Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης αναγορεύει τον Heinz Richter, Oμότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Manhaim της Γερμανίας, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19.00, στο αμφιθέατρο Δ3-7Α, στο Ρέθυμνο.
Η αναγόρευση του τιμώμενου θα γίνει από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Βασίλειο Καρδάση και θα ακολουθήσει ομιλία του τιμώμενου με θέμα: «50 χρόνια ακαδημαϊκής ενασχόλησης με την ιστορία και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος».
Επίσης, θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα από το Ντουέτο του Μουσικού Καρπού και τους Αντώνιο Μαυράκη και Ελένη Αλεξαντωνάκη.
Bιογραφικό Σημείωμα του τιμώμενου
Ο καθηγητής Heinz A. Richter γεννήθηκε το 1939 στην πόλη Χάϊλμπρον της Γερμανίας και σπούδασε ιστορία και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του καριέρας διεξήγαγε επανειλημμένα έρευνες στην Ελλάδα και την Κύπρο για την ιστορία και το πολιτικό τους σύστημα. Διετέλεσε μεταξύ άλλων καθηγητής της ελληνικής και κυπριακής ιστορίας και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, του οποίου είναι ομότιμος καθηγητής. Έχει εκδώσει πάνω από δέκα επτά βιβλία και διακόσιες είκοσι μελέτες για την ιστορία, τα πολιτικά κόμματα και την πολιτική κουλτούρα της Ελλάδας και της Κύπρου στην αγγλική, γερμανική και γαλλική γλώσσα. Από τα βιβλία αυτά, οκτώ έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ των οποίων είναι τα ακόλουθα: «Δύο επαναστάσεις και αντεπαναστάσεις στην Ελλάδα 1936-1946» (Εξάντας), «Η επέμβαση των Άγγλων στην Ελλάδα: Από τη Βάρκιζα στον εμφύλιο πόλεμο» (Εστία), «Η Ιστορία της Κύπρου. Τόμοι Α' & Β' (Εστία), «Η Ιταλο-γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδος, Αύγουστος 1939 - Ιούνιος 1941» (Γκοβόστης), «Η μάχη της Κρήτης» (Γκοβόστης), «Το Κυπριακό με τα βλεμμάτων των Ξένων» (Ροές). Για την προσφορά του αυτή τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία το 2000 με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Από το 1994 έχει την ευθύνη της έκδοσης ενός από τα αντιπροσωπευτικότερα διεπιστημονικά περιοδικά της Ευρώπης για την Ελλάδα και την Κύπρο στη γερμανική, γαλλική και αγγλική γλώσσα, το περιοδικό THETIS, καθώς και από το 1997 της σειράς μονογραφιών PELEUS όπου έχουν ήδη εκδοθεί εξήντα πέντε έργα. Αυτή την εποχή ο καθηγητής Heinz A. Richter συγγράφει μία συνοπτική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα.
Πρόσκληση και Πρόγραμμα Τελετής
[gview file="/wp-content/uploads/2014/11/prosklisi.pdf"]