ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Φάρμακα με το σταγονόμετρο… λόγω μεγάλων ελλείψεων

0

Δυσεύρετα είναι πλέον και στην αγορά του Ρεθύμνου δεκάδες φαρμακευτικά σκευάσματα που αφορούν κυρίως σε χρόνιες ασθένειες, αλλά και σε εμβόλια, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς να ταλαιπωρούνται από το ένα φαρμακείο στο άλλο, μέχρι να βρουν τα φάρμακά τους, ενώ παράλληλα αναγκάζονται να γράφονται ακόμα και σε λίστες αναμονής για να προλάβουν να εξυπηρετηθούν.

Οι φαρμακοποιοί από την άλλη -που έχουν ήδη αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον ΕΟΦ- δεν κρύβουν την ανησυχία τους και για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης φαρμάκων, ενόψει και των εποχικών ασθενειών…

Ειδικότερα, σε είδος πολυτελείας έχουν μετατραπεί εικοσιπέντε κατηγοριών σκευάσματα, που βρίσκονται σε έλλειψη το τελευταίο διάστημα στα φαρμακεία του Ρεθύμνου.

Ο λόγος για φάρμακα που αφορούν σε χρόνιες παθήσεις, διαβητικά, αντιυπερτασικά, σακχάρου, καρδιολογικά, χοληστερίνης, εισπνεόμενα, φάρμακα για το άσθμα, αλλά και τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου.

Μάλιστα οι εναπομείναντες ποσότητες αυτών των σκευασμάτων διατίθενται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα φαρμακεία και κατ' επέκταση και στους ασθενείς, οι οποίοι μπαίνουν ακόμα και σε λίστες για να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα όταν έρθει το φάρμακο τους.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, το πρόβλημα είναι εντονότερο στα πρωτότυπα φάρμακα, για τα οποία δεν έχουν ακόμα παρασκευαστεί γενόσημα.

Οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα, τονίζοντας ότι σε περίπτωση έξαρσης εποχικών ασθενειών δεν θα υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης του πληθυσμού.

Ο φαρμακευτικός σύλλογος Ρεθύμνου, αλλά και το συντονιστικό όργανο των φαρμακευτικών συλλόγων της Κρήτης έχουν ήδη εκφράσει τη διαμαρτυρία τους προς τον Ε.Ο.Φ., ζητώντας την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ