφει ο Μανόλης Η. Θεοδοσόπουλος- Λογοθεραπευτής

Στο κτίριο του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και νυν ΚΕΦΙΑΠ (κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης) στην οδό Παπανικολάου Γεωργίου 23 στην Καλλιθέα έχει ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια μία αξιέπαινη προσπάθεια του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με Αυτισμό. Σκοπός του Συλλόγου  είναι η δημιουργική απασχόληση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά και παιδιών τυπικής ανάπτυξης. Φέτος οι δράσεις του Συλλόγου στηρίζονται μέσω προγράμματος από το Ίδρυμα  Μποδοσάκη. Το πρόγραμμα αυτό έχει ονομαστεί «μαζί μπορούμε». Παρακάτω αναλύονται όλες οι δραστηριότητες του Συλλόγου με τις απαραίτητες πληροφορίες.

Κάθε Δευτέρα και κάθε Τετάρτη τις ώρες 18.30 με 20.00 οι εθελοντές καθοδηγούν τα παιδιά στις δραστηριότητες που έχει κάθε φορά το πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του κάθε παιδιού. Στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ υπάρχουν ειδικοί όπου ασχολούνται εθελοντικά, ο καθένας στον τομέα του, με την πολύτιμη συνεισφορά φοιτητών όλων των κλάδων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα οι ειδικότητες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι: ψυχολόγος, όπου βοηθά τόσο στις δραστηριότητες  τα παιδιά αλλά και τους ίδιους τους γονείς, όταν ζητηθεί, καθοδηγώντας τους ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ακόμα συμμετέχει ειδικός παιδαγωγός όπου η συνδρομή του στην οργάνωση του προγράμματος αλλά και η εμπειρία αναφορικά με τα παιδιά είναι πολύτιμα στοιχεία σε ό,τι αφορά στην καλύτερη απασχόληση των παιδιών. Επίσης  υπάρχει λογοθεραπευτής όπου εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων σχετικών με την ανάπτυξη της επικοινωνίας των παιδιών ενώ παράλληλα ενημερώνει και τους γονείς σχετικά με το επίπεδο του λόγου και της ομιλίας του κάθε παιδιού. Στο ίδιο μήκος κύματος η συμμετοχή και εργοθεραπευτή στο πρόγραμμα βοηθάει , μέσω δραστηριοτήτων, στην ανάπτυξη της κινητικότητας των παιδιών ενώ παρέχονται συμβουλές και ενημέρωση στους γονείς σχετικά με αυτό το κομμάτι της παιδικής ανάπτυξης. Επιπλέον τα παιδιά μπορούν να ξεδιπλώσουν τα καλλιτεχνικά τους ταλέντα καθώς υπάρχει δασκάλα εικαστικών που απασχολεί τα παιδιά με ζωγραφική αλλά και με χειροτεχνίες. Φυσικά και οι μουσικές δραστηριότητες είναι κομμάτι του προγράμματος με τη δασκάλα της μουσικής να κατευθύνει με εμπειρία και μεράκι τα παιδιά. Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, οι εθελοντές φοιτητές παρέχουν σημαντική βοήθεια τόσο με την όρεξή τους όσο και με τις γνώσεις τους πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω,  το πρόγραμμα καλύπτει ένα σύνολο δραστηριοτήτων απαραίτητων για την ανάπτυξη των παιδιών. Επιπλέον μέσω των ομαδικών παιχνιδιών τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και παράλληλα μαθαίνουν πώς να λειτουργούν μέσα στην ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί

πως αν ένα παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες να προσαρμοστεί μέσα στην ομάδα τότε απασχολείται ατομικά και σταδιακά ενσωματώνεται με τα υπόλοιπα παιδιά. Επίσης σκοπός του προγράμματος είναι και η επικοινωνία μεταξύ των γονιών ανταλλάσοντας απόψεις και εμπειρίες. Γενικά είναι μία θαυμάσια πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με Αυτισμό και αξίζουν συγχαρητήρια για αυτή την ανιδιοτελή τους προσπάθεια.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας στο πρόγραμμα «μαζί μπορούμε» είναι σημαντικό να επισημάνουμε τα εξής. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όσα παιδιά το επιθυμούν ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξή τους, αν έχουν κάποια διαταραχή ή σύνδρομο ή είναι παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Η επιθυμία των εθελοντών του προγράμματος είναι να μαζευτούν όσα περισσότερα παιδιά γίνεται έτσι ώστε τα ίδια να μάθουν να αλληλεπιδρούν και να επικοινωνούν ευχάριστα και δημιουργικά χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς. Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν χωρίς καμία υποχρέωση για τους γονείς.

Αν κάποιος χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες –εκτός από τα στοιχεία επικοινωνίας που βρίσκονται στο τέλος του άρθρου - μπορεί να επικοινωνήσει είτε μέσω e-mail  στο [email protected] είτε μέσω τηλεφώνου με τον κύριο Μελισσινό Παύλο στο τηλέφωνο 6948 59 03 59.

Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected] ή στο 693 60 60 070.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ