ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια επιστολή γεμάτη πικρία από τον πρώην Βουλευτή Ρεθύμνου - Υπουργό Γιώργη Ν. Περάκη

0

Την πικρία του εκφράζει σε επιστολή του ο πρώην Βουλευτής Ρεθύμνου – Υπουργός Γιώργης Περάκης, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το έργο του αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν το συγκεκριμένο έργο σου ως μάχιμου πολιτικού, όχι μόνο μένει βαθιά θαμμένο και δεν φαίνεσαι πουθενά, αλλά 25 χρόνια τώρα το σφετερίζεται πότε ένα κομμάτι ο ένας, πότε άλλο κομμάτι άλλος. Αυτό δεν αντέχεται.»

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός αναφέρει στην επιστολή του:

«Γράφει ο κ. Μανώλης Κούνουπας στα Ρεθεμνιώτικα Νέα στις 14/10/2014 για τον ΟΑΔΥΚ, ένα πολύ προσεγμένο κείμενο, που θα το προσυπέγραφα με ελάχιστες επιφυλάξεις και τον συγχαίρω για αυτό και για άλλα εξίσου αξιόλογα κείμενά του.

Κάνει η αγαπητή μου κ. Εύα Λαδιά στα Ρεθεμνιώτικα Νέα στις 19/10/2014 ένα αφιέρωμα για την Αργίνη Φραγκούλη, μια αξιόλογη γυναίκα με συγγραφικό έργο για το Ρέθυμνο και αναφορές στην Ελεύθερνα. Προσυπογράφω χωρίς να γνωρίζω όλα τα στοιχεία που παραθέτει η αγαπητή Εύα, στηριζόμενος στη δική της ακριβολόγο επιμέλεια και τη συγχαίρω για την αναφορά της σε μια προσωπικότητα που τίμησε τον τόπο μας.

Συμπεραίνει ο κ. Μανώλης Κούνουπας «εξ αντικειμένου είναι ηλίου φαεινότερον ότι χωρίς τον Μιχάλη Ηλιακάκη ενδεχομένως δεν θα υπήρχε Φράγμα Ποταμών». Ενδεχομένως είναι έτσι.

Να μου επιτραπεί μόνο σε αυτό το σημείο να πω πως ως Βουλευτής Ρεθύμνου κάποιο ρόλο έπαιξα στο να έλθει ο ΟΑΔΥΚ στο Ρέθυμνο και να γίνουν ανασκαφές στην Ελεύθερνα.

Προτεραιότητά μου στα τοπικά ζητήματα του Νομού θεώρησα το νερό και βασικό εργαλείο τον ΟΑΔΥΚ.

Βασική προσφορά του Πανεπιστημίου στον τόπο και ειδικά της Φιλοσοφικής τότε, θεώρησα την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Χαίρομαι γιατί δεν έπεσα έξω.

Συγχαίρω όσους εργάστηκαν με τον ΟΑΔΥΚ.

Συγχαίρω καθηγητές και φοιτητές και κατοίκους της Ελεύθερνας και της Αρχαίας Ελεύθερνας για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Με τη δημιουργία του δικτύου ύδρευσης – άρδευσης του Φράγματος Ποταμών και τη λειτουργία του Μουσείου και την επισκεψιμότητα των αρχαιοτήτων στην Ελεύθερνα αλλάζει η φυσιογνωμία του τόπου.

Δηλώνω πως την παραμικρή αιχμή ή παράπονο δεν εκφράζω στους αγαπητούς Μανώλη Κούνουπα και Εύα Λαδιά. Αντιθέτως τους ευχαριστώ γιατί μου δίδουν αφορμή «να ανασηκώσω» λίγο την ταφόπλακα που σκεπάζει βαριά από το  1989 το έργο του Βουλευτή Γιώργη Περάκη.

Παραθέτω λοιπόν τους τίτλους σειράς τοπικών προβλημάτων, ως είναι καταγραμμένα στα Πρακτικά της Βουλής, που τα διεκδίκησα ως Βουλευτής της Αντιπολίτευσης 1977-81 σε κάθε ευκαιρία, αλλά δυστυχώς με μηδαμινά αποτελέσματα:

  1. Παλιά Πόλη - Αρχαιολογικοί χώροι – Σπήλαια – Βιβλιοθήκη – Μουσείο.
  2. Ζωοκλοπή.
  3. Οδικό δίκτυο – Αντιπλημμυρικά – Υδάτινο δυναμικό – Λιμενικά.
  4. Χαρούπι.
  5. Νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
  6. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  7. Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  8. Λάδι.
  9. Οδικό δίκτυο – Χρηματοδοτήσεις Νομού Ρεθύμνου.
  10. Αποχέτευση – Ύδρευση.
  11. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αγροτών ΟΓΑ.
  12. Αποκέντρωση – Κατανομή πιστώσεων.
  13. Ναρκωτικά.
  14. Τουριστική ανάπτυξη Νομού Ρεθύμνου – Ενοικιαζόμενα δωμάτια.
  15. Κτηνοτροφία – Αιγοπροβατοτροφία.
  16. Αγροτικοί Δρόμοι.
  17. Υδατικό δυναμικό – Νερά Μπαλί.
  18. Φοιτητική στέγη.
  19. Παρακαμπτήριος – Λιμάνι – Σχέδιο πόλης – Ύδρευση – Αποχέτευση.
  20. Κίτρο.
  21. Δανειοδοτήσεις ΕΟΜΜΕΧ.
  22. Οδοποιία Νομού Ρεθύμνου.
  23. Βιομηχανική Ζώνη.
  24. Φρουτοπαραγωγή Αμαρίου.
  25. Ορυκτός πλούτος.
  26. Στάδιο Ρεθύμνου.
  27. Χοντρόβαθμα λάδια.
  28. Ειδικό πρόγραμμα Ρεθύμνου.
  29. Λιμάνι Ρεθύμνου.
  30. Πανεπιστήμιο.
  31. Υδάτινο δυναμικό – ΤΟΕΒ Ρεθύμνου.
  32. Στεγαστικά δάνεια.
  33. Αεροδρόμιο.
  34. Καλλιτεχνικός σταθμός – Μουσείο Γουλανδρή.
  35. Μικρά λιμενικά.
  36. Παλιά Πόλη.
  37. Προβλήματα τουρισμού.
  38. Δημιουργία πλαζ.
  39. Περιουσία Πρέβελη – Συντήρηση Μοναστηριού.
  40. Τουριστικά δωμάτια.
  41. Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.
  42. Βιβλιοθήκη.
  43. Αγροτικά ιατρεία – Νοσοκομείο – Ατσιπάδες – Στεγαστικά δάνεια.

Με απόλυτη πείσμονα συνέπεια, την οκταετία του ΠΑΣΟΚ 1981-89 ως Βουλευτής και ως  Υπουργός Δημοσίων Έργων για ένα διάστημα, μόνος ή μετά πολλών - και δεν μπορώ εδώ αναλυτικά να αναφερθώ με ποιούς και πώς - διεκδίκησα τη λύση στο σύνολο αυτών των προβλημάτων, ένα προς ένα, μαζί με άλλα σπουδαία που παρουσιάστηκαν αυτό το διάστημα, όπως καράβι Αρκάδι, μαρίνα, ΙΓΜΕ, αγροτικές μονάδες κλπ, για ένα Νομό που ήταν επίσημα αναγνωρισμένος «προβληματικός» και με την προσωνυμία «παντέρμο Ρέθεμνος».

Δεν θα αναλύσω έργα που έγιναν, αλλά αστόχησαν και είμαστε πάλι στην αρχή, όπως βιβλιοθήκη και μουσείο.

Μερικά μεγάλα έργα είχα την τύχη να τα υπογράψω ως αρμόδιος Υπουργός μαζί με όλα τα μεγάλα έργα της Κρήτης που πρώτη φορά ίσως στην ιστορία της και σίγουρα τα προηγούμενα χρόνια πήρε το δίκιο της.

Πρέπει να δηλώσω πως κανείς Υπουργός, κανένας κυβερνητικός παράγοντας του ΠΑΣΟΚ δεν μου αρνήθηκε ποτέ τη λύση κανενός προβλήματος του Ρεθύμνου.

Τελευταία φορά πριν 15 χρόνια, στις 4/12/1999, αγανακτισμένος από επίμονα ερωτήματα των αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ «να κατονομασθεί ένα έργο υποδομής του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο», έθεσα δημόσια 17 ερωτήματα για 30 περίπου έργα που έγιναν στην πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ.

Κανείς από αυτούς που όφειλαν δεν μπήκε στον κόπο να κάνει καν σχόλιο.

Οι ιδεολόγοι αγωνιστές δεν αγωνίζονται για προσωπικά ή οικογενειακά ή ακόμα και τα συμφέροντα των πολιτών της παράταξής τους.

Αγωνίζονται για τις ιδέες τους και το κοινό καλό.

Αυτό το κεφαλαιώδες χαρακτηριστικό προσωπικά ομολογώ μου αναγνωρίζεται από φίλους και από αντιπάλους και αυτή είναι η μεγάλη μου αμοιβή. Τους ευχαριστώ.

Όμως, αν το συγκεκριμένο έργο σου ως μάχιμου πολιτικού, όχι μόνο μένει βαθιά θαμμένο και δεν φαίνεσαι πουθενά, αλλά 25 χρόνια τώρα το σφετερίζεται πότε ένα κομμάτι ο ένας, πότε άλλο κομμάτι άλλος.

Αυτό δεν αντέχεται.

Διακρίνω ιδεολόγους  αγωνιστές ιδιαίτερα στον α΄και β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης του Ρεθύμνου.

Ελπίζω και πιστεύω πως δεν θα επιτρέψουν, παρά τους δύσκολους καιρούς, ο τόπος να ξαναγίνει «παντέρμο Ρέθεμνος».

Γιώργης Ν. Περάκης

Πρώην Βουλευτής Ρεθύμνου – Υπουργός 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ