ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρίαρχοι της Γερουσίας μετά από 8 χρόνια οι Ρεπουμπλικάνοι - Βαριά ήττα Ομπάμα

0

Για πρώτη φορά από το 2006 οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τόσο τη Γερουσία όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον Μπαράκ Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς να είναι οι μεγάλοι χαμένοι των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Η επικράτηση των Ρεπουμπλικανών και στα δυο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου δημιουργεί «νέα δεδομένα» στην Ουάσιγκτον και οι επιλογές του Μπαράκ Ομπάμα εκτιμάται ότι «θα περιοριστούν εξαιρετικά», ιδιαίτερα σε θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Στην αναμέτρηση των «ενδιάμεσων εκλογών» στις Ηνωμένες Πολιτείες για 36 από τις 100 έδρες στη Γερουσία, για το σύνολο των 435 θέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και για 36 κυβερνήτες, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατάφερε να διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να αποκτήσει την πλειοψηφία και στη Γερουσία για πρώτη φορά από το 2006.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, έχουν εκλεγεί 52 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και οι Δημοκρατικοί έχασαν έξι έδρες.

Από ελληνοαμερικανικής πλευράς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην απώλεια της προεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας που κατέχει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιας και μετά την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών, την προεδρία της Επιτροπής θα αναλάβει πλέον Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.

Ο Μενέντεζ θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου και πριν λίγες μέρες είχε αποστείλει επιστολές στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και στον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ζητώντας τους να παρέμβουν προς την Άγκυρα για να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην προεδρία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος βρίσκεται ο Ελληνοαμερικανός Ρινς Πρίμπους, για τον οποίο αρκετοί αναλυτές αναφέρουν ότι διαθέτει «σημαντικές πολιτικές ικανότητες» που συνέτειναν στην εκλογική επιτυχία του κόμματός του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ