ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Ο ίλιγγος στην Τρίτη Ηλικία της Άννας Ελευθεριάδου - Γκίκα

0

Δρ. Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα

Ω.Ρ.Λ

Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Ο ίλιγγος αποτελεί μια ψευδαίσθηση κίνησης όταν δεν υπάρχει κίνηση. Πρόκειται για ένα αίσθημα αστάθειας ή αιφνίδιας περιστροφικής ζάλης κατά την εκτέλεση ορισμένων κινήσεων, όπως κατά την κατάκλιση ή την υπερέκταση της κεφαλής. Είναι η συχνότερη αιτία ζάλης σε ηλικίες μετά τα 50.Πιο συχνά απαντάται στις γυναίκες.  Η διάγνωση τίθεται κυρίως κλινικά. Οι πιο συχνές διαγνωστικές εξετάσεις είναι η εξέταση της ακοής, η ηλεκτρονυσταγμογραφία και η υπολογιστική αξονική τομογραφία του εγκεφάλου. Όταν ο άρρωστος  ασθενής νιώθει ότι περιστρέφεται γύρω από τα αντικείμενα ή ότι τα αντικείμενα περιστρέφονται γύρω του, η αιτία του ιλίγγου είναι από το λαβύρυνθο, το όργανο δηλαδή της ισορροπίας, μέσα στο αυτί. Συνηθέστερα πρόκειται για μια διαταραχή των ωτολίθων, που προκαλεί τον λεγόμενο ίλιγγο θέσεως, ή για το σύνδρομο Μeniere ή  για μια νευρωνίτιδα , στην οποία αθροίζονται και άλλα προβλήματα αγγειακής αιτιολογίας που προκαλούν κακή αιμάτωση στον λαβύρινθο.

Όταν  όμως κανείς ζαλίζεται και χάνει τις αισθήσεις του, η αιτία μπορεί να είναι από το κεντρικό νευρικό σύστημα (όγκοι του  εγκεφάλου, μικροεγκεφαλικά επεισόδια κ.α).

Κατά κανόνα  ο ίλιγγος είναι αθώα πάθηση, μπορεί όμως να είναι σημάδι μιας σοβαρής κατάστασης, αν συνοδεύεται από δυσκολία στην ομιλία, ή στο περπάτημα, από δυνατό πονοκέφαλο ή από διπλωπία.

Ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, καλό είναι να συμβουλευτεί κανείς έναν γιατρό, ειδικά εάν τα επεισόδια επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν διαπιστωθεί διαταραχή του λαβυρίνθου, ο ωτορινολαρυγγολόγος θα παραπέμψει τον ασθενή σε νευρολόγο, οφθαλμίατρο και καρδιολόγο για περαιτέρω έλεγχο.

Η θεραπεία του  ίλιγγο ποικίλλει, ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα των επεισοδίων. Η πιο συνηθισμένη  θεραπεία για τον ίλιγγο είναι η χρήση διαφόρων ασκήσεων, των  αιθουσαίων ασκήσεων αποκατάστασης. Επίσης συχνά χρειάζεται  να χορηγηθούν αγγειοδιασταλτικά φάρμακα και κατασταλτικά του λαβυρίνθου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί  μέχρι και χειρουργική επέμβαση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ