ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Σήφης νίκησε τον Μπερά για 2η φορά

0

Έφυγε άπρακτος ο γνωστός «κροκοδειλάκιας»

Άπρακτος για δεύτερη φορά έφυγε από το Ρέθυμνο ο γνωστός «κροκοδειλάκιας» Ολιβιέ Μπερά την π. Πέμπτη, καθώς όλες οι προσπάθειες για την παγίδευση του κροκόδειλου της Κρήτης «έπεσαν στο κενό». Μπορεί οι συνολικά τέσσερις επιχειρήσεις που έγιναν προκειμένου να «συλληφθεί» ο κροκόδειλος να ήταν τεχνικά άρτιες, όμως ο Σήφης κατάφερε να ξεγλιστρήσει, με αποτέλεσμα ο Μπερά να φύγει από το νησί, έχοντας χάσει το «στοίχημα» που είχε βάλει με τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο Ολιβιέ Μπερά είχε φτάσει το π. σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο με στόχο να καταφέρει αυτή τη φορά να παγιδεύσει τον κροκόδειλο. Ο διάσημος γητευτής κροκοδείλων πήγε στο Φράγμα των Ποταμών μαζί με το συνεργάτη του και τον ερπετολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πέτρο Λυμπεράκη και προσπάθησαν συνολικά τέσσερις φορές να πιάσουν τον κροκόδειλο.

Η πρώτη επιχείρηση έγινε τη νύχτα της π. Κυριακής και οι υπόλοιπες τρεις έγιναν τα επόμενα βράδια, Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης, χωρίς όμως να φέρουν το επιθυμητό για τον Γάλλο αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά ο «κροκοδειλάκιας» χρησιμοποίησε διαφορετική μέθοδο από εκείνη που είχε εφαρμόσει τον Αύγουστο, καθώς εκτός από τα σχοινιά με τη θηλιά, έριξε και δίχτυα στη λίμνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο γύρω από τη λίμνη, βρίσκονταν στελέχη της αστυνομίας οι οποίοι απομάκρυναν τον κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει την προσπάθεια και εξασφάλιζαν την απαραίτητη ησυχία και τις κατάλληλες συνθήκες για την παγίδευση του ερπετού.

Την όλη προσπάθεια, ωστόσο, δυσκόλεψαν οι κακές καιρικές συνθήκες, καθώς η δυνατή βροχή έπαιξε και αυτή το ρόλο της στην μη παγίδευση του κροκόδειλου, σύμφωνα με τον Διευθυντή υδραυλικών έργων του ΟΑΚ και μέλος της αρμόδιας επιτροπής Βαγγέλη Μαμαγκάκη. Ο κ. Μαμαγκάκης σε δήλωσή του στο «Ρ» υποστήριξε: «Δυστυχώς, ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες του Ολιβιέ Μπερά, δεν είχαμε θετικό αποτέλεσμα και ο ίδιος έφυγε από την  Κρήτη. Είχαμε τέσσερις προσπάθειες, όμως ο καιρός ήταν πάρα πολύ κακός και αυτό δυσκόλεψε την επιχείρηση. Ο κροκόδειλος τώρα έχει συναίσθηση του κινδύνου και πλέον πρέπει να τον αφήσουμε να ηρεμήσει. Οι παγίδες υπάρχουν ακόμα στο φράγμα, όμως αποδεδειγμένα δεν πρόκειται να κάνουν κάτι».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με το θέμα του κροκόδειλου, ο κ. Μαμαγκάκης τόνισε ότι «θα συνεδριάσει η ομάδα μας για να δούμε τι θα κάνουμε. Υπάρχουν προτάσεις από διάφορους ειδικούς που δηλώνουν ότι θέλουν να έρθουν, αλλά η επιτροπή θα αποφασίσει για το τι θα γίνει και πώς θα χειριστούμε το θέμα».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εννέα κάτοικοι της περιοχής του Αμαρίου κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και της Διεύθυνσης Δασών Νομού Ρεθύμνου, ζητώντας να μη συνεχιστεί η επιχείρηση παγίδευσης του κροκόδειλου. Οι ίδιοι θεωρούν ότι το Φράγμα των Ποταμών είναι πλέον το φυσικό περιβάλλον του ερπετού και είναι αντίθετοι στη μεταφορά του σε ένα άλλο περιβάλλον.

Φώτο: Μανώλης Πολίτης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ