ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μαζικό «ΟΧΙ» από τον Άη Βασίλη στις βΑΠΕ

0

Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις - Προσφυγή στο ΣτΕ

Δήμος, κάτοικοι, πολιτιστικοί σύλλογοι και Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ έχουν ξεσηκωθεί και αντιδρούν στην κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου. Βασική τους επιδίωξή είναι να συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, προκειμένου να του εκφράσουν την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Λαμπινή και την Καλή Συκιά.

Ο αγώνας των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου κατά των ανεμογεννητριών δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα έχουν προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να δείξουν την αντίδραση και αντίθεσή τους στην επέλαση των ανεμογεννητριών. Το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα με συγκεντρώσεις που έχει πραγματοποιήσει, στις οποίες συμμετείχε αρκετός κόσμος, αλλά και με ανακοινώσεις του στον Τύπο έχει εναντιωθεί στις βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα προκαλέσουν σημαντικές περιβαλλοντικές καταστροφές. Η Επιτροπή Κατοίκων Καλής Συκιάς, μάλιστα, πρόσφατα είχε πραγματοποιήσει συγκέντρωση κατά των βΑΠΕ και στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων είχε τονιστεί ότι «οι κάτοικοι δεν θα επιτρέψουν νέα καταστροφή του χωριού τους από την επέλαση των πολυεθνικών, των σύγχρονων κατακτητών. Να γίνει κατανοητό στις πολυεθνικές και στους εκπροσώπους τους, ντόπιους και ξένους, ότι είναι ανεπιθύμητοι και στο μέλλον θα τύχουν ανάλογης υποδοχής».

Σήμερα, και μετά την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη, οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι είναι κάθετα αντίθετοι στις ανεμογεννήτριες, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται οι πολυεθνικές εταιρίες να εκμεταλλευτούν τις βουνοκορφές της Κρήτης. Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης υπογράμμισε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με τους κατοίκους και πάρθηκαν αποφάσεις για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις ανεμογεννήτριες. Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και προσπαθούμε επιμόνως να κλείσουμε ραντεβού με τον κ. Μανιάτη, γιατί εμείς θέλουμε μια ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη και αυτή τη στιγμή πρόκειται να γίνει μια βιομηχανοποίηση της περιοχής. Θα συλλέξουμε υπογραφές, με συμβολαιογράφο, από όλους τους κατοίκους και ο Δήμος με δικά του χρήματα θα πληρώσει τον δικηγόρο που θα προσβάλει την περιβαλλοντική μελέτη που υπέγραψε ο κ. Μανιάτης».

Ο παπά Γιάννης Βάθης, μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ, επεσήμανε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει ο κόσμος να ξεκινήσουν στην Καλή Συκιά και τη Λαμπινή αυτά τα πράγματα, που δεν τα ονομάζω καν επενδύσεις. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση σε ξένη ή ντόπια πολυεθνική εταιρία να χαρίσουν τον τόπο τους προκειμένου αυτή να δραστηριοποιηθεί και ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Το Παγκρήτιο Δίκτυο θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όλοι είναι σύμφωνοι με την προσφυγή καθώς ο κόσμος ενημερώθηκε για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του κ. Μανιάτη, και ο Δήμος Αγίου Βασιλείου θα καλύψει τα έξοδα για αυτή την προσπάθεια. Ο Δήμαρχος ζητά ραντεβού με τον υπουργό και η επιτροπή που θα συσταθεί θα μεταβεί στην Αθήνα, όχι για να παρακαλέσει αλλά για να πει στον υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα σχετικά με το θέμα αυτό, γιατί αυτές είναι οι πρώτες 47 από τις 80 ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στο οροπέδιο του Τσιλίβδικα. Επιπλέον, οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα ξεκινήσουν μια προσπάθεια να βάλουν πανό κατά των βΑΠΕ σε όλα τα χωριά της περιοχής. Εμείς, πάντως, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από τον τόπο μας».

Να υπενθυμίσουμε ότι η γαλλική εταιρία EdF σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Κρήτη υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο, συνολικής ισχύος 190 μεγαβάτ. Τα δύο από τα αιολικά πάρκα πρόκειται να κατασκευαστούν στον δήμο Αγίου Βασιλείου και χωροθετούνται στη θέση Λαμπινή με 11 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία και την Καλή Συκιά με 47 ανεμογεννήτριες ισχύος 850 κιλοβάτ η κάθε μία.

Μαρία Ιερωνυμάκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ